Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 28 юли 2009 г.

Колко ли от депутатите на Бойко de facto са на Костов: помните ли "Гласуваш за Борисов, получаваш Костов!"?

Аз очаквах някой друг да зададе този въпрос, но до този момент май още никой не го е задал. А логиката е проста и може да се схване в няколко стъпки. БСП в предизборната битка дълго време убеждаваше избирателите, че ако гласуват за Бойко, ще получат Костов. Изпотрошиха нашите социалисто-комунисти луди пари, за да натрапят на хората тази връзка. Нито една от социологическите агенции не можа да засече реалния вот, който ГЕРБ постигна, както и високата избирателна активност. Явно в последния момент доста избиратели са решили да гласуват, като на базата на социалистическия пиар "БойКостов" вече е било безразлично дали ще гласуват за Бойко, дали за Костов.

Излиза, че в съзнанието на такива хора двамата лидери са станали "взаимно-заменими". Ето защо вероятно доста хора са решили да гласуват за Бойко, за да получат Костов. Следователно много от гласовете, дадени за Бойко, всъщност са дадени de facto за Костов. Т.е. някаква част от депутатите на ГЕРБ са "костови", щото наистина част от хората също и гласуваха за ГЕРБ, като по-голямата от двете сили. И то тъкмо за да има правителствена коалиция между ГЕРБ и СК (това пък се подкрепяше и от ГЕРБ, и от СК особено).

По всички социологически проучвания се налагаше извода, че ГЕРБ няма да има самостоятелно мнозинство, т.е. че ще се наложи създаване на парламентарно мнозинство на ГЕРБ и Синята коалиция. Ето защо в крайна сметка е съвсем логичен изводът, че една част от депутатите на ГЕРБ се дължат на гласове, дадени от хора, които са изхождали от убедеността, че трябва да има коалиция мужду СК и ГЕРБ. Тия гласове значи не са само на ГЕРБ, а за тяхното получаване има някакъв, и то немалък дял и Синята коалиция.

СК получи немного гласове и депутати, което потвърждава тезата ми: СК фактически беше най-твърдата и действена парламентарна опозиция, имаща голяма заслуга за изобличаването на вредите от управлението на Тристранната коалиция. Реалната обществена и политическа тежест на СК, разбира се, е несъизмерима с изборния резултат, който СК получи. Явно една, и то немалка, част от тази обществена подкрепа за СК преля и се оттече в последния момент към ГЕРБ. И то по причини, които са обясними дори психологически: доста хора са склонни в последния момент да се присъединят към бъдещия победител. Дали сега тия хора не са излъгани след като ГЕРБ и Б.Борисов - с това, което направиха при съставянето на правителството, т.е. игнорираха де факто СК от властта - по същество узурпира техния вот?!

Има известно подвеждане на хората, на които се дължи една сериозна част от вота на ГЕРБ. Тия хора са подкрепили ГЕРБ, очаквайки той да управлява в тясно сътрудничество със СК. При това условие са го подкрепили. Да, Б.Борисов постоянно говореше, че ГЕРБ се стреми към самостоятелно мнозинство, но никой, даже и той самият, не е вярвал че това може да се случи и постигне. То не се и постигна, въпреки че ненадейно вотът на ГЕРБ в последния момент набъбна с цели 10 процента.

Ето за тия 10% ми се струва, че в някакъв смисъл част от тях е "обща" за ГЕРБ и СК. Да оставим това, че една част от тях са и на яневците, щото там пък имаше този момент, че беше доста съмнително дали изобщо Яне ще прескочи бариерата. И на това основание някои избиратели, от немай-къде, са се принудили да гласуват за ГЕРБ. Накрая част от депутатите на ГЕРБ се дължат и на преразпределянето на гласовете, дадени за партиите, които не минаха 4% бариера. Ето защо Б.Босиров трябва да е много внимателен, когато вири нос и казва "Ний, ГЕРБ, сме най-силните, аз, Бойко Борисов, съм мощен като тропически циклон - или поне като Херкулес!".

Това исках да кажа, подхвърлям го като възможна тема за размисъл и за дискусия. Трябва да се гледа по-прецизно при анализа на резултатите от изборите. Доста време мина, но освен общите приказки, рядкост е човек да прочете или чуе нещо по-смислено. Трябва вярно да бъде изтълкуван вотът на избирателите - за да не бъде допускана никаква подмяна или пък груби спекулации с него. Избирателите, гласували за ГЕРБ, в мнозинството си бяха убедени, че Б.Борисов ще работи в най-тясно единодействие и сътрудничество най-вече със Синята коалиция, с Иван Костов. Това, което поне е сигурно, че тия хора съвсем не са очаквали, че Б.Борисов ще натика в правителството приятеля си Божо Димитров (агент от ДС Телериг), но това е друга тема.

В това, че Б.Борисов ще работи в коалиция със сините ги убеждаваше даже "вражеската пропаганда". Вярно, със съвсем друга цел, но ефектът, както видяхме, се оказа бумерангов. Б.Борисов е този, който трябва най-точно да изтълкува вота на избирателите, защото ако почне да се държи в противоречие с онова, което те са очаквали и очакват да видят от него, много хора още в самото начало ще се почувстват излъгани и употребени. Това рязко ще снижи обществената подкрепа, доверието в новото българско правителство.

Което не е добре не само за Б.Борисов или ГЕРБ, но и за нацията като цяло. Без доверие и подкрепа от страна на гражданството нито една власт не може да постигне нещо съществено. А от това правителство се очакват едва ли не подвизи. Да видим какво реално и на дело ще се получи. Стремежът трябва да е получаване на максималното. Дано стане точно така.

14 коментара:

Анонимен каза...

Може да сте сигурни, че избирателите на ГЕРБ не харесват ДСБ и Костов. Различни кръвни групи, просто.

Ангел Грънчаров каза...

Моля, недейте да приемате мечтите си за реалност, таваришч. Помисли малко, щото не може това, дето съкровено ти се иска, да е истина просто щото ти се иска да е така.

Избирателите на ДСБ, Костов и на Синята коалиция са демократи, са дясно и проевропейски ориентирани. Ако горното ти изказване е верно, то излиза, че избирателите на ГЕРБ са недемократи, ляво и антиевропейски орентирани.

Което, разбира се, не е така, не може да е така, не може 1 600 000 българи да са кръгли идиоти. Така че, моля, недей да обиждаш избирателите на ГЕРБ, таваришч! :-)

Анонимен каза...

Добре,че КГБ не си отваря досиетата, както нашите будали.

Ангел Грънчаров каза...

:-) КГБ ке спаси света от проклетата демокрация и от гнилия Запад, също и от капитализъма :-) Да живей КГБ!

Анонимен каза...

Щом някой не харесва Костов е неденократ, ляв и антиевропеец?!? Значи като махнем един футболен стадион всички останли българи сме леви и антиевропейци.Страшни заключения правиш. И преподаваш Философия?!?!

I, Medius каза...

Г-н Грънчаров,

съвсем приятелски и не злобно го пиша това.
Логиката Ви за това, че на практика много от гласовете на Герб са дадени с мисълта че се дават за Костов е честно казано наивна.
Все едно на дете да се дадат две кутии. Посочват му едната и му казват, че в нея има играчка. Посочват му другата и му казват, че в нея може би има играчка. И Вие казвате, че детето би избрало кутията в която "може би има играчка" мислейки си, че избира кутията с играчката? :)

nikke.b каза...

абсолютно съм съгласен с автора!!

RoujkaBG каза...

След изборите мои близки приятели и активисти на СДС си признаха, че са гласували за ГЕРБ, за да елиминират неподходяща кандидатура на СК във В.Търново.

Конкретно ставаше дума за ректорът на ВТУ, който отправи покана към Путин месец преди изборите.

Освен това в СДС,В.Търново е пълен разкол, заради Юруков и Радонов, и на много млади кандидати за членство в СДС им беше отказано такова?! Те преминаха в ДСБ, където бяха приети точно за два дни.

Хич не си правя илюзии, че нещата в СДС, в страната са по мед и масло.

Или разцепление в СДС,което е налице и обособяване на две течения или още по-добре- нова Синя партия.

Анонимен каза...

"Конкретно ставаше дума за ректорът на ВТУ, който отправи покана към Путин месец преди изборите." - ето ги великите демократи от Синята коалиция. И после ГрънчароФФ коментира кои били прозападни и кои били антизападни... Смях в залата.

Ангел Грънчаров каза...

Тоя ректор на ВТУ, таваришч, е ваш човек, е ченге като тебе. Че е в СДС няма никакво значение: вие сте навсякъде, в правителството на Б.Борисов сте даже. Той, както и ти, нямате никакво отношение към прозападните и демократични ценности. Той е руско-съветски таваришч като теб...

Анонимен каза...

Грънчаров имаш нужда от специализиране медицинска помощ. Ама сериозно!!!

Ангел Грънчаров каза...

От концлагер се нуждая, таваришч, от концлагер... жалко че е 2009-та, а не 1951-ва, разбрах ти прекрасно мисълта; на вас, на ченгетата, мислите са лесни за схващане :-)

RoujkaBG каза...

Ачо,
какво се връзваш на анонимници?
Тоя анонимник явно не ползва Гугъл и не знае, че ректорът е от руски произход. :)

http://www.uni-vt.bg/1/?zid=2&lid=1&c=staff

Анонимен каза...

Концлагер всъщност не е никак лоша идея :)