Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 26 май 2009 г.

Чест и хвала на българските турци, масово тръгнали на протести срещу комунистическия режим в България

Изминаха вече 20 години от т.н. "голяма екскурзия" на няколкостотин български турци, които заминаха за Турция, масово протестирайки срещу репресиите и издевателствата на тогавашния комунистически режим. Преди източногерманците да тръгнат масово да бягат през Унгария за Западна Германия нашите турци се вдигнаха на своя протест, който разклати режима така, че той повече никога не може да се съвземе.

Ето защо следва да почетем смелостта на тия тогавашни наши съграждани, дали ни урок по гражданско и човешко достойнство. Впрочем, докато тия хора, протестирайки срещу издевателствата на комунистите, се изселваха в Турция, масовият нашенец продължаваше да се поддава на комунистическите манипулации - и беше изкаран да протестира пред посолството и консулствата на Турция неизвестно за какво. Аналогията е показателна и съвсем не е в наша полза. А ето какво е ставало тогава, вижте документални кадри от онова време:





(В тази връзка ви предлагам да прочетете статията ми Кой повече обича България?, в която съм изразил своята гледна точка за отношенията ни с нашите съграждани-турци, а също и с нашите комшии от съседна Турция. Когато писах навремето тази статия тя предизвика доста остри реакции ("Атака" тогава беше в апогея си), сега ми е интересно как ще се възприеме: иска ми се да разбера имаме ли известен напредък в европеизацията си. По тази причина и правя тази публикация.)

8 коментара:

Анонимен каза...

Поздравявам ви за доблестта и смелостта да публикувате ИСТИНАТА.

Анонимен каза...

Хич да не се бяха връщали.

Анонимен каза...

за каква чест и хвала става въпрос?
турците не се бориха срещу комунистическият режим, а искаха да правят турска автономия в България, както албанците направиха в Косово.
турците никога не са били репресирани в България. напротив, често имаха повече привилегии от българите.

Анонимен каза...

Поздравления и за двата материала. Сам съм се срещал многократно с различни хора в Турция и имам същите впечатления. Но...
... В България нещата са други. Има един колективен спомен за миналото, а то - колкото и да се опитват разни "соросчета" да го неглижират - то си остава каквото е било! Колективната памет, останала дори и на генетично ниво, е трудно да се излъже. Нужно е съзнателното 'и подтискане. А как? Възможно ли е в една болна атмосфера на вражди, диаметрални пристрастия и тлееща омраза? Омраза не само междуетническа, а пламтяща и в самият български етнос.
Причината, според мен е, че нищо ново не е научено след 10 ноември и всичко старо си е останало, единствено позамацано с "демократична", постна, краска. Пък и тази, както мнозинството неща, предмети и хора - си остава ... Менте! На лице е една дълбока пропаст в националния дух, пропаст запълнена с ракови образувания пуснали метастази из народната плът.
Изход ли? Рецепта ли? - Обърнете се към Хирург!

Айсблок

Анонимен каза...

колко още такива заблудени ще има...
хора избиите си от главите тези глупости...
иде и вижте българите в северна гърция и тогава говорете за човешки права или репресии...
що за овце ражда тази държава:(((((

Тема каза...

Браво! Много добра статия!

Анонимен каза...

Айде да не ги честваме и хвалим толкоз тези турци, щото автора явно не е наясно за какво става въпрос! Я първо порастни малко мойто момче (момиче), че тогаз коментирай неща от национално значение!!! Аман от разбирачи! Като много им се възхищаваш, взимай вазелина и към Турция!

От Българин

Ангел Грънчаров каза...

Тоя последния с вазелина май много му се иска нещо, ала още не го е осенило, та затуй толкова мрази турците :-)