Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 26 май 2009 г.

Абсолютно хладнокръвен поглед върху ситуацията в България

Убеден съм, че само така трябва да гледаме на реалността: смело, хладнокръвно, честно, трезво. Без да лъжем, без да увъртаме, без да се самозаблуждаваме. Иска се мъжество за да се погледне на "голата", неприкрита с нищо истина. Защото от нея зависи така потребното ни освобождаване на съзнанията, без което няма напредък, а пък бъдещето ни - и като индивиди, и като нация - се очертава да е твърде мъгляво и прогизнало от безчестие.

Ще започна с това, че нещата напоследък съвсем не вървят към добро. Последните две правителства направиха всичко възможно движението ни към просперитета да бъде безкрайно забавено, а в някои отношения дори вървим назад. Тия две правителства бяха некадърни, крадливи, те в безсрамието си даже не криеха преките си връзки с мафията. Това бяха антинародни правителства, обслужващи подмолни чужди интереси: руските, интересите на Путин. Тия две правителства само се преструваха, че водят проевропейска политика, а всъщност правеха възможното страната да се провали в своето движение към западната цивилизация на свободата, просперитета и достойнството. Като капак на всичко в тия години начело на държавата стоеше президент с доказан антиевропейски и антинатовски манталитет, една куриозна и твърде сива личност, бивше ченге на ДС, верен слуга на авторитариста Путин. Мандатоносител на последното правителство пък беше едно друго "историческо ченге" на ДС, Ахмед Доган, съвсем основателно наречен "проклятието за България". Вижда се, че само простото изброяване на тези неоспорими факти и обстоятелства очертава една нерадостна картина на положението в страната.

След като 8 години страната беше ръководена крайно некомпетентно и некадърно, един вид след като беше оставена на автопилот, но със страшни злоупотреби на управляващите, в един момент пък, подобно на манна небесна, се появи "световната криза", в която неумните управляващи след дълги колебания видяха своя последен шанс: всичките им провали бяха приписани на плашилото за български наивници, наречено "световна криза". Не че няма световна криза, но за българските условия, в които страната от поне 65 години е в непрекъсната, ту засилваща се, ту малко забавяща се, но перманентна криза, опитите на некадърните ни управници да си измият ръцете със "световната криза" са най-банално безочие.

В нравствено отношение нацията ни е крайно деморализирана. Мнозинството от българите продължават да чакат някакъв месия, който да ги оправи така, че да го запомнят с топли чувства и по възможност завинаги - и са готови да му целуват за това не само ръцете, но и доста по-непрестижни части. Самосъзнанието на гордия, самодеен индивид, притежаващ развито съзнание за свободата, е по-скоро изключение, отколкото правило из българските предели; напротив, такива хора у нас се чувстват като черни овце или като бели врани. Властващата безскрупулна в морално отношение чергесаро-комуноидна олигархия вече открито се гаври със слабостта на обезверените и немощни в ценностно отношение "широки народни маси" и чрез медийния си монопол успешно води една битка за окончателно отиквовяване на страдующия наивен електоратец. В редичката за месии-спасители олигархичната пропаганда пробутва какви ли не кандидати, кой от кой по-гротескни: бате ви Бойко, фюрерът-кресльо Сидеров, антикорупционний комита Яне, бай ви Вучков, народний титан Слави Трифонов и кой ли не още.

Лошото е, че широките народни маси, затъпели от чалга и шльокавица, даже и не съзнават издевателствата, на които ги подлагат. В резултат масовият българин е объркан до степен да се откаже от своите конституционни и човешки права, от правото си на достоен живот и на избор на съдба - до 60% от българските гласоподаватели не щат вече да гласуват, т.е. им е все едно какво ще става. Това вече е страшно, застрашени са най-базисни устои на живота ни: свободата, демокрацията, достойнството, просперитета. Гоце Първанов получи втори президентски мандат с едва 25% от гласовете на всички български избиратели: някоя медия да ви напомня за тази срамна тайна на неговата власт? Не, няма такова нещо, Гоце продължава да си бъде "народен любимец" заедно с бат ви Бойко и с бай ви Вучкова...

Тъжна е картината на българския живот в годините, в които нацията следваше да бъде на върха на ентусиазма си: та нима е шега това, че вече сме част от Европейския съюз?! Ретроградните, проруски сили в българското общество направиха всичко, за да осквернят и изопачат този исторически триумф на нацията ни. Нещо повече: в безсрамието си те най-нагло си приписаха заслугите за българското членство в Европа, нищо че в годините на прехода бяха против всички ония реформи, направили възможно приемането ни. Срещу премиера-реформатор на България, направил най-много за това страната ни да е днес член на ЕС, именно срещу Иван Костов, от поне 10 години се води най-жестока пропагандна война по оплюване и оклеветяване, та да се стигне дотам днес наивният българин да бъде плашен, както се плашат деца, с прословутия предизборен клип на БСП ("Нова зора"): "Ако гласувате за Борисов, получавате... Костов!", леле-мале, колко страшно ке стане у Бугарията тогава!!!

Тази е нерадостната картинка на българския живот в момента. Дали не забравих нещо важно? Може още много да се говори и пише, но в последните три години всеки ден пиша и говоря в блоговете си за тия неща - изприказвах се вече и се изписах. Сега обаче минавам към описание на онова, което ни чака след като се намираме в такава точно ситуация. Ще се опитам да направя своята прогноза. Съвсем реалистична прогноза. Не ми трябват розови очила, да ги носи тия очила премиера Дмитрич. Който е премиер, да се надяваме, само за броени дни: времето им вече най-безжалостно изтича!

Прогнозите сочат, че първа политическа сила ще бъде ГЕРБ. Която се представя за "дясно-центристка". Призната е и от ЕНП за такава, т.е. ангажирала се е вече да води една по-разумна политика. Подкрепата за БСП се е стопила наполовина в сравнение с миналите избори, но те ще си останат втори. "Атака" си има гарантирани своите 6-7% на недоволни от всичко и миришещи на евтина ракия симпатизанти. "Антикорупционерът" Яне, сам уличен в политическа корупция, а именно, че е купувал гласове на избиратели, а пък също и че сам си е купил депутатското място в отиващия си парламент, понеже олигархичните медии му дадоха мощен гръб на покрепа, на щедро платена реклама, се гласи да вземе своите мижави 3-4%, което значи, че може да гледа следващия парламент през крив макарон: добре е, че иначе масовият българин все пак има донейде здраво чувство и не се оставя да бъде подведен от такива отчайващо семпли и фалшиви, пък макар и иначе гласовити играчи. Разните там "Напред", "Назад", "Лидер", "Миндер" и пр. не си заслужават вниманието, тяхното предназначение е да отклонят по 1-2 процентеца, та белким олигархията си запази безконтролната хегемония. За която услуга на политиците от тия "формации" вече са им платили полагаемите им се тлъстички иначе суми.

И ето че стигаме до СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, до СДС и ДСБ, заедно с техните партньори, земеделци, радикалдемократи, социалдемократи. Това е всъщност коалицията, доминирана от автентичната десница на България. Че е така показва и страшната кампания по недопускане на регистрация на новото ръководство на СДС, при която Доган, Гоце и БСП изиграха всичките си карти, замесиха съдии, платени мекерета в СДС като Юруков и пр. Олигархично-проруското комуно-мафиотско управление го е най-много страх тъкмо от автентичните десни у нас, страх ги е най-много от Костов. Ето и затова плашат хората с Костов, който им се струва че е плашило за наивници; де факто обаче изпитват истински страх и кошмар от автентично десните. Да беше паднал Костов и от десницата нямаше да ги е толкова страх, но ако несговорчивия Костов влезе във властта, съвсем основателно им се струва, че за тях ще дойдат невесели времена. И са съвсем прави в тия свои страхове.

Колко гласове ще вземе обединената десница ли? Имам предвид гласовете за СИНЯТА КОАЛИЦИЯ. Ами колкото са повече, толкова по-големи са шансовете да имаме след изборите едно ефективно, разумно, проевропейско управление, което ще върне спрените европейски пари, което ще накаже и вкара в затвора най-арогантните играчи на разпищолилата се мафия, което ще смекчи ефектите на световната криза и пр. Ето защо в този момент всеки глас за СИНЯТА КОАЛИЦИЯ е подкрепа на спасителния и животворен курс, от който така силно се нуждае страната, обезсилена от кражбите и злоупотребите на левите бандити и мафиоти.

Възниква значи един съвсем реален шанс за установяване на благоприятна за бъдещето на страната ситуация, срещу който сега работят всички олигархични медии и също така подставените лица в политиката от типа на Яне (чиято цел е да отбиват гласове от СИНИТЕ). И този шанс е: да стане така, че тъкмо в ръцете на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ да е ключа към създаване на стабилно парламентарно дясно-центристко мнозинство. Т.е. без гласовете на СИНИТЕ Бойко Борисов да не може да направи нищо. Само това ще го принуди да играе честно с тях, да се подчини на заръките на избирателите си, да се откаже решително от поривите си да се прегръща с комунистите и с куриози като Сидеров и Яне. Ако Бойко Борисов бъде притиснат в клещите на икономическата логика, която ще му наложи екипа на Костов и Мартин Димитров, тогава няма накъде да мърда и ще слуша. (Пък ако мръдне и скочи да се прегръща с комунистите, тогава пред погледа му ще се изпречи светлия пример на царя, който се самоуби окончателно като политик, отдавайки се на тази пагубна прегръдка; поради което се надявам амбициозният Бойко да не допусне Симеоновите фатални грешки.) И само в такъв случай нещата у нас ще потръгнат.

Това е моята прогноза и моето виждане: имаме съвсем реален шанс България да стъпи на здрава почва, да се измъкне от тресавищата, в които я натикаха монархисто-ченге-комунистите, да поеме твърдо по пътя към своя заслужен и изстрадан, но съвсем европейски просперитет. Аз не съм гадател за да кажа дали точно това ще се случи: в историята се случва само онова, което сами успеем да направим и постигнем. От нас зависи какво ще бъде и какво ще стане в близките решаващи месеци. От нас, избирателите, на които е скъпа нашата изтерзана от толкова произвол и комунизъм България.

Така че ония дървени "философи", "умници" и разсъдливци, които сега стоят и умуват така - "Абе тоя Костов ли пак ще ни оправя бре, абе не вервайте, тия СИНИТЕ са като цървените бре, недейте да гласувате, ами драскайте бюлетината отгоре до долу, гласувайте не за СИНИТЕ, ами подкрепете пембяните, зелените, морковено-жълтите и пр. - всъщност сеят настроения, крайно опасни и водещи неминуемо до пропиляването на единствения шанс, който сега имаме. И който може да доведе до решителна промяна на иначе крайно опасната и тежка ситуация. Ето по тази причина си позволявам като гражданин да заявя: не слушайте мърморковците, които правят всичко за да ви объркват и да ви пречат да осъзнаете спасителната за всички нас истина. Затова правете обратното на това, което те така услужливо ви съветват, т.е. гласувайте за СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, ако искате България да тръгне към едно достойно и доволно съществуване на своите граждани. Граждани също и на Европейския съюз: но трябва да направим нещо, за да можем заслужено да се радваме на тази толкова висока чест.

10 коментара:

Анонимен каза...

Браво, Ангеле, много точен анализ си направил! Какво ще кажеш за гнусния "черен" PR - "Ако гласуваш за Бойко, получаваш Костов"? Наистина ли народът ни е до такава степен обработен срещу Костов? Дотолкова, че да не счита сегашното /а и предишното/ управление за по-вредни? Защо да не получим Костов, аз бих се радвала! За жалост май малко хора мислят вече, наскоро с една приятелка свалихме процента на мислещите на около 1-2.
Dobrata

Анонимен каза...

Много интересен анализ, пристрастен наистина. Надявам се ще ми позволите да не се съглася с вас обаче за едно нещо. Към края на вашия анализ казвате, че не трябва да се гласува за жълти, пембяни и - направи ми недобро впечатление - турихте и Зелените там. Преди да продължа бих искал да кажа, че ми е безкрайно мъчно, че феновете на Зелени и Сини се джавкат в Интернет, тъй като нивото им е по-високо от привържениците на БСП или Атака примерно. Да се върна на мисълта си обаче. Първо, не мисля, че Зелените са създадени от олигархията. Забележете каква медийна пелена се спуска над тях за сметка на редица проекти, които са с по-ниска електорална подкрепа - като "Лидер", БНД и разполагащата със сходна подкрепа "Напред ВМРО". Второ, не мога да приема един такъв съвет, гласувайте за Сините, а не за Зелените, тъй като, видите ли, Сините имат по-голям шанс да влезнат в Парламента. Това, разбира се, е вярно - Сините имат по-голям шанс. Влизането им обаче не е съвсем сигурно. Представете си как някой казва - недейте гласува ни за Сини, ни за Зелени - това са малки партии и ще отнемат гласове от бате Бойко, а бате Бойко е единствения, който може да бие комунистите!
Това е вярно - Бойко е едничката партия, която може да победи БСП на избори. Само, че човек не бива да гласува "с победителите", това не е спорт, та да си избереш най-големия отбор и да викаш все с него. Човек трябва да гласува заради принципите си. Затова аз не бих упрекнал хората, които подкрепят Сините, нито тия, които ще дадат глас за Зелените. Бих пожелал успех и на двете партии в битката срещу клещите на олигархията, стиснали гърлото на нашата държава.
Sparhawk

Ангел Грънчаров каза...

Приемам забележката Ви за съвсем разумна и смислена. Даже споделям виждането Ви изцяло. Ще кажете как така, ето как:

Някои фенове на "зелените" - Балтазар Илич, Николай Павлов, Радо и още неколцина - не се занимават с друго в интернет освен да хулят и плюят по най-недопустим начин СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, в частност и мен лично. Което наистина е грозно и тъпо. Аз лично нямам нищо против ЗЕЛЕНИТЕ и бих се радвал да минат 4-те процента, въпреки че зная добре, че това просто няма как да стане. Никога не съм хулил партията на ЗЕЛЕНИТЕ, но ето че мен лично ме охули сегашният техен кандидат-евродупетат Богомил Шопов, който неизвестно защо преди време превъртя и ме охули и оплю така, както и циганките от махалата не умеят. По тази причина рекох малко да бъзна ЗЕЛЕНИТЕ, но това не е израз на враждебност, а е лека приятелска закачка. Ако гореспоменатите лица ми се извинят за хулите, клеветите и плювните по мой адрес и по адрес на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, съм готов да махна името на ЗЕЛЕНИТЕ от тая редичка...

Ангел Грънчаров каза...

... пардон, исках да напиша "евродепутат", но е излязло "евродупетат", грешката е правописна и няма зъл умисъл :-)

Анонимен каза...

Костов не е перфектен.Ниама правителство без корупциа.Вапроса е какав е размера на тази корупциа.Сегашните ни управници са толкова нагли че дори не се опитват да прикриват кражбите си.Бих казал че последните два мандата са наи-лошото случило се на страната през всичките така наречени години на промяната.Немога да си обясна как е вазможно някои да даде гласа си за този смешник Станишев след всичко случило се през последните години.Костов както казах в началото не е перфектен но е единствената разумна алтернатива за страната.Аз както и моето семеиство ще подкрепиме синята коалиция на предстоящите избори.

Анонимен каза...

Прав сте и предвид казаното от вас също си взимам думите назад - дето се вика, каквото повикало, такова се обадило. Намирам начина, по който Павлов и Балтазар ви ругаят, за недопустим, макар, че вие, да ви кажа, сте си чепат характер... то и аз съм така, де, така, че няма да ви упреквам. Намирам обаче за много печален този факт, че всякога у нас представителите на, така да кажа, гражданските партии, хабят енергия да се хулят помежду си. Нека си спомним грозните свади между СДС и ДСБ, които протекоха след отделянето на партията около Иван Костов. Сега същото е между Сините и Зелените. Тъпа работа, защото енергията трябва да е насочена изцяло и единствено срещу тройната коалиция. Ще ви дам един пример за Волен Сидеров, който може на нас да ни е чужд като идеи, но си има своите качества. На първия дебат за президентските избори, той изцяло пренебрегна останалите кандидати - Беронов, Марков, Берон и така нататък - и атакува изцяло Георги Първанов, след което просто си тръгна от дебата. Тогава аз го сметнах за голям простак, но от гледна точка дистанцията на времето, намирам, че е бил прав. Волен знаеше кой му е опонента и атакува него, хората го припознаха като единствена алтернатива и го пратиха на балотаж (макар, че аз и до ден днешен смятам, че ако Беронов бе станал президент, нещата щяха да стоят по съвсем друг начин за нашата родина). Та по същия начин стоят нещата и сега. Една партия с 6% доверие атакува друга с 1,5% и обратно. Това е съвършено безмислено. Никой не се интересува от това, че Николай не харесва Ангел и обратното. Гражданите могат да се мотивират, ако видят, че партията е алтернатива на управляващите, а не ако се яде с друга малка партия, което е, както казва баща ми, "кокоша суетня". Разбираемо е, че Сините се колебаят да не би Зелените да им отмъкнат гласове и обратно - то и аз се колебая между тия двете сили. Обаче единствено с критики към властта и защита на собствените идеи може да се спечелят гласовете, а не с махленски дрязги, които най-много да откажат хората да гласуват изобщо. Това, последното е скритата цел на БСП и ДПС и поради същата причина те създават и стотина партии ментета, които да вкарват опонентите им в това, което казах - махленски дрязги.
Прочее, на ония президентски избори, кандидатурите на Григор Велев, Любен Петров и Берон трябваше да вкарат Волен точно в такива спорове. Но той не се хвана.
Питам - ние по-глупави ли сме от Волен?
Sparhawk

Анонимен каза...

Смело го казвам: Днес в Ловеч сините и малкият Мартин се изложиха. Тотално. Просто ми се плаче за синята идея, толкова съм й дал...

Анонимен каза...

"Последните две правителства направиха всичко възможно движението ни към просперитета да бъде безкрайно забавено"
Хайде, хайде, не сме идиоти!
След управлението на Костов цяла България панически се втурна да гласува за Симеон. Да не беше от добро? Всички викаха: "Ела зло, че без тебе по-зло".
Само Костов беше в състояние да накара дори шопите да гласуват за такъв очевиден кретен като Симеон. Той донесе много злини на държавата, но направи и едно полезно нещо - отърва ни от синия манияк-вожд. Ако Костов беше повторил, сега щяхме да сме бетер Босния. Едно е просто да те крадат, друго е да попаднеш на психопат.

Анонимен каза...

Аман от пендали, много ли Ви бръкна в г*за г-н Костов, че след толкова години пак Ви е виновен ???

Ангел Грънчаров каза...

:-) Таварищите са все по-бесни на Костов и не само лъжат и увъртат, ами ни поднасят и най-едро съшити фалшификации. Всичко трябва да обърнат тъкмо наопаки, ето, аз за първи път чета, че през 2001 г. хората се били юрнали да гласуват за Симеон, понеже един вид ги било много страх да не ги управлява отново Костов! Да, страх ги беше, но не "хората", а същите тия таварищи ги беше твърде много страх, и по тази причина домъкнаха Симеон, щото само "царо" можеше да предотврати толкова грозната за комунистическата мафия евентуалност Костов да вземе втори мандат. А пък ако Костов тогава беше взел втори мандат сега България щеше да е поне като Португалия или Словения, ако не като Швейцария. На туй дередже сме, понеже от 2001 г. насам ни управляват ченгета от ДС като Симеон, Гоце, Доган...