Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 14 юли 2009 г.

Ало, Бойко, събуди се! Живееш със стари представи на отминало време! Така не стават тия работи!

Какво мислите за предложенията около т.нар. "правителство на малцинството"? Не е ли това поредният опит новата власт да бъде нестабилна, парализирана - и всеки опит за промяна и ревизия да бъде блокиран?

Получих този въпрос, който съвпада с мои лични безпокойства от последните дни. Сам бях решил да пиша един коментар и анализ на поведението на Б.Борисов и най-приближените му, ето че този човек, задавайки ми въпроса си, ми дава чудесен повод да отговоря, да кажа какво мисля. Благодаря ви за въпроса!

Както изглежда, Б.Борисов е решил да прави правителство на малцинството. Съвсем не го безпокои това, че има по-малко депутати от изискващото се, за да състави самостоятелно правителство на ГЕРБ. Което е доста показателно. Позицията, към която изглежда се придържа, не е коректна най-напред в един нравствен смисъл. Тя не е и джентълментска. Тази позиция се свежда до следното: който иска да развалим този парламент и да идем на нови избори, нека да не подкрепи правителството на ГЕРБ! Това е изнудване, извиване на ръцете на жизнено потребния му партньор, с който трябва да има не просто джентълментски, но и съвсем коректни договорни отношения за разпределяне на отговорността. Ще кажа и нещо повече: в такъв един стил на поведение има нещо мутренско. Ако Б.Борисов има намерение да управлява държавата по начина, по който навремето е управлявал "застрахователно-охранителната", т.е. рекетьорската си фирма, трябва да знае, че ще има едно много здраве от мен - и от всички българи като мен. Няма да му позволим да прави така. И Европа няма да му позволи. Все пак България се намира не в Средна Азия, а в Европа, пък макар и Югоизточна.

Най-нормалното в тази ситуация е: ясна, открита, принципна договореност със Синята коалиция за съвместно коалиционно управление на държавата с оглед тежката ситуация, в която се намира България в този момент. Е, може да прави коалиция и с "Атака", и с Яне, пажалуйста, дето се казва, с който иска да прави коалиция.

Но Б.Борисов се държи като булка-непорочница: не ща никой да ми поставя никакви условия! И иска да извива ръцете на всички, като ги принуждава по неджентълментски, т.е. мутренски начин да го подкрепят. И това поведение в съзнанието на Б.Борисов изглежда се оценява като "пичовско", като "мъжкарско" - или като не знам какво. Да има да взема, ето, пращам му много здраве от мен!

Тая, дето си я намислил, няма да стане. Сам ще се убеди, че така не може. Но ако мисли със закъснение, няма да се справи с тежката задача, която сега има като премиер. Едно е да управляваш "застрахователно-охранително-рекетьорска" фирма в най-мутренския период на България, съвсем различно е да управляваш самата България в периода на нейното европейско членство: ало, Борисов, събуди се! Живееш в друго време! Така не стават тия работи!

Това, което аз като гражданин мога да кажа в този момент, не може да си го позволи никой, особено пък политиците, понеже те са поставени в нелека ситуация заради това поведение на бъдещия премиер с нескривани авторитарни склонности. Симеон завърши зле, той може да е бил всякакъв, но така грубо авторитарен, чини ми се, не беше. Ако Бойко Борисов не се освести навреме, ще съжалява един ден много повече, отколкото сега съжалява Симеон. Аз лично съвсем не съм привърженик на концепцията за "твърдата ръка": акъл се иска сега в неговото положение, а не мускелеста, каратистка ръка. Той трябва да се отърси от каратистките си мераци и мурафети. От мутренските също. Иначе не му завиждам. Говоря и пиша съвсем честно, точно това, което мисля.

Има обаче и нещо друго, което за мен като психолог е крайно интересно. Никой в този момент не смее да критикува бат ви Бойко, всички умълчано чакат да видят какво ще направи. Умълчали са се и чакат, понеже стана така, че като народ пак поднесохме съдбата си на поредния "спасител". Някои дори отпуска си взеха след изборите, за да имат извинение и оправдание за мълчанието си (Р.Кънев примерно). Снощи слушах по обществената телевизия в Пловдив един дълъг коментар на Божана Апостолова. И тя беше доста внимателна към Б.Борисов и му отправи доста абстрактни пожелания. А ние, гражданите, ако искаме да не се самозабрави и тази власт още от самото начало, трябва да реагираме непременно и най-остро, щото сме се напатили от този управленски манталитет, който и Б.Борисов демонстрира ето сега. Властта прави това, което й позволяват гражданите. Ето, не трябва да позволим на Б.Борисов по мутренски начин да извива ръцете на малките партии в Парламента и да ги шантажира да го подкрепят без ясни и принципни договорености по разпределенение на отговорностите. Така се прави в цивилизования свят: правят се ясни коалиции при липса на мнозинство. Това предписват принципите на демокрацията. Б.Борисов, надявам се, не си мисли, че тепърва ще изобретява топлата вода или велосипеда. Ако си мисли - толкова по-жалко за него...

Това, че и Костов, като най-опитен десен политик, мълчи, според мен е грешка. Той изчаква да види какво точно иска да прави Б.Борисов, наистина не трябваше да се прибързва, но ако наистина Б.Борисов не ще да преговаря за създаване на коалиционен кабинет с ясни договорености по разпредележение на отговорностите, то в такава ситуация трябва да се реагира. Да се чака "най-големият" да си прави каквото ще, да се държи като галено дете, е опасно. Особено пък в политиката. Особено в страна, в която претендират да ни управляват хора, демонстриращи най-елементарен такт и възпитание. Които само се перчат и се тупкат в гърдите.

Аз още днес ще пратя на Б.Борисов едно писмо, същото, което пратих на Костов в 1997 г., и което е публикувано в моята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ. Защото този филм, които искаш сега да режисираш, драги ми Борисов, вече сме го гледали.

Омръзнало ни е да гледаме арогантни, незачитащи волята на избирателите и гражданите, навирили нос и мислещи се за непогрешими, управляващи. Гледай да не се подхлъзнеш по техния път. Ние, избирателите, ясно казахме какво искаме. Не можеш да си правиш в тази ситуация каквото ти скимне и да извиваш ръцете на неизбежните ти партньори във властта. Сам не можеш да управляваш. И слава Богу, че не можеш, че ти се налага да се коалираш. Иначе кой знае какви циркове щеше да направиш. Но пак си те влече към цирковете, както предусещам. Е, казвам ти, така не може. И няма да стане. Няма да го бъде! Избий си ги от главата тия мераци...

4 коментара:

Анонимен каза...

"Според данни на Синята коалиция, ако ГЕРБ се яви със самостоятелни мажоритарни кандидати, ще има 6-7 мажоритарно избрани депутати, а Синята коалиция - 1. Ако обаче двете формации се явят заедно, ще имат 20 мажоритарни кандидати..."
Изглежда, че Бойко Борисов преценя по-добре политическата ситуация за разлика от щаба на Синята коалиция..

Анонимен каза...

Аз мисля, че хората, които гласуваха за ГЕРБ не желаят стари муцуни в кабинета си, така, че най-добре е да има правителство на малцинството и конституционно мнозинство между ГЕРБ, СК, РЗС и Атака.

Анонимен каза...

Би било коректно да не се говори от името на "ние, избирателите", просто защото "вие, дето избрахте" компрометирано-корумпираната "синя лавина" се събирате в 3 градски рейса, но само ако доведете и бабите си.....

Последните новини каза...

ако Борисов не се откажи от старите си мутри, сутеньори и акули ще загуби в битката да докаже че ще се справи с корупцията която е създал. Ще загуби доверието на избирателите атова ще довиде до ветрешна война която е неизбижна, защото ние сме единствената държава която иска по-мерен път да менем, това няма да стане. Оговори ако мислите че не съм прав