Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 2 септември 2009 г.

Страх ме е само от духовната мизерия - и точно затова, въпреки всичко, ще създам списание ИДЕИ

Искам да информирам читателите на блога относно разходите за издаване на списание ИДЕИ. Понеже би било добре всичко около това списание да бъде на светло, повече хора да знаят за него, а пък ония, които искат да станат по-съпричастни към издаването му, които искат да го подпомогнат, или пък да станат автори в него, нека заповядат. Аз искам това списание да стане едно наистина свободно списание за свободни хора.

И така, вчера бях в пловдивското издателство МАКРОС, чийто собственик ми е познат от отдавна, от времето, в което бях на работа в ПУ. Смятам, че калкулацията, която ми направи неговия служител, не е раздута, но същевременно ми се вижда доста скъпичко. Разбрахме се така.

Списанието да бъде, както е обичайно за списание, във формат 240/165 мм. (когато книжното тяло е обрязано); това е формата на по-големите книги - можете да измерите 24 см на 16,5 см. и да добиете представа за формата (големината) на списанието като книжно тяло. Реших то на първо време да е в обем поне 80 страници (ще е сравнително тъничко), но ако пък текстът е по-сбит (както смятам да бъде), ще се побере доста информация.

Корицата реших да бъде многоцветна, както подобава, след като списанието е за млади хора предимно. Но ми се иска също да не е прекалено семпла, но също ще се старая да бъде стилна и красива. Предпечатната подготовка на първо време ще бъде правена не от издателството, а от един пловдивчанин, млад човек (Мирослав Павлов), който се съгласи да прави това съвсем безвъзмездно на първо време, ей-така, само за идеята. В издателството само ще разпечатат на паус готовия текст, ще направят цветоотделяне на корицата и някой други процедури. Хартията ще е 50 гр., т.е. ще е малко по-плътна от хартията на съвременните вестници. Корицата ще е по-дебела, както се и полага, ще е от 150-грамовата.

И така, списание ИДЕИ трябва излиза, както се разбрахме със собственика на издателството, в 500 екземпляра първоначално, с оглед да се разпространява на първо време главно в няколко най-големи български университета. Разбира се, ще търсим и други начини за разпространение, смятам, че с времето ще се урегулира този така важен въпрос, от който зависи толкова много.

И в крайна сметка рекапитулацията (общата сума) за издаването на първи брой на списанието е 589 лева + 16% за държавата (ДДС). На мен тази сума ми се видя доста голяма, казах на човека там, че ще помисля и ще се консултирам с някои хора, и ето, сега съм в положението да решавам какво да правя. На мен ще ми е много интересно ако някой ми даде съвет какво да правя. Имам и друг вариант, със софийско издателство, с което работя от години, там офертата ще е по-изгодна - изглежда ще се принудя да се откажа от идеята списанието да излиза в гр.Пловдив.

В блога си ще давам пълна информация за своите проучвания около издаването на списание ИДЕИ, понеже ми се иска то да не бъде само (и предимно) мое частно дело, а в него да се включат и други хора. Т.е. иска ми се списанието да бъде публично, общностно подкрепено, дело, или, по-скоро, да е дело на една духовна общност, която, както и да го погледнем, така или иначе бавно, но сигурно, се формира за момента около блога, а постепенно ще почне да се формира и около самото списание. Засега неколцина човека ми писаха и предлагат свои текстове, а за помощ в пари за издаването на списанието е помогнал само един наш сънародник от Германия, който даде 75 евро. Това е положението.

Все още съм оптимист, иначе съм инатлив човек (зодия "овен", ако това изобщо има някакво значение), упорит, щом успях да издам толкова книги, ще успея да създам и списанието. Ако трябва, ще ям само един път на ден, но пак ще го създам. Грозно е това, че всички мои приятели (бивши?), уважавани и състоятелни бизнесмени, изчезнаха вдън земя, и то веднага след като им казах, че ще издавам списание за духовна култура и че няма да е зле, за да си спасят душите, да подпомогнат издаването му.

Затова, изглежда - няма как, длъжен съм да направя този извод - и нашите активни, предприемчиви хора също, както е характерно и за цялата ни популация, съвсем нямат доверие в духовните неща - и отдават пълен приоритет на материалното. Аз пък мога да им кажа, че допускат фатална грешка, щото материалното винаги бива водено от духовното, сиреч, без духовност няма и истински материален и житейски напредък.

Ето точно затова в България в този момент трябва да бъде създадено списание от рода на ИДЕИ. И то ще бъде създадено, независимо от това, че почти всички мои познати упорито ме увещават, че това е поредната ми фикс-идея, от която нищо нямало да излезе, а само съм щял да затъна още по-дълбоко в мизерията. Мен обаче от материална и битова мизерия не ме е страх, понеже съм свикнал с нея; мен ме е страх само от духовната мизерия - и точно затова ще създам списанието: щото България страда в момента най-много от страшната духовна мизерия, в която е изпаднала. Нима не разбирате все още това?!

5 коментара:

Анонимен каза...

Ще бъде грешка да го разпространявате само в университетите.Изберете си едно две места, било будки или книжарници в поне Повдив и София, и ги оповестете в блога си.така неочаквано за вас ще намерите съмишленици и купувачи

Ангел Грънчаров каза...

Правилно, споделям, ще потърсим начин да уредим този въпрос: поне в няколко най-големи града да има място, където всички интересуващи се да могат да си го купят. Аз писах така, понеже ония, които искат да си го купят, могат да минат и в някой от университетите, където ще се продава, но е хубаво да има и други места. Живот и здраве, и това ще стане!

Ангел Грънчаров каза...

Тоя таваришч по-горе, анонимния рускоговорящ, трябва да знае, че в този блог се пише само на български; изключение от това правило се прави само за руски антикомунисти като г-жа Новодворская, панимаешь? Аз също мога да пиша на руско-български, кото блогът е мой. А в линка май си сложил вирус, нека никой, моля, да не го натиска...

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,
Опитай в печатница Делта плюс в Пловдив. Тя е специализирана в печата на книги и списания и има технология за директно правене на плаки. Това поевтинява печата и е сред най-търсените печатници в бранша.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, ще проверя и тяхната оферта!