Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 21 юли 2009 г.

Недемократичното поведение на Бойко Борисов отприщи вълна от антидемократизъм по форумите

Почнаха се тия дни оживени дискусии в обществото и най-вече в интернет относно това доколко е демократично Б.Борисов да прави "самостоятелно правителство на малцинството", изтиквайки Синята коалиция от подкрепено с ясно споразумение участие в парламентарното мнозинство. Извиването на ръце и политическия рекет от негова страна спрямо малките партии - "Ако не ме подкрепяте, ще идем на нови избори, и тогава вас нищо чудно и да ви нема у Парламента!" - обаче се оценява от широките народни интернетни среди като проява на пичовщина, дори на политическо мъжество.

Появиха се на талази вълни от пробойковски настроени коментатори, които почнаха по недопустим начин да клеймят подкрепящите малките партии. Големият имал право да си прави квото му скимне, щото зад него стояла "по-големата част от народа". Малките требвало да се свият в ъгъла, да хлипат от обида и да чакат неотвратимата си участ да изчезнат в небитието когато на следващите избори Б.Борисов ще спечели "пълно болшинство" и ще ни управлява едва ли не вечно.

Ала се забравя, че "по-големата бойкоборисова част от народа" всъщност са само 39%, което, както и да го погледне човек, не е "повече от половината", не е "болшинство". Разбира се, като фон на тия разгорещени дискусии стои повсеместната възхвала на "политическия гений" на нашия народен херой и любимец. Който дори, представете си, не се уплашил да ипотекира собствената си къща в Банкя за да вземе заем, който бил дал за предизборната кампания! И сега къщата му била вече не негова собственост, ами собственост на банката! Ето че, закономерно, вече и песни се запяха за неговия героизъм и величавост (пусни си моя видеоканал и чуй песента "Бат Бойко, дай газ! Сега дошъл е твоя звезден час!").

На фона на тая какофония открих едно наистина ценно изказване на Теодора Бърнанд (взаимствам го от коментарите в блога на Иво Инджев: Прекален новатор и Брюкселу не е драг), което заслужава да бъде поместено тук - понеже изцяло споделям нейната позиция.

Б.Б. преди изборите говореше, че ако се наложи да прави коалиции ще е с партии от ЕНП, каквато е Синята коалиция. Малко преди вота каза, че не щял да прави коалиции, но много хора вече го бяха припознали като симпатизант на сините и гласуваха за него - за да не се сбъднат тогавашните прогнози, че няма да има достатъчно гласове за мандат.

Ако беше получил нужното мнозинство за правителство, което би издържало вот на недоверие в парламента, никой нямаше да иска каквото и да е от него. Ситуацията обаче е друга и тук не става въпрос за места в кабинета, сините го казаха, коалиционен договор можеше да се сключи и без това. Тъй или иначе те ще подкрепят правителството му, но няма априори да му дадат безусловна подкрепа, каквато иска с меморандума си.

В крайна сметка, колкото и да симпатизирам на Б.Б., (въпреки че гласувах за Синята коалиция) с начина, по който той приравни СК с псевдодесните Атака и РЗС за радост на БСП и ДПС, не се проявява засега като мъдър държавник. Излишно създава усложнения най-вече на себе си. Освен че се компроментира, ГЕРБ няма нищо да спечели от подписването на Меморандума от Атака, защото те и хиляди такива да подпишат, като им изнася ще гласуват за, а като не им изнася – не.

Сините са принципни и ако ГЕРБ провежда истинска дясна политика винаги ще го подкрепят, а ако не, най-малкото ще се въздържат. И тук идва ползата от договор между тях, та като се гласуват законопроекти да се изгладят евентуалните противоречия предварително, а не реформите да се затлачат в безкрайни парламентарни процедури. Тези, които реално биха подкрепили реформите във всички аспекти са Сините. Остава да се надяваме, че ГЕРБ ще са перфектни във всичко и ако не друго, поне ще почнат да се вслушват в истинската демократична опозиция.

А колкото до това, че Костов е предложил в НС да се гласува да не се допускат съртудници на ДС в комисиите на НС, това не е непозволен удар под кръста. Толкова ли няма такива хора в групата на ГЕРБ, че трябва задължително да са от ДС, та да се гласува наедно с БСП и ДПС?! За принципна смяна на курса ли става дума или да се гласува, както им изнася, с който дойде?!

Задава се нов политически експеримент със злощастната България, пак „ще откриваме Америка“… Само, че комунистите не спят, здраво са се окопали и всячески ще го саботират по най-подмолни начини, защото българската политическа действителност не търпи нещо добро да не бъде наказано или опорочено.

(Автор: Теодора Бърнанд)

1 коментар:

Анонимен каза...

Бойко Борисов не е никакъв държавник, той е един прост, надут главур, който на откриването на 41 народно събрание самодоволно гледаше от балкона и каза- всичко това съм го направил самичък... не е добре този човек !!! Той психически е нестабилен!