Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 7 септември 2009 г.

Защо пишманпатриотът Божо Димитров така усърдно работи срещу българския национален интерес?

Вчерашната ми публикация Грозен гаф: министър Божо Димитров, накокошинен от важничене като герест петел, се нахвърли най-хашлашки връз Македония! предизвика доста отзиви - и тук, в блога, и в Свежо.нет. Разбира се, доста хора са дотолкова обработени от многогодишната пропаганда на официалните медии, че не дават и дума да се каже срещу една от иконите на олигархичния триумф у нас: Божо Димитров. Който е произведен и гордо носи титлата "примапатриот на республиката", единствен имащ правото да се изказва "най-меродавно" за Македония, за "българщината" и пр. Е, вярно е, че за тази титла жадно му завиждат и Сидеров, и Слави Трифонов, и бай Вучков, но да не връзваме сега дикиш за такива подробности.

Аз ще защитя тезата си, изразена в заглавието, по най-убедителен начин. Ще кажа неща, които се разбират от всеки що-годе мислещ човек, но които биват по най-грозен начин игнорирани от бабаити като упоменатият Божо Димитров (агент на ДС Телериг-Кардам-Тервел и пр.). И това игнориране според мен не се прави от патриотарска глупост, а съзнателно, с най-зъл умисъл. От години Божо Димитров се тупа по космясалите гърди и пердаши всякаки патриотарски недомислици спрямо Македония, с което съзнателно вреди на добрите ни отношения със съседната държава. Докато беше само "вечен приятел на управляващите", провокационните и зловредните му думи нямаха кой знае какъв ефект.

Но сега туй агентурно недоразумение вече е министър и продължава да пердаши през просото. Смятам, че провокациите на г-н "министъра без портфейл" не са плямпотене на разпищолил се пишманпатриот, а са изпълнение на пъклен замисъл от страна на неговите началници от ДС-КГБ. Разиграва се грозен сценарий за разваляне на добросъседските ни отношения с република Македония, което пряко вреди на българските национални интереси. И сега ще кажа какви са тия наши национални интереси в този исторически момент. Защото дори и това бива изопачавано и премълчавано от дирижиращите нашата "национална доктрина" руско-кагебистки мекерета като Гоце Първанов и неговия пръв помощник Божо Димитров.

Съвременният свят е коренно променен, да не говорим пък за Европа. Нациите се сближават, общуват най-свободно, падат всички граници, загърбват се, лекуват се старите рани от миналото, източници на недоверие и конфликти. В Европа днес тържествува принципа "Единство в многообразието"; това, че нациите са различни, не бива да бъде източник на неприязън, напротив, то е основа на взаимното им обогатяване. Обогатяване на отношенията на живот, на културите, на ценностите. В тази обстановка какъв е българският национален интерес по отношение на братска Македония?

Ами много просто е. Има най-базисни принципи, които просто трябва да се спазват. Приеми другия какъвто е. Приеми го в неговата различност. Има свобода, на основата на коята всеки нека да се самоопределя както иска. Какви са македонците, дали са българи или не са, е вопрос, който изобщо не е актуален: това е въпрос от средата на ХХ век, а сега сме вече 21-я век, таварищ Димитров!

Всеки индивид има суверенното право сам да се самоопределя във всяко едно отношение. Ето, примерно, мен ме родеят много неща не със "сънародника" ми Божо Димитров, пръв пишманпатриот на республиката, а с европейските разбирания за етническа толерантност, разбиране и уважаване на самобитността на другия. Аз не ща да имам нищо общо с такива провокатори на тъпи националистически страсти и враждебност като Б.Димитров и Волен Сидеров, които се тупкат в гърдите, че били "образцови българи". И никога няма да се примиря с това, че бабаити като споменатите все още продължават да изпълняват предписанията на коминтерновската линия за изкопаване на огромна пропаст между българите и македонците.

Защото с провокациите, сеещи неприязън и недоверие между българи и македонци, Б.Димитров де факто работи за същата тази коминтерновска линия, като, естествено, фитилите за тази негова активност се палят от Москва. И то с много, много пари: никога руските, да не говорим пък за руско-кагебистките мекерета у нас, не са работи ей-така, "за тоа, дето дуа у гората"; работили са винаги и продължават да работят само срещу тлъсти пачки от банкноти. Така че изцепките на същия вече като министър съвсем не са безобидни - и ако не реагираме, ще понесем страшни щети. И като нация, и като държава. И ще спечели от разпалването на националистически страсти и конфликти само тяхната подстрекателка: имперско-путинска Русия.

А истината е, че с Македония и с македонците вече няма какво да делим, напротив, трябва да се чувстваме като най-близки партньори, братя и съседи в нашия общ европейски дом. И със сърбите вече няма какво да делим, и с гърците, и с турците, и с румънците също. Ако слушаме бабаити като агент Тервел требе да се дигнеме с копия, мечове и стрели и да тръгнеме тотчас да завоюваме Македония: тия ченгета сякаш наистина не са от нашия век! Те наистина живеят с представите на 50-те години на миналия век, а пък наш Божо е фръкнал чак в ханските времена; он, горкият, живее с представите на ония, чиито имена си е взел като свои агентурни псевдоними - Тервел, Телериг и кой беше още, не помня вече?! Смешник, жалък смешник и най-нагъл провокатор е новият ни министър-ченге.

Ето защо тия, които се обявихме и реагирахме най-твърдо срещу назначението му, сме били прави: такива са само подпалвачи на напрежение, на нетолерантност, на враждебност, на тъпи националистически страсти. Такива работят по заповед от Москва срещу общия европейски дом, работят за неговото рушене отвътре, чрез раздухване на стари конфликти на националистическа почва. Тази е същината на любимия ви примапатриот агент Тервел, драги заблудени и немислещи мои сънародници, които не забелязвате провокаторския умисъл на неговите най-последни националистически изцепки!

А на македонците, а на жителите на суверенната република Македония искам да кажа едно: моля, извинявайте! Моля, не го слушайте тоя провокатор Божо Димитров! Моля, прощавайте за изцепките му, моля, не му обръщайте никакво внимание: той си е най-обикновен комунист, а комунистите освен да сеят вражди, друго не умеят. Той си е примерен коминтерновец, изпълнител на заветите на Георги Димитров-Тарабата, на заветите на Сталин. Тоя ояден пишманпатриот е най-обикновен провокатор, чужд агент, агент на враждебна и на България, и на Македония, чужда сила. Той работи както срещу българските, така и срещу македонските интереси. Той работи за руските интереси, за интересите на работодателя му Путин. Българската ДС винаги е била филиал на руското КГБ. Изобщо не го свързвайте Божо с България, приемайте го като говорител на Путин. И така всичко ще си дойде на мястото!

27 коментара:

Анонимен каза...

Написали сте един куп тъпотии, както винаги, когато си наумите нещо - като магаре на мост. Божидар бил от ДС, ерго, винаги бърка. Нищо, че е и вий сте завършил в Ленинград и подобно нему сте претърпял радикални промени във вижданията си... ако съдим по онези стари статии дето сам си извадихте. Как да е.
Аз не знам за Божидар, но не искам нищо от Македония. Не й ща земите, не й ща и езерата, а най-малко хората, които са българи, щото са също толкоз прости като нас. Имам обаче много да крадат:
1) моята история.
2) историята на стара Гърция, от която истинската Македония е неделима част
И вие като философ, който със сигурност е израсъл със старогръцката култура и Аристотел, учителя на Александър, би трябвало да сте на същото мнение, дори да не ви пука за нашата собствена история и за Самуил, който онези простаци от Скопие си присвояват - нищо, че Василий ІІ е наречен "българоубиец".
Но, както казах, понеже сте си магаре, вие виждате само едно - Божидар е бил от ДС. И оттам си вадите цялата теза. Като дълбоко религиозен човек, който анатемосва нещо и гради цялата си теза около анатемата... Което хич не е философско.

Анонимен каза...

АВТОРА,АВТОРА!
Какво е казъл Божидар Димитров, тука е без значение лично мене въобще не ме интересува виж интересно ми е интерпретацията дадена от явно болен мозък в която се опитват да ми внушат какво е искал да каже Божидар Димитров.
Божидар най-добре знае какво е искал да каже статията тука ми звучи като предговор на книга в който "цивилен критик" се опитва да ми обясни какво е имал в предвид АВТОРА.
С две думи простотии са написани в този блог не бих желал да съм част от него поради факта че с подобни писания той показва пристрастност.
Господин писателя на тука побликуваните глупости напишете че Божидар Димитров закусва с малки дечица и аз ще ви дам докъзателства.

Ангел Грънчаров каза...

:-) Доста патетично звучат анонимните фенове на агент Телериг, и същевременно показват неинформираност по историческите въпроси, която е характерна и за техния учител, пишман-историкът Божо.

Няма да се спирам подробно сега, понеже бързам да ида на работа, но ще кажа само това: не Македония е част от "историята на древна Гърция" - за древните гърци "македонците" принадлежат към "варварите" на север, а светът тогава гърците го делели на две части, на гърци и варвари! - а древна Гърция след завоюването й от Александър е била известно време част от Македония.

И прочие. Не ви бива в познанието на историята, но поне коминтерновските уроци сте си научили отлично, подобно на кумира си Божо...

Анонимен каза...

Толкова сте тъп, че чак сте вдлъбнат. Географски древна Македония е била част от Елада. Археологическите данни показват, че древните македонци са говорили на гръцки език /диалект/. Аристотел е преподавал на Александър на старогръцки. Самия Александър е бил възторжен почитател на "Илиада" и Ахил.
Наистина високомерните атинянани са наричали македонците "варвари". Но те имат подобно отношение и към колониите в Сицилия, начело с могъщата Сиракуза, и към своя архивраг, Спарта.
Що се отнася до коминтерновските уроци, аз съм на 24 и не съм учил такива работи. Вие, в Ленинград, може би сте учили. И щом сте съгласен с това една създадена от Сталин държава да краде историята както на вашата родина - България, така и на люлката на античната култура - Елада, явно добре сте ги и изучили.

Анонимен каза...

В продължение на години не съм свидете; на "добросъседски отношения" от страна на Република Македония - на нейните медии, на нейното държавбно руъководтво, че и на не малко представители на "научните им среди". Великодържавното ръководтво на тази измислена държава краде най-нахално история и култура, както от Гърция, така и от България. И си мисля, че докато враждебната към нас македонска политика не се прекрати нащето държавно ръководство следва да блокира включванеро на Р Македония и в НАТО и в Европесйката общност.

Анонимен каза...

а.к.а. ТЕЛЕРИГ - БЕЗБОЖО ДИМИТРОВ е уродливата фигура, която безскруполно трябва да охлепе още повече имиджа на България. За да прокуди още повече млади инакомислещи българи извън пределите на родината им. Затова е направен на министър без портфейл за българи в чужбина.
а.к.а. ТЕЛЕРИГ - БЕЗБОЖО ДИМИТРОВ отговаря за архивите, за да може да спаси още няколко досега неизвестни другари а.к.а. другари. Същевременно отговаря за архиви и вероизповедания, за да скрие,колкото може и досиетата на максимовото котило, за да продължи провежданата ленинска линия към религията. Какво общо има келеменцето а.к.а. ТЕЛЕРИГ - БЕЗБОЖО ДИМИТРОВ към християнския морал? Служил е на безбожния режим, оставил е семейството си, лъже като обсебен, че е професор - КОЙ Е ЧЕЛ ХАБИЛИТАЦИОННИЯ МУ ТРУД? Къде е заведен и проведен професорския му изпит? Някой да е виждал протоколи?
а.к.а. ТЕЛЕРИГ - БЕЗБОЖО ДИМИТРОВ има за цел да държи отношения на напрежение относно република Македония, за да може хората от двете страни на границата да не разберат сами колко близка е културата им и колко сходни са проблемите им. Когато това келеменце а.к.а. ТЕЛЕРИГ - БЕЗБОЖО ДИМИТРОВ рови в коминтерновските лайна, те смърдят отвратително и македонците ведната противодействат още по-сериозно с тях, щото така са им намазали мозъците с коминтерновски изпражнения, че само те самите могат да ги изчистят и то с вътрешно убеждение - когато им се създадат добри условия да открият сами истината за себе си.
КОЙ Е а.к.а. ТЕЛЕРИГ - БЕЗБОЖО ДИМИТРОВ, че да каже на някого дали той е българин, македонец, грък или друг. Че хората имат право на самоопределение. Ако си искат и МАРСИАНЦИ ще се самоопределят. Въпрос на свобода на мнението. Когато обаче той им натяква какви са те, ясно е каква ще бъде тяхната реакция.
По този начин а.к.а. ТЕЛЕРИГ - БЕЗБОЖО ДИМИТРОВ неспирно работи за продължаване на македонистката линия на ГОШО ТАРАБАТА и други идиотски пиандета от Коминтерна.

ПЪРВО ХОРАТА СА ЧОВЕЦИ И ПОСЛЕ БЪЛГАРИ, МАКЕДОНЦИ, ГЪРЦИ и т.н.

Анонимен каза...

До горния анонимен - вярно е, македонците ако искат могат да се обявят и за марсианци. Само, че да не пипат историята на съседите, моля. И стига с това ДС - вие съвсем пък вече сте изкукуригали на тая тема.

Анонимен каза...

твърдо не съм съгласен с автора и макар да има смисъл в думите му за крайността на мнението на проф. Димитров това според мен е негов плюс защото на мен лично ми писна от гъзоблизци които не си знаят историята и приемат всяка глупост "само мир да има" а смятат националното си самосъзнание на нещо ненужно.
п.п. А колкото до КГБ и ДС макат да е прав все си мисля че има други които да критикуваме по тази линия преди да стигнем до Божидар Димитров и неговите грехове

TheExpert каза...

Често преглеждам, блогове и новини в БГ-сайтовете и ако е наистина нещо интересно давам понякога и коментар, ако е нещо безмислено въобще не се хабя. Засилих се да давам коментар и на това писание, като междувременно прочетох и още 1-2 неща от автора, включително и писмото към министъра на образованието /една госпожа която не успя да се справи с детските градини в София/. И реших че отново не си струва да се хабя, но понеже ме принуди и да си правя регистрация няква в гугл и понеже няма как да си върна загубеното време за регистрация и четене на другите материали реших все пак да си дам мнението на мислещ свободен човек.
Недоумявам защо това е сложено в свежо ?! Но пък дир-а и гювеча доста често пускат новини, които никого не интересуват или са некви тъпотии от личния живот на някого си, така че ясно защо са пуснали и линк към тоя блог. Извинете г-н Автор, но вие сте майстор на оплетените изказвания които нищо не казват, не носят никакво допълнително разсъждение освен това което виждаме в заглавието "Това/Този не става". От което достигам до извода че вие сте един критически реалист /доста слаб/ според мен. Съжалявам за загубеното си време.

медс каза...

еееее... нещата никога не са прости, много от хората се променят, еволюционират и продължават напред. От друга страна историята е нещо манипулирано в продължение на столетия в зависимост чии интреси обслужва. От друга страна, всяко дело изведено от мястото и ВРЕМЕТо на извършването му се изкривява и никой не може да бъде ничии съдник. От друга страна достатъчно е да се погледнат мненията под т.нар. статии в дир.бг, когато става дума за Македония за да се види злоба, простотия и задушаващо безмозъчие натъпкано в голяма част от бг гражданите. Все се борите срещу някой и все мразите някого и все някой ви е виновен, все гърците са ви кофти щото прединеколко 100тин години ослепили едни войници, но пък когато някой си хан е избил няколко 1000 това е гордост. Изобщо чалгарско и първосигнално мислене напълнено с голяма доза алкохолен патриотизъм, обслужващ властващите

Анонимен каза...

Искам да изразя своето възмущение от статията!!!И да попитам автора как са могли да му доидат такива глупости на главата?!?
Какви са тия глупости бе,как така ще се извиняваш на промитите македонски?!?
Божо бил провокатор,провокацийте идват от македонска страна,какъв провокатор е човек,който защитава истината?
Искам да се обърна към автора и да го призова да попрочете това онова преди да бълва безмислици!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Автора на статията е от ония меки душички, които и на мравката път правят и са готови на всички само и само да не ги закачат.... а бе ееииии айланкоолу, издавиха се не 1 или 2 ма ами много хора и то наши бащи и майки, отишли да си плащат на братята македонци а те...пишман организатори на туризъм с кораби на по 100 години а с претенции.Къде им са разрешителните, къде им са застраховките, къде им са техническите прегледи не возят картофи а хора.И сега какво да не разсърдим комшиите ще изкараме пак нас виновни"фирмата организатор нямала разрешително за туроператор" ами защо не ги попитате тези пенсионери горките с колко пари ще тръгнат по лицензирани туроператори, та те не отиват на Хаваите а в Македония.

Анонимен каза...

До сега мислех автора за психопат, но след горните му прозрения и аз прозрях. Той е бивш агент на ДС-КГБ, но от най-мръсните коминтерновци, тези, които бързо смениха господаря си и започнаха да служат на американските и македонските тайни служби. Това го умеят само промитите мозъци, а не истинските патриоти.

К. Николов каза...

Господа (другари) офицери,
когато преди години Турция направи десант в северен Кипър и го окупира, веднага излетяха няколко самолета с гръцки специални части с цел да извършат десант и саботажи, за да подготвят нападение на Гърция в северен Кипър.
За щастие американците ги спряха още във въздуха и убедиха гърците да се върнат.
Ако има на света две нации, които се ненавиждаха безкрайно, това бяха те тогава - гърци и турци.
Защо ви разказвам това - останах смаян от това, което направиха някои гръцки интелектуалци.
Световно известни певци като Даларас,Гликерия и Харис Алексиу запяха част от песните си на турски. Нечувано и невиждано !! И публиката в Гърция и в Европа им изръкопляска - те пееха за проблемите на обикновените хора от двете страни на границата и за надеждите им. А в интервютата си казваха - какво, война ли да правиме, това ли да завещаем на децата си, не ни ли стигат всичките тези години от историята ни ???
Това е европейско, господа (другари), а не безумното ежене и демонстриране на патриотарство.
Да, малката сестра си позволява често обидни волности към по-голямата, но като я шамаросаме, няма ли само да я озлобиме още повече.
И нима не е знайно, че сръбските служби са работили в Македония през всичките тези години по най-циничния начин против България и сега ние сме принудени да преглъщаме всичката тази тиня за години напред.
А и нима този процес е престанал ???
(Въпросът е със занижена трудност).

Анонимен каза...

Достатъчно показателно е как повечето коментиращи са крайни ултра-българи. Това е ненормалността на всичко. И като са такива нещастници искат и останалите, които те смятат са свой народ да бъдат нещастници.

Тази година посетих Егейско море, там, където е имало "изконни български територии". Когато си тръгвах, казах на един грък:
- Добре байно, че сте останали с територията си в Гърция, щото нямаше къде другаде да почиваме нормално! Нашите олигофрени щяха да са осрали всичко, както е осрана и цялата територия на Республиката. Същото важи и за Македония - да си се оправят хората, барем да остане нещо, което да не е окендзано и охлепано! Аман от ненормалнишкия популизъм, РАЗПРОСТРАНЯВАН от ПСЕВДОПРОФЕСОР ПО ИСТОРИЯ, АМАН!
АМА КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ НОРМАЛНО В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА, ПОНЕ ОСТАВЕТЕ СЪСЕДИТЕ ВИ ДА ЖИВЕЯТ КАКТО СИ ИСКАТ И ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ!

Johnnie каза...

Руската политическа подлога и доносник на тоталитарните служби, самозвания професор Димитров, типично по-български се превърна в мъжка секретарка на Черепа - този достоен икономически лъв!

Unknown каза...

Господин Гранчаров,следя от известно време вашият блог,това което пишете в повечето случаи ми допада.Извинете, но в този случай не съм съгласен с вас!От този постинг се чувствува бескрайна лична омраза към Б Димитров .Следя много предавания ,които води Б.Д.с темата Мдония .В едно предаване тои критикуваше президента ,който се беше изказал по въпроса за македонската писменност.

Unknown каза...

Думите му бяха следните:С непризнаването на македонската писменност г-н президента върна затоплянето на Българо-македонските отношения с пет години назад.И после той формолира,че македонският език е "писменна форма на Българско наречие" с което спора е щял дасе разреши.Това е един от примерите в които се вижда че Б Димитров знае какво се прави за зближаване на България и Македония!

Lilia Velinova каза...

Много добре казано! Най-сетне да прочета една трезво написана статия! Мога само да стисна ръка на автора. На мен ми писна да чета глупости на промити мозъци.. Нямам никакво лично отношение към господин Димитров, дори не съм чувала за него. Но достатъчно глупости се изписаха по пресата и по онлайн изданията. Да не говорим за ултра крайните изказвания на Слави Трифонов!
Каквото и да е било е история. Днес границите са други. Ако не намираме с какво да се гордеем в собствената си страна не знам с кой акъл сме тръгнали да ровим в чуждото. Може да ви е много мило, че всичко македонско е било някога българско, но вече не е. И след като самите македонци не желаят да се наричат българи и да се идентифицират с нас.. значи задайте си въпроса къде е причината, че да сме им толкоз неприятни! От тук и аз се извинявам на целия македонски народ за всички неприятни действия произлезли от България с цел разваляне на междусъседските отношения! Всеки има право да се нарича така както се чувства! Живеем в свободен свят и това е крайно време да започне да се толерира и в нашта мила страна!
П.С. Края на статията не ми хареса. Пак излиза, че за всичко комунистите са виновни! Клише.

Marian каза...

Изключително антибългарска статия. Авторът бърка генерално понятия и исторически факти - нека да не се забравя, че т.нар. македонска нация и езил е рожба на коминтерновската линия, зачената с изключителни репресии спрямо македонските българи. Как може да се твърди, че отричането на идентичността на тази рожба е провеждане на сталинска и коминтерновска политика? Как може да се иска с лека ръка да се предава нашата история и по този начин да се омаловажат всички усилия за единение на българкста нация? Ами ако ОМО Илинден поиска автонимия за Пиринска Македония какво ще напише автора - че живеем в 21 век и не бива да се реагира "патриотарски"? Ами продължаващото потъпкване на правата на хората с българско самосъзнание в Р. Македония? Нека каже авторът - ако България иска да защити своите граждани в Македония / те са хиляди с двойно гражданстов/ и това ли е прокоминтерновска политика? Съжалявам, но изтъкнатата в статията позиция е по-скоро антидържавна и то изградена не елементарна плоскост - опит за оплюване на един конкретен човек. Ами когато президент беше Петър Стоянов българската позиция беше същата - непризнаване на македонския език и нация. Такава беше позицията и на куп исторически фигури от българската история - значи всички, които са се борили и то не само на думи за единението на България с македонските българи трябва да ги сложим в тази графа, така ли? И може трябва да се отречем от Цар Самуил, братя Миладинови, Гоце Делчев и пр. и да ги подарим на сръбската пропаганда в Македония, за да покажем колко сме цивилизовани? Не, цивилизованите народи държат на миналото си, познават историята и не отстъпват от националните си доктрини, независимо от конюктурата. България отстъпи от доктрината си за национално обединени с подобни на съдържащите се в статията аргументи по време на комунизма под натиска на Москва. Така, че фактите говорят, че по-скоро изразената в статията позиция е про-коминтерновска.
Ще се радвам ако авторът отговори на тези въпроси.

Gandalff каза...

Към АВТОРА!
Заглавието на материала ме заинтригува, та затова викам: Дай да седна и да го прочета!
Г-н Автор,
Ако сте обикаляли малко поне из Европа, би трябвало да Ви е направило впечатление, че там доброволна етническа толератност няма. Има такава наложена със закони от политици, които за да се изкарат повече демократи от конкурентите си много често правят глупост след глупост. Именно тази криворазбрана демокрация е довела до напълването на Марсили и Ница във Г=Франция с араби които носят само мръсотия, безредици и наркотици и контрабанда, защото ги мързи да работят и чакат на социални помощи. Тази именно демокрация е довела до факта, че в центъра на Амстердам има повече турци, араби и чернилки, от които местните холндци бягат като дявол от тамян. По улиците гърмят маанета и е по-мръсно и от Централна Гара в София. В тази злощастна верига от държави прекалили с демокрацията се нареждат още Белгия, Италия, Испания, Англия. В същото време ако си направите труда да попитате един французин коя е най-великата страна в света, отговорът ще е без да се замисли - Франция. Недай си боже да се опитате примерно да се изгубите във Франция и да попитате за посоката на английски. Искам тогава да ви видя физиономията на демократ. Французинът, ако е възпитан просто ще ви даде да разберете, че не ви разбира, ако не е ще отмине без да ви обърне и най-малкото внимание. Също така можете да поприказвате в една шотландска кръчма за това колко са велики англичаните и шансът ви да си тръгнете от там с насинено око значително ще се повиши. Норвежците не понасят шведите, финландците руснаците, поляците се изприщват като чуят за Русия. Французите се присмиват на белгийците, даже във техните вицове, глупакът винаги е белгиец. Датчаните презират германците и още много примери мога да ви дам. За близките нам народи няма да коментирам защото всички знам зкакво мислят едни за други сърби, българи, хървати, босненци, черногорци, турци и гърци. Обиколил съм цяла Европа и познавам добре народопсихологията на тези хора. Няма никаква толерантност, има закони и алъшвериш и добре, че ги има защото ще се хванат за гушите за няма и месец. Македонците като един народ изтъкан от комплекси се опитва горките да скалъпят някаква история, че токувиж се легитимирали пред света с нещо. Те са толкова отделна нация, колкото и баските в Испания. Опитайте се обаче да кажете на някой баск, че е испанец - лошо ви се пише. Даже каталунците не се смятат за испанци и искат да се отделят от Испания и това е от стотици години. Падали границите и хората ставали едни мили и добри в Европа- глупости на таркалета. Падат политическите граници, но границите в умовете на хората ще ги има още много години. Даже в Щатите се надига недоволство от избирателната им система, защото всеки щат има еднакъв брой гласове при избирането на президент, а населението им е различно. Само NY е 22 милиона, колкото няколко южни щата взети накуп и не е лочино шепа селяни да имат същия глас колкото 20 пъти повече хора от тях. Така, че автора има още много хлебец да руча преди да прави такива изявления. Със здраве!

С Миров каза...

Напълно съм съгласен с изразеното от Marian и Gandalff и като допълнение си мисля, че тоя култ към самоопределянето е скрито оръжие срещу всички народи. Какво ще кажете за някой негър самоопределил се като китаец? Ако някой се самоопределя като професор, а е неук се казва, че е самозванец. Ако някой се самоопределя като Наполеон направо си е луд.

Raven каза...

Скъпа Lilia,нека резюмирам накратко тезата ти.
Ти не знаеш за какво става въпрос,не познаваш Божидар Димитров,не си наясно общо взето с историята- древна и съвременна,но имаш МНЕНИЕ!

Важно е да имаш мнение,определя те като личност,но когато твоето МНЕНИЕ е подплатено с изрази"не знам кой е този и за какво става въпрос" някакси става смешно.
Мнението ти имам предвид.
Еми нека те окъпя с информация по въпроса за българите и македноците.
Според македноците- няма българи,има македонци.България е населена с македонци и ти впрочем също си македонка.
Българите,наричани в БЮРМ "татарско гюбре /лайна/" са турско монголски остатък който в момента живее изолирано в няколко варненски села под името гагаузи.
Всички останали са македонци,вкл и ти,вкл. и неистовият войн на Тангара.Стига разбира се да не сте варненски гагаузи де.
Разбираш ли сега защо е толкова важно да има хора като Божо,на отговорни държавни длъжности ,които да обяснят на нашите приятели македонците че не е хубаво така да се говори.
А нека сега да се запитаме защо македонците говорят така?
Ами защото до сега нашата мила родина се управляваше от анални дегустатори като г-н Грънчаров които се извиняваха,и се извиняваха,и се извиняваха...
А техният фенклуб се състоеше от необразовани полирани мозъчета като теб които вместо да отворят една книжчица по история предпочитат да чешат пръстчета в клавиатурата,и да се извиняват,да се извиняват,да се извиняват...
Ивинявам се и аз ако съм ви досадил,аз по принцип не пиша в лайнарници които искат регистрация,но ме трогна инфантилната невинност на малката Лили и реших да скоча в кервиза.

lubo каза...

Благодаря на г-н Грънчаров, че покрай статията му се запознах с интересните коментари на Мариан, Гандалф и Равен. Искам само да ги допълня и поясня нещо. Много хора са гледали (и гледат)шпионски филми, но явно си мислят, че това е фантастика.. Уви..НЕ Е !!! Сръбските тайни служби са работили много и са изсипали много пари, за да настроят Македонците срещу нас. Тъжно е, че има българи, които са толкова слепи, че са готови без пари да работят за антибългарски служби. Българите първи признаха Македония, но вместо благодарност , от Македония получаваме антибългарски настроения и действия. Колкото до статията - г-н Грънчаров, ако емоцията ви води перото, търсете повече позитивни емоции, а не омраза и злоба към определена личност. А ако не можете - търсете друга професия..

Gandalff каза...

Kъм Rawen и Marian!
Все още има някаква надеждица щом в нашата мила татковина има все още хора като вас. Поздравления!

Unknown каза...

по всичко личи, че ужасно се забавлявате тук :) Предполагам, че преди времето на интернет сте висели по градинките и сте спорели за мачове, защото тогава не беше удобно да се говори за политика.

Лек ден

Georgy Devedjiev каза...

Философе, малко дървен ми се струваш...
Дано, поне, да ти плащат повече от тридесет сребърника.
Не си прави труда да ми отговаряш, няма нужда!

Г. Деведжиев