Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 23 юли 2009 г.

Отчайващата ситуация в путинска Русия е онова, което ни чака, ако от богатира Бойко Борисов успеем да си произведем нашия роден Путин

Потресаващо е и този път "особеното мнение" на г-жа В.Новодворская, даващо ни истината за ситуацията в Русия. Можете и да чуете, или пък, ако ви харесва, да прочетете особеното мнение на великата руска антикомунистка, антикагебистка и демократка г-жа Валерия Новодворская. Това нейно интервю е дадено пред радио Эхо Москвы, единствената неподлизурска спрямо Кремъл медия, останала все още в Русия. Ситуацията там е отчайваща. И въпреки всичко руските демократи, колкото и малко да са останали, продължават да се борят с установилата се авторитарна путинска система.

А сега за моята теза, изразена в заглавието. Наистина, слушайки това интервю, се замислих и констатирах: у нас се забелязват явни симптоми, които пораждат такива безпокойства у мен. Нека да ме нарекат "луд", "ненормален", "болен" и пр., но ще кажа какво мисля - и какво предчувствам най-вече. Наистина, мащабите са съвсем различни, наистина в Русия всичко е в най-екстремна форма, много добре разбирам, че има големи различия между ситуациите в Русия в 2000-та година, когато се възцарява Путин, и в България сега, в 2009 г., когато народът си намери най-сетне своя "батюшка" в лицето на Бойко Борисов. Но трябва да отчетем, че ние сме кажи-речи в самото начало на пътя, по който като едното нищо след някоя и друга годинка нищо чудно и да се окажем в положението на днешните руснаци: прогизнала от алкохолизъм отчаяна нация, презираща демокрацията и целуваща ботушите на своите душители.

Преди няколко години написах статията Великото време на олигархията: путинизирането на България. Ще каже някой: ето, тогава беше наистина така, опасно беше, но тогава си имахме царско движение, после тристранна разбойническа коалиция, но нали с това вече свършихме?! Ето, богатирът Б.Борисов изтика мафиозите и по народна воля сега е пълновластен управник на България, и ще натика вече самите олигарси в миша дупка! Мили ми наивни народе! - ми се иска да възкликна тук. Нима не разбираш, че случилите се пред очите ни "промени", целия този "поврат", случил се с възцаряването на Б.Борисов, са все брънки от една верига, която води до ужасния и жалкия руски резултат! А в Русия няма демокрация, там има само един цар - а г-жа Новодворская казва, че там вече си имали двама царе! - и всички останали са само жертви, роби, подлизурковци, лицемери, идиоти.

Ето, искам само да предупредя, да заявя грозните си предчувствия, които ме обхващат тази сутрин като слушам анализите на г-жа Новодворская. Днес Б.Борисов ще триумфира в Парламента, ще му бъде дадена цялата власт, ще го поздравяват и ще му аплодират всички, и сините демократи, и атакуващите национал-социалисти, и ченгесарницата на яневците, а пък БСП и ДПС ще играят ролята на "опозиция": майко мила, за идиоти ли ни мислят тия?! Та кой нарече Ахмед Доган "най-умния" ли, "най-големия" ли, "най-великия" ли (не помня вече) политик на България? И кой нарече Тодор Живков "благодетел на България"? Не се сещате ли? Ще ви помогна: Бойко Борисов ги каза тия работи, и ги каза така, че всички разбраха, че вярва в тях.

Мен ме е страх от тия симптоми. Да бях по-прост, и аз може би щях да ликувам. Моята прокоба е че мисля, поради което мога да виждам и в бъдното. И ме лазят студени тръпки по гърба като си помисля какво може да ни се случи, ако предчувствията ми се сбъднат. Дано не се сбъднат, дано греша, но нямам добри предчувствия, това е, какво да направя, не мога да лъжа и да се преструвам.

Защото когато цял един народ лежи на колене и с упование гледа в мощната фигура на своя пореден спасител, на мен това ми се вижда страшно, плаши ме тая картинка. Така винаги е започвало потъпкването на демокрацията: и Хитлер е взел властта чрез демократични избори. И Путин на два пъти беше демократично избиран за президент: когато медиите са твои, когато подлизурковците като Бареков ти сервират всяка сутрин цялата медийна власт, трябва да си пълен идиот да не се възползваш. Ето, медийният продукт Б.Борисов стана това, за което години работи цялата пропагандна машина, държана под контрола на българо-руската кагебитско-комунистическа олигархия. За какво ви говори това, драги ми "обективни анализатори"?!

Някои тия дни пишат усърдно за да ни убедят, че руснаците сега треперели, като гледали, че техните хора във властта на България си отивали, а пък идвал "прозападно ориентирания" Бойко Борисов. Е, това, че Б.Борисов е носител на най-високи руски ордени е "несериозна", е "незначителна" подробност. Дадоха му тия ордени много преди още да се беше възцарил. И след това почнаха да дирижират медиите, за да стане Б.Борисов това, което е днес.

Спирам засега. Не мога да пиша като други, които крещят: млъкнете малко бе, замълчете бе, затворете си огромните усти, почакайте, да видим, да се убедим какво ще прави новата власт, накъде ще поведе страната бат ни Бойко! Стига с нихилизъм бе, таваришчи, стига с туй критикарство, имайте търпение, стойте кротко! Да, поддайте се и вие на упойката, която ще приспи окончателно народеца, та да стигне до пълното блаженство. Блаженството на немисленето и на деспотията.

Ето, Б.Борисов прогони един депутат от собствената си листа, онова момче-рапарче или не знам какво си, от Бургас. С това показа, че стои даже над народа, щото все пак народът с гласа си вкара туй момче в Парламента. Никой не си е позволявал да елиминира така грубо народния вот, на за бойко и това може, за него всичко може. А медиите мълчат и ни занимават с простотии.

Ето така започва диктатурата. С благовидното тъпеене пред наглостта на "народни любимци" започва. С бурните ръкопляскания. С гаврите и подлизурковщината, с лицемерното преклонение пред "народните копнежи" и желания. С позволяването властта да прави каквото й скимне, щото "она, милата властчица, вече е наша". И така нататък... огледайте се, ще разберете как...

6 коментара:

Анонимен каза...

Аха, значи ако харесваме Бойко да мълчим, можем да говорим само, ако го плюем, а? Мръсна гнида!

Ангел Грънчаров каза...

Малоумник, нищо не си разбрал! Първо чети, после плюй! И руски думи недей да използваш щото се дегизираш. Ще ти резнат от заплатата...

Анонимен каза...

Вие сте болен, много болен. Навсякъде ви се привиждат ченгета. Наистина ли мислите, че някой се вълнува от вашето блогче?

Ангел Грънчаров каза...

Да, ето, вий се вълнувате - и дежурите в блога ми; като не ви вълнува, що дежурите тогава?! :-)

Анонимен каза...

Хем е лято, хем горещо, нямам какво да правя и си чеша езика :)

Анонимен каза...

Напълно споделям опасенията ви.Определено има за какво да се притесняваме и да не му вярваме.Единствената ми надежда е Синята коалиция и по-конкретно Костов да го държи под око.
Силно се надявам и българските журналисти да се поотръскат от зимния си сън и да задават точните въпроси.