Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 18 юли 2009 г.

Към психографията на феномена "Бойко Борисов" - чист израз на най-съкровените въжделения на българската народна душа

(Коментарът, който следва, е провокиран от питане, отправено ми от г-н Хр.Беров (Германия), което може да се види ТУК.)

Че демокрацията съвсем не е някакво идеално обществено устройство е ясно; че тя има много недостатъци също се знае от всички; но че по-добро устройство на обществото, за жалост, не е изобретено, също не е тайна за никой. Тръгвайки от широко известните думи на Уинстън Чърчил за демокрацията, ще си позволя обаче да кривна в една съвсем неочаквана посока.

Тия дни сме свидетели на триумфа на Бойко Борисов, триумф, заслужено увенчал неудържимия му възход, на който сме свидетели вече няколко години. Тъжно е, че триумфът на Б.Борисов съвпадна с падението, с пълния провал на една личност, която тъкмо преди 8 години също преживя своите апотеози, носена от вълните на народната любов, а сега захвърлена като непотребна вещ в боклука. Имам предвид тъжната съдба и историята на падението на Симеон Сакскобурготски, бивш български цар и бивш български премиер, бивш пръв любимец на нацията (спомнете си сърцераздирателното "Симеончо", милото, мелодраматично, всеобщо-народно обръщение към него!), бивш страдалец на българската демокрация и изгнаник, прокуден от родината за цели 50 години; но завърнал се триумфално, при което признателният и трогнат до дълбините на душата си народец му подари цялата власт. Впрочем, ние сме единствената страна в света, в която царят е бил премиер, като разстоянието между тия две властвания е цели 55 години; тоест, ние сме страна на чудесата, на фона на която страната на чудесата на Алиса може преспокойно да иде ряпа да яде - или моркови, по избор на клиента.

Да, а ето че сега бодигардът на царя-премиер е пълен властелин на тази чудата страна, той е носен върху талазите на мощните вълни на неудържимата народна любов. Накъде бия с тия уводни провокационни твърдения ли? Скоро ще стане ясно, имайте още малко търпение.

Явно нашият народ има склонността да търси и намира някакви богопомазаници на историята и на демокрацията, на които да поверява съдбините си и бъдещето си. Правим го това периодично, с точна ритмичност от четири години, каквито са изборните цикли по конституция. Развенчаваме любимците си със същата тази периодичност, защото преди Симеона същият народ дарува цялата власт на Иван Костов, преди него на "бореца срещу чорбаджиите" Жан Виденов, по-рано пък мисията на спасител на нацията за кратко беше поверена на Желю Желева. Значи, констатирам, че и демокрацията ни е чудата и като най-чудно в нея за мен е убийствената монотонност, с която възцаряваме и развенчаваме, низвергваме месиите и спасителите си.

Ето че сега всички вече се питат: а кой ли ще бъде следващият, поредният щастливец, в който всеотдайно ще се влюби народното сърце? И то след като титанът на българската демокрация, идолът, към който са вперени сейчас всички очи, неминуемо изпие горчивата чаша на властването, т.е. когато също се опозори, изневери на очакванията, омаскари се сам, собственоръчно и колкото може. Или когато приближените му го омаскарят според силите си, щото тази лакома за власт гладна глутница, която обикаля сега около Бойко, ясно е, съвсем няма да се церемони много, след като й падне в ръчичките цялата власт и всички нейни ресурси.

Да, ама сега всички, като им река, че и този път цикълът няма как да не се повтори, ми крещят възмутено: "Ееее, пък на такива като теб няма угодия! Що пък требе и бат Бойко да се провали, ти туй ли му желаеш?! Каква е таз неимоверна злоба и подла завистливост, та не можеш да понесеш гледката на тържеството му?! Аман от такива мърморковци като тебе! Е, приеми, че бат Бойко пък няма да се провали, напротив, ще извади народа от калта, ще го умие, ще насити пастта на милионите гърла, дето са зинали и чакат благинки, ще върне респекта на България в очите на Европата, и благодарният народ ще му повери, кажи-речи, за вечни времена, властта! Щото ето, слава Богу, най-накрая попаднахме на истински кадърен, честен и як като скала спасител!".

И като ми кажат това, публиката почва да се кръсти, да вика "Дай, дай, Боже, така да е, мили Боже!", а пък бабичките стидливо почват да плюят в пазвите си, за да не би да чуе Дяволът, и да не би да се развалят епохалните дела, дето чакат нашия народний херой и избавител от страданията...

Разбира се, в такъв случай аз, усрамен и изчервен, млъквам, няма как иначе. Ще требе да изчакаме поне 100 дена (не цели 800 дена тоя път, както ни беше рекъл мъдрият Симеон!), щото точно такъв толеранс се дава на новите властелини, за да почнат да се вихрят в подвизите си. Трябва сега да чакаме и да стискаме палци, белким злата ни историческа орис тоя път ни подмине, и нещата най-сетне потръгнат, помръднат от мъртвата точка, където са заседнали вече толкова години. Уж има напредък, пък все сме си най-бедни и най-унизени, и най-жадуващи спасението си - що ли е така?

Но всичко, казано дотук, търпеливи читателю, е само прелюдия към главната мисъл, дето се върти в душата ми, и която ще се помъча сега да споделя с тебе. Ето, уж сме демокрация, а пък продължаваме да вярваме в чудеса и в спасители - точно така цели векове "народните маси" са чакали поредния си спасител, било благ и мъдър цар, било благороден разбойник и избавител (спомнете си Робин Худ, Зоро, Ленин-Сталин, Батман и прочие херои-избавители на многострадалното человечество!), било някакъв друг, но също толкова справедлив и благороден. Как стана така, че Бойко Борисов, шеф на охранителна фирма, телохранител, пожарникар, каратист, стана генерал, а после и народен кумир, детронирал от народното сърце самия цар, знаем всички, то стана пред очите ни.

Бойко Борисов е медийно творение, той е изобретение на нашите "свободолюбиви медии", той е явление от рода на телевизия "Планета", на СКАТ и Сидерова, на проф. Вучкова и Слави Трифонова. Той е една илюзия, една химера, втълпена, внушена, натрапена на наивното народно сърце. Той е една грандиозна манипулация, един балон, надут до огромни размери за неизразима радост на дечицата, каквито явно сме всички ние; радваме се, въпреки че добре знаем, че прекалено надутите балони се пръскат най-лесно; но това е друга тема, да не губя посоката на разсъждението си.

Излиза, че нашата демокрация е медийна, театрална, циркова, подобна на клоунада, тя е представление, постановка, спектакъл, режисиран за радост и залъгване на дечицата, каквито, изглежда, сме всички ние, целият народ (с нищожни изключения). Затуй аз смятам, че за да ни подиграят както заслужаваме, ония, които дърпат конците, нищо чудно най-накрая да измислят следното: да вземат едно магаре, да, обикновено, най-безлично, селско и простонародно, магаре (няма значение какво му е името, Яне, Мане, Цане, Вучков, Бучков, Тучков...), да го натамънят и нагиздят съобразно народния чалга-вкус, да почнат да го канят по разни шоута, от телевизия на телевизия, от ранна утрин до късна вечер, и до полунощ понякога, да му турят корона, да му пригладят косъма, и да накарат народа да поверва в него дотолкова, че да го обяви за вечен и пожизнен спасител на нацията, да му дарува цялата власт, съдбата и бъдещето на българската част от человечеството.

Да, жалкото и мизерно бъдеще на такава една омагарена, магарешка, говежда и овча нация, която е готова да лапа мухи от утрин до вечер, да се чеше под миризливия калпак, да гълта изстудена евтина сливовица, замечтано да боде с вилица от салатката с краставици и доматки, да щрака с пръсти като слуша Азиса, Кондю и Гергана, да пийва зимъска руйно винце и да млящи - с лице, овладяно от възторжен унес по безкрая - смръдливи кебапчета и кюфтета.

Имах още нещо да кажа, ама ще го отложа за друг път, за да не стане дълго. Много може да се говори и мисли върху чудатите феномени, които непрестанно ражда българската душа. И трябва да се говори, мисли и пише - та да проумеем най-сетне що сме, пък на тази основа, като се отвратим тъкмо от самите себе си, да почнем малко от малко да се променяме, да ставаме по-добри, по-умни, по-смислени.

И по-свободни, щото всички тия язви, за които всеки ден пиша, се дължат според моя възглед на ужасния ценностен вакуум, пораждан от липсата на съзнание за свобода у най-широките народни слоеве. Несвободният и наивен човек е податлив на най-диво манипулиране. Няма начин такъв да се усети как го работят до момента, в който в главата му не проблесне искрата на човешката свобода.

А съзнание за свобода може да бъде култивирано само чрез просвета и убеждаване, чрез много, и то най-свободни, непринудени разговори, в които този тук и там, пък и все повече хора в един момент не се почувстват заразени от духа на свободата, който е способен да промени всичко. И който, веднъж появил се, руши непрестанно стените на безсмислието, зад които пребивава нашето нещастно, наивно, по детински податливо на лъжите, "широко народно съзнание".

15 коментара:

Анонимен каза...

И цялата лакардия е заради това, че Иван Костов не е на власт. Един Жокер - Костов също е измислен спасител, но просто неговите манипулативни тактики имат по-ограничен обхват.

Ангел Грънчаров каза...

Блазе ти на умствения потенциал, щом само това си разбрал :-)

Brave каза...

За пореден път ще споделя мнението си, че българският народ не очаква чудеса, чудотворци, месии и т.н., а появата на нормален и приемлив за него политически субект. Най-лесно е да се обяви избирателя за глупав, наивен и живеещ в света на Хари Потър. Но истината е, че за последните 20 години политическата класа не съответства на вижданията на избирателя, за политическо представителство. Основно поради тази причина по време на вот, избирателя "търси" нещо, което не се вписва в познатото статукво. Нещо различно от номенклатурно-клановото присъствие в управлението. Очакванията, че Симеон ще внесе отвън нормалност не се сбъднаха. Сега се търси политическата промяна на българска почва, която се олицетворява с активността на Борисов. Искрено се съмнявам, че идвамата са получили властта, като месии и чудотворци. Ако беше така нямаше да е толкова кратък политическият живот на Симеон. Все пак чудотворците и месиите са обект на вярата и като такива са относително устойчиви в съзнанието. Именно бързото "разлюбване" е ясен белег, че не чудото, а новия политически модел липсва на избирателя и той продължава търсенето му. Това обяснява и намаляващото влияние на "старите" политически партии, които (вкупом) очевидно имат сериозни проблеми в комуникацията с избирателя и в поведението си във властта.

Анонимен каза...

Ама Костов пък умееен, умен, хубаав, хубав, пък демократ, вегетарианец, не краде, бял, ачи и червен. Той е най-хубав, най-гиздав! Нали така, бай Ангеле!
Сините зомбита, като че ли напоследък излизат с едни гърди пред червените по степен на зомбираност.

Unknown каза...

Пише се смрАдлив,а не смрРдлив.

Анонимен каза...

Имало един мъдър философ -Ангел Грънчаров се именувал.Мъчел се да живее някак човека,трудни времена били.Искал да дойдат по-добри дни.Имал си партия любима-демократите.Ала за злаучаст дошло на власт"овчарчето със прашката","най-малкия син,след толкоз юначни синове"(за справка Библията).И Ангел се огорчил.Почнал да убеждава хората.
"Не бива ,така бре джанъм.Не ми лови окото тая работа"
Но дошло време и малкото юначе показало велики юмачества и неговия малък народ ,си отдъхнал и имало дълги години спокойствие от мъките.

Анонимен каза...

по добре диктатура отколкото това , което става последните 20 години.и руснаците бяха така преди путин ,ама сега май при тях няма криза . докато не ни стегне някой като путин няма да се оправим . бате бойко ги накарал да подпишат декларации , ще ги накара я щото те и едните и другите са маскари , ох веднъж да вземем власта майната му на избирателя да гледаме да си оправим бъдещето и на внуците. беден депутат е нещо като бивш негър .

Анонимен каза...

Прочетох една статия която познаваш. Все пак мислил си върху нея колко? 20 минути? 30? и за тези 20-30 минутки (не са повече ..в творбата няма достатъчно мисъл , а само общи приказчици) си сътворил
жалкото и мизерно бъдеще на такава една омагарена, магарешка, говежда и овча нация .Браво! Както и елементарната идея за месия... (за справки психология -9 клас Просвета) Еми браво!

Само искам да те питам, кой си ти лекенце малко, да ме обиждаш на разни зоологии, или да обиждаш моите приятели, или да ни казваш да не гласуваме за Бойко?

А да. Сетих се. Ти си никой. Ти си комплексара 'оу аз съм блогър аз имам 1000 уникални посетителя' който се опитва да ме убеди че Борисов е кретен който няма да се справи.. Лолз впечатлен

Unknown каза...

Към фена на Путин: Доколко е добре при Путин говори фактът, че почти всички учени продължават с всичка сима да бягат от Русия..... Отидете там ако няма криза и ще видим дали след година ще говорите така.

Unknown каза...

"А да. Сетих се. Ти си никой."



А вие кой сте ?? Срам те е да си напишес името ли ?

Brave каза...

Лично аз ще изчакам докато направя своите коментари. Все още нямаме правителство, не са ясни нито личностите в него, нито първите стъпки, които то ще предприеме.
От тактическа гледна точка Борисов играе солово защото има три "коза" в ръката си, от които ще тегли всеки, който му е от полза. Съмнявам се между СК, РЗС и Атака да бъде постигнато пълно единодушие (освен към някоя отчайващо тъпа стъпка), така че и трите партии се взаимно се елиминират като коалиционен партньор на ГЕРБ. В същото време, ако предпочете една от тях ББ се поставя под някакъв контрол/коректив (нещо, което той никак не харесва). Това би го поставила в още по-неприятна зависимост от другите две. Затова мисля, че Борисов ще играе на равно разстояние от СК, РЗС и Атака. За всяка своя по-сериозна стъпка той предварително ще си осигурява подкрепата поне на едната от тях, без да се конфронтира непременно с другите две.
Единствената хипотетична опасност пред ГЕРБ е да не се получи ефекта на мравките и от групата им да отпаднат десетина и повече депутати. Може би затова първата стъпка е именно срещу политическото номадство. Аз дори очаквам още по-драстични мерки срещу това.

Анонимен каза...

В размислите на автора има много верни неща. Само че с тях той открива "топлата вода". Във всички демократични общества на практика медиите контролират не само изборните резултати, ами даже и самия изборен процес и селектирането на кандидатите. И какво следва от това? Нищо... Нищо не може да се направи по въпроса. Да си спомним например, че Обама спечели властта в САЩ също като месия, обещавайки (чудодеен?) изход от кризата. Седем месеца след това няма кой знае каква промяна, но медиите в САЩ упорито заглушават надигащото се недоволство, занимавайки се с циркаджийката Пейлин и нещастното и семейство, нежели с факта, че Обама наля над 30 милиарда долара в гушките на тези, които предизвикаха кризата...Сега чета, че злощастният кмет на Хасково бил оправдан по повдигнатите обвинения (според мен яко е лапал, ама нейсе)...Ама нали Яне се изкара герой-изобличител с помощта на Бареков по БТВ? Сега някой ще му промени ли резултата? Бас държа, че след още 4 години народа наистина ще потърси друг месия...Даже виждам вече и "пинг"-ове от бъдещи кандидати за тази роля. Как мислите, защо едно известно (залязващо) шоу издигна онази кротка овчица да се кандидатира мажоритарно във Варна? Това търсене на месия ще продължи, докато голямата част от избирателите не осъзнае самостоятелно, че социалистическите статуси (жилище, вила, кола, ежегодна почивка на море и планина, качествено и безплатно образование и здравеопазване) са безвъзвратно заубени и няма да се възстановят автоматично от членството ни в ЕС. Напротив, това възстановяване ще бъде бавно и мъчително, точно както прекосяването на пустинята от евреите под водачеството на Мойсей...Само че няма политик, на който му стиска да каже това на избирателите...Само всеки от глутницата тръси врагове - най-удобният от които се оказа Ахмед Доган и ДПС, другият - легендарното чудовище, който обаче никой не е виждал и чувал - корупцията, третият - циганите и т.н., и т.н. Този модел вече е работил толкова добре на други места и в други времена - и при Хитлер, и при Ленин...

Анонимен каза...

"Онези самотни въдичари, които вярваха, че рибата кълве повече при прилив напуснаха склите и местата им бяха заети от други, които вярваха, че рибата кълве повече при отлив." - известен автор.

Анонимен каза...

За да има въдичари има и риба.Както ,ако има женкари има и жени.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,

Благодаря за вниманието и мнението!

ХПБ