Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 11 май 2009 г.

На кой свят изобщо живее "социално-ориентирания" г-н LaSombra?

В коментарите към моя текст Умствено-моралните неволи на левия "демократ-антиседераст" Бялгазар Илич се включи някакъв "г-н LaSombra", който гледам, че е написал твърде дълъг и любопитен текст. Наложи се да му отговоря, ето сега представям отговора си в отделна тема, понеже, струва ми се, той има и самостоятелно значение. Тъй като се намираме в предизборна обстановка не бива нито едно лъжливо или несправедливо твърдение, изопачаващо действителното състояние на нещата, да бъде оставено без внимание. Предизборната битка е битка за истина: защото ако и сега оставим лъжльовците без отпор, горко ни...

Та ето и моя отговор, в който цитирам почти изцяло и мнението на същия този LaSombra:

Г-н LaSombra, благодаря за отговора. Да оставим настрана какъв е и какъв не е Бялгазар Иванич: той сам е избрал да бъде анонимен и безличен, така че аз не мога да се възхитя на мнимите личностни качества на човек, който няма достойнството да излезе със собственото си име. Но това си е негов избор. Той си носи и всичките рискове от това поведение. Ако беше толкова възпитан, щеше да не се срамува от личностната си идентичност.

Но казах, че мен лично съвсем не ме вълнува този въпрос за "личността" на Б.И. Аз се противопоставям решително на неговата провокационна и аморална позиция спрямо десните политически сили. Сега разбирах, че лично Вие имате ред предубеждения спрямо десницата и спрямо десните хора. Това си е Ваш проблем. Само че не мога да не реагирам, когато пишете толкова абсурдни обвинения спрямо десницата, че се питам на кой свят изобщо живеете, г-н LaSombra? Как може да изопачавате тъкмо наопаки реалното състояние на нещата? Явно в това отношение доста сте се поучили от Вашия идол Бялгазар (Иванич). Ще разгледам пункт по пункт Вашите твърдения.

Първо пишете: "... комунистите са ми още по-противни, защото опозориха идеята за социално-ориентирана политика, която аз ревностно защитавам". Хубаво, защищавайте както си искате и каквото си искате, но ще Ви кажа, че трябва и да мислите когато нещо твърдите.

Вие изобщо схващате ли, че "социално-неориентирана политика" изобщо не може да има? Понеже ако Ви е така приятна и ако Ви се струва, че е "лява" т.н. "социално-ориентирана политика", аз пък ще Ви изненадам, като Ви кажа, че всяка политика е "социално-ориентирана"! Защото явленията "политика" и "социалност" ("социум") са еднопорядкови, само дето "политика" е дума с гръцки корен ("полис"), а пък "социалност" е с латински.

За да бъде изненадата Ви пълна, ще Ви сервирам, че "полис" и "социум" и, респективно, "политическо" и "социално", по същността си съвпадат? Ето че "социално-ориентирана политика" - при положение, че няма как щом нещо е политика да не е социално-ориентирана - е конструкция от рода на "дървено дърво", т.е. е тавтологично определение. Което е създадено само за да баламосва наивниците и немислещите, които се кичат с "привилегията" да са "леви". Ето че все пак е по-добре - не искам да Ви обидя, но трябва, длъжен съм да го кажа - че ако сте шофьор, сте компетентен повече по шофьорските дела (в които аз например съм един дилетант!), но пък за понятийните и логически въпроси следва да ги оставите в прерогатива на философите.

На фона на току-що казаното преценете как звучи Вашето собствено твърдение, което до този момент може да Ви се е струвало "твърде изящно", именно твърдението "като цяло се отвращавам от политиката...": как е възможно човек, възхищаващ се от "социално-ориентираната политика", да се отвращава от самата политика, която, както се оказа, не може да е друга, освен... "социално-ориентирана"?!

Но по-нататък твърденията Ви стават още по-зашеметяващи, ето, погледнете сам. Пишете "единствената причина да започна да пиша статии на политическа тематика е желанието ми да накарам слепите привърженици на десните да се осъзнаят". Оказва се, на Вас привържениците на десните сили Ви изглеждат "слепи", може би само защото, за разлика от Вас, са мислещи?

Знаете ли, аз от много години се занимавам с психология, и на тази основа съм открил, че немислещите се чувстват крайно оскърбени от мислещите само поради съзнанието за този факт, т.е. на основанието, че мислещите ги превъзхождат в едно същностно човешко качество: мисленето. Да си човек означава да си мислещо същество. Ако не си напреднал в сферата на мисленето, ония, които те превъзхождат в тази област, ти изглеждат отвратителни. Това са най-елементарни психологически закономерности.

На тяхна основа между нас, човешките същества, непрестанно се водят спорове, като споровете често се дължат на най-вече на това, че едната страна обикновено не е силна в мисленето, или й куца нещо в разсъдъка, в ценностите, или пък просто не е информирана. Ето, Вашите по-нататъшни твърдения са прекрасен пример за това обстоятелство.

Пишете например следното: "... "десните" мълчаха като насрани (извинявам се за израза, но той най-добре описва положението) през цялото управление на тройната коалиция, търпяха Доган и Станишев, и точно преди изборите се появиха в ролята на спасители. Не мога да уважавам такива хора, каквото ще да става".

Цялата тази поредица от думи означава само, че сте крайно пристрастен, т.е. сте настроен против десницата до такава степен, че се осмелявате да твърдите точно обратното на действителното положение. Т.е. да лъжете, да изопачавате истината до невъзможност, до абсурд.

Истината, драги г-н LaSombra, е точно обратна на това, което си мислите: най-решителната и твърда опозиция на безобразната политика на това управление бяха автентичните десни сили, именно СДС и ДСБ. Те поискаха 7 вота на недоверие, това поне известно ли Ви е? Няма защо да ви "убеждавам", че не сте прав, че сте настроен крайно враждебно спрямо десните, но нямате основания за своите твърдения, които може би се дължат и на това, че просто не сте информиран. Ако се информирате какво се е случвало в тия 4 години, а пък и в 4-те години на предишното управление (на Симеон), няма да си позволявате смехотворните твърдения, които току-що приведох.

Ето защо сте си изсмукали от пръстите цяла серия от невероятно неверни и абсолютно лъжливи твърдения: "тъй нареченото "дясно" не пророни и дума, когато "Атака" и ГЕРБ се представиха за негова алтернатива" или "не казаха нищо когато ни спряха парите за земеделие", или "нищо не казаха и когато откриха измамите с пътищата". Това са абсолютни неистини, сиреч лъжи. Изглежда Вие разчитате на надъхани против десницата и неинформирани поне колкото Вас хора, за да си позволявате да изопачавате нещата точно наопаки.

Ето защо изводът Ви, така тържествено съобщен ни, а именно "да толерирам партия или коалиция, която мълчи пред наглото разграбване на държавни пари и отваря голямата уста само преди избори, просто противоречи на всичките ми убеждения" е абсолютно некоректен, противоречи изцяло на истината, т.е. други са си затваряли устата, когато десницата се бореше срещу противонародното управление на левицата. Т.е., в случая и в резултат, "наср...ния" сте само Вие.

Много поздрави, г-н LaSombra! Продължавайте и занапред да се борите точно по този начин срещу десницата! С такива неприятели, боравещи с абсурдни и напълно неверни обвинения, десницата я очакват големи триумфи! Просто защото всяко Ваше твърдение е диаметрално противоположно на истината, а знаем, че само истината побеждава.

Въпреки усилията на манипулаторите и лъжците, всекидневно престараващи се в наше време, което е обнадеждително: щом лъжците са така нагли, явно вече съзнават обречеността си. Което значи, че е дошъл часа на тържество на истината и из българските простори...

10 коментара:

LaSombra каза...

Предавам се. Щом отворите храма на Синьото, аз пръв ще положа маслинена клонка в нозете на огромния идол на М.Д. или И.К. (който сте избрали), и ще принеса в жертва малко куче.

А вие, господин Грънчаров, като човек с класическо образование, би трябвало да знаете, че "полис" означава град и от там политика -- решенията, които взима градът. Това е много по-различно от думата "социум", която означава общество. Социално-ориентирана политика е поведение на града, символизиращ властта, целящо да работи в интерес на социума, или живущите в него. Не е задължително това да е тавтология. Нерядко (включително и в нашата реалност), "полисът" работи за добруването на дадена група, а не за доброто на "социума".

Оказва се, че освен в шофирането не ви бива и в латинския, но пък имате способността чрез измислени абстрактни връзки да нагаждате думите по начин, който е напълно правилен логически, но изключва неудобните факти. Ако не се лъжа, това се нарича "софизъм" -- привидно логически аргумент, умишлено построен така, че да заблуди събеседника. Прочетох думата в една кръстословица и горя от нетърпение да я използвам.

А фактът, че се захващате за това какво работя, показва неспособността ви да намерите други начини да защитите тезата си. Поради тази си неспособност прибягвате до доводи ad hominem, което в никакъв случай не говори добре за философските ви умения. Подобна завоалирана атака към личността на изказалия идеята, а не към идеята по същество може да бъде ефективна в средите, в които се движите, но моля ви в споровете си с мен да се придържате към съществото на разискваната тема.

И за ваша информация, карам камион защото ми харесва. Просто не се виждам на бюро по цял ден, харесва ми да съм на път, без началници, както и самото усещане от факта, че контролирам 40 тонна машина, която ако се изправи, ще стигне до четвъртия етаж.

Анонимен каза...

@LaSombra

Грешите,Господине, "полис" означава ХОРА и в това отношение г-н Грънчаров е прав, думите "полис" и "социум" са ЕДНОПОРЯДКОВИ и се припокриват!

Интерпретацията Ви е от тези срещани в учебници, които проповядват Диктатура на пролетариата...моля Ви не се излагайте!!!

Крайно време е Вие шофьорите да започнете да се учите от интелектуалци от рода на Грънчаров, вярвайте ми само тогава имате шанс да живеете в социално-ориентирана държава!

Гергана

Ангел Грънчаров каза...

Няма нищо лошо че карате камион, напротив! Щом Ви харесва, продължавайте да работите тази работа. Само дето имате претенции и в области, в които сте просто дилетант. Да ви кажа ли какво означава тя та да можете да използвате информацията когато решавате кръстословици? :-)

Не мога да разбера къде видяхте "атака срещу личността" Ви, но явно Вашите усещания са също така оригинални, както и разсъдъчните Ви опити.

"Градът" също е обшност от хора, г-не. "Социална общност", ако така повече ви харесва, макар че това е тавтология, от рода на "народната республика" на комунистите (нарочно пиша "республика", на руски, давам това уточнение за да не ме набедите че не зная как се пише на български думата "република").

Разбира се, че полисът (общноста) може да бъде управлявана по различни начини, в интерес на цялото, или в угода на някоя група. Затова има различни форми на управление: олигархия, аристокрация, плутокрация, демокрация.

Няма как всички социални групи да са доволни от управлението, важното е да е доволно мнозинството от гражданите. Аз по тази причина съм привърженик на демокрацията. Ако всички политически партии в дадена страна са демократични (включително и левите), тогава в това общество има напредък и просперитет.

Ако обаче, както е у нас, левите са ченгесарско-мафиотски групировки и нямат нищо демократично, нещата се забатачват. За съжаление българската демокрация не може да стъпи на крака и куцука, понеже има само един здрав крак: десният. Само десните сили у нас са автентични демократи. Колкото и да Ви е неприятно, Ви информирам и за това. Не става за кръстословиците, но все пак е полезно да го знаете.

Знаете ли, аз не Ви давам съвети как се кара камион, нали? Т.е. уважавам Ви за това, че сте специалистът в своята област. Имайте ми доверие, в моята област аз съм специалистът - и съм го доказал това по всички възможни начини. Това е моята професия: да мисля, да пиша книги по различни проблеми, включително и политически, да преподавам точно по тия проблеми. Моля по тази причина да не ми давате съвети как да си върша работата.

А това, че всеки човек, и обущаря, и шофьорите особено, се мислят за силно компетентни в областта на политиката - заедно с футбола и тя е областта, от която "всички разбират"! - е обяснимо, но да не се отклоняваме от темата. Само че Вашето самувствие в тази област е доста пресилено, не го ли съзнавате?

То е също аз да почна да Ви давам съвети как Вие да си вършите работа :-) Не го правя. Имайте добрината да не го правите и Вие и се вслушайте малко в моите тези и анализи. То е във ваш интерес: ако искате да разберете.

Готов съм да ви помогна в тази насока. Стига да имате желанието. А на такива като Бялгазар Илич не вярвайте, те са дилетанти и "дървени философи". Във Ваш интерес е да повярвате на един истински философ като мен: отначало ще Ви е трудно, но в един момент ще почнете да загрявате и ще почнете да разбирате.

А смисълът е този: да разбираме, да търсим истината, а не просто да потвърждаваме личната си ограниченост и пристрастност...

Успехи!

LaSombra каза...

@Гергана,
Политика произлиза от "проблеми, засягащи жителите на полиса", а не от "решения, целящи доброто на жителите на полиса". Справка: Онлайн версия на речника на Мериам и Уебстър. Подмяната на тези две понятия, извършена от г-н Грънчаров е пример за софистика.

@А. Г.
Не се смятам за експерт нито в политиката (за разлика от вас), нито пък във футбола. Винаги съм готов да обогатя възгледите си, но предпочитам това да стане в дискусия с човек, мислещ за себе си, а не с помощта на някой, на който идеологията му е набита в главата като огромен чеп в куха бъчва. Самият факт, че си позволявате да наричате някой "седераст" (несъмнено с явното намерение да направите алюзия с хомосексуалист) показва, че сте изчерпан откъм разумни методи за убеждаване.

А смисълът е този: да разбираме, да търсим истината, а не просто да потвърждаваме личната си ограниченост и пристрастност...Ако има някой, който може да се нарече пристрастен, това сте вие. Аз собствено не съм пристрастен спрямо никого, най-малко пък към мафиотско-шизофренното сдружение, наречено "Синя коалиция".

Това наистина е последният коментар, който ще получите от мен. Все пак ще следя с интерес бъдещите ви изяви и опити да се направите смешен в очите на трезвомислещите хора. А такива за съжаление останаха съвсем малко в България.

Ангел Грънчаров каза...

"Трезвомислещите хора" ли ви се струват малко у нас? :-) А как е положението с "пияномислещите"? :-)

Радващо е, че "трезвомислещите" от Ваша гледна точка, сиреч немислещите, са малко: което значи, че опитващите се да мислят и разбират са нараснали. В това ни е надеждата. Ако е така, както казвате, Синята коалиция ще получи резултат, многократно по-голям и от най-оптимистичните прогнози за момента. Дай Боже да стане така.

Можеше да загубите спора и по-достойно, а не да хвърлите някоя и друга хула и плюнка спрямо личността ми, както за жалост си позволихте. Аз Ви предложих да Ви помогна в области, в които наистина не се специалист и се нуждаете от повишаване на образователното Ви ниво. Преподавател съм по тия проблеми и съм автор на доста книги, които третират точно проблемите, които, личи си, силно Ви интересуват: за десните ценности, за десния мироглед, за дясната политическа философия, за начините, по които обществото ни може да постигне просперитет. Поканата ми към Вас да ви помогна в запълването на празнините в образованието Ви си стои отворена. Като размислите, заповядайте, питайте, ще обсъдим в най-толерантен тон проблемите...

Това, че имате интерес към блога ми, показва, че малко се иска с ръка на сърцето си да признаете, че от него в действителност научавате доста и то важни неща. Което всъщност е оценка, коренно различна от декларираната. За което Ви благодаря!

А така декларираната оценка към мен и моята дейност се дължи на неразумен предразсъдък спрямо десните хора. Предразсъдък, който пък от своя страна е израз на неинформираност, предубеденост, надъханост. Можете да си помогнете и да победите предразсъдъка си, т.е. да се освободите от него. И тогава ще погледнете на света с други очи!

Ангел Грънчаров каза...

Пропуснах нещо: думата "седераст" е изобретена и се използва най-усърдно от хора, намиращи се на умствено-моралното ниво на Вашия кумир Бялгазар Илич. Аз просто добавих представката "анти-", за да охарактеризирам тях самите. На това народът му казва: "С техните камъни, по техните глави!" :-)

LaSombra каза...

Добре, господин Грънчаров. Просветлете помътнелия ми от предразсъдъци ум. Обяснете ми на разбираем за простак като мен език какво ще направи Синята коалиция за мен -- лицето Христо Балканджиев, дипломиран техник по поддръжка на телекомуникационни системи, професионален шофьор с 10 години стаж и интереси в областта на телекомуникациите, медицината, авиацията, езиците, физиката и хубавите жени?

Анонимен каза...

@LaSombra

Ако цитирате източник на друг език е добре да копирате определението на същия този език, а не просто да се надявате на хора, които четат този блог и не говорят английски! Аз говоря английски и ще Ви бъда благодарна ако линкът, който предоставяте, ме води към определението, което давате!Страницата към която води горния линк няма НИЩО общо с написания от Вас превод...а обвинявате Грънчаров в софизъм?!?

Ако уважавате себе си не бихте прибягвали към подобни приоми.


Гергана

Анонимен каза...

Спокойно г-н Грънчаров, спокойно Гергана! Другарите подпольковници от ДС са се въоръжили с компютри и интернет за да ни преборят на идеологическия фронт и сега, както преди. Може би но някой друг път! "Малко" бъркат аудиторията. Тук простотиите им не минават. Да си агитират по пейките в парка. Там им е мястото. Може и малко зад пейките - при кучешките екскре_енти. Това са си ла_на, ама пусто възпитание - не мога да ги наругая даже качествено. Скоро са изборите - да покажем на подпольковниците, че времето им е изтекло!!

Ангел Грънчаров каза...

Драги LaSombra,

Казвате: Обяснете ми на разбираем за простак като мен език какво ще направи Синята коалиция за мен -- лицето Христо Балканджиев, дипломиран техник по поддръжка на телекомуникационни системи, професионален шофьор с 10 години стаж и интереси в областта на телекомуникациите, медицината, авиацията, езиците, физиката и хубавите жени?

Отвръщам: Очакването някоя партия или пък правителството да се "погрижат" за Вас и да Ви дадат нещичко са абсурдни леви очаквания; не ги търсете при десните партии, а се ориентирайте към таварищите от БСП-ДПС и пр. Нищо няма да Ви даде едно дясно управление, но ще направи така, че Вие лично, ако си размърдате задника, сам да постигнете всичко онова, което желаете. Не държавата трябва да ни подхвърля това или онова, сякаш ние, гражданите, сме просяци, а от държавата се иска просто да създаде на гражданите всички ония условия та всеки да може сам да постигне онова, което е пожелал - и е сътворил с труда си. Левите ще Ви обещаят да ви дадат всичко, което си пожелаете. Ако искате това, идете при тях, те ще Ви излъжат така, че свят ще Ви се завие. :-)