Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 20 октомври 2009 г.

С риск да бъда обявен за "враг на народа" ще заявя, че не одобрявам изхвърлянията на премиера Б.Борисов срещу комунисто-социалистите

Иво Инджев е написал в блога си хубава статия, наречена Червеният бумеранг срещу Борисов. В нея става дума за онзиденшното интервю на премиера Б.Борисов, което вчера било предизвикало "буря в чаша вода" при комунистите, при таваришчите де, които били крайно възмутени и протестирали: щото Б.Борисов тогава ни повече, ни по-малко най-титанично заяви, че БСП требело да бъде забранена, че он бил жалил за това, че устите на комунистите още не били затворени веднъж завинаги и прочие, и т.н. Г-н Инджев си е изразил становището, не е зле да го прочетете. Аз там рекох да напиша своята реакция, ала се получи по-дълъг коментар, поради което го публикувам тук като самостоятелна статия:

Г-н Инджев, напълно споделям написаното от Вас, това, което Бойко Борисов каза за БСП, е самата истина (случайно гледах интервюто му). Разбира се, няма особено значение какъв е бил, щото всеки има право някога да прозре истината, ала въпреки това ще поема риска в случая да защитя БСП и да изразя позиция, че казаното за нея в устата на Б.Борисов (все пак е министър-председател на България, страна-член на Европейския съюз и на НАТО) ми звучи прекалено злокобно, т.е. не мога да адмирирам постъпката му. Зная, че рискувам да бъда обруган, зная, че някой ще рече: "Тоя хептен се побърка!", ала съм длъжен да река това, което ще напиша по-долу.

Бойко Борисов вече не бива повече да е оня шоумен, който беше преди, до възцаряването си; той сега е премиер на страната. Той трябва да се държи подобаващо, съответстващо на положението си. Ако висшето длъжностно лице в страната, ако лицето, облечено в най-голяма, и то реална власт в нашата държава си позволява да сипе такива заплахи спрямо една партия, то това според мен е недопустим гаф, показващ недемократичността на това лице - като в случая няма никакво значение коя е партията и доколко са справедливи думите му. Просто не е демократично да се говори така, а още по-опасно става, когато демократи и толерантни хора почнат да изказват възторга си от думите му, да го насърчават, да викат: "А така, точно така заслужават тия изедници, дай им да разберат, забрани ги, те заслужават да изгният в затворите и пр.!". В сложилата се ситуация Бойко Борисов наистина показва нескривани авторитарни мераци и табиети - и тук не мога да не се съглася с обвинението в авторитаризъм, което БСП му отправя. Затова е крайно опасно премиерът да бъде тикан по наклонената плоскост на авторитаризма, и то даже и от хора, на които демокрацията им е скъпа, от хора антикомунисти, от доказали се в толерантността си хора.

Спор няма, БСП е партия с престъпно минало и не по-малко позорно настояще. Разбира се, че тя заслужава да бъде забранена по определения от Конституцията и законите ред. Да се забрани една доказано престъпна партия обаче не става със словесни изхвърляния на премиера, щото той лично няма никакви прерогативи в тази насока; следователно, Б.Борисов пак прави шоу, предназначено за наивници, за лапнишарани. Аз пък не ща да бъда наивник, дето се хваща на въдицата му. Като го зная колко струва, утре той ще почне да крещи, че трябва да бъде забранена и друга партия, която му се пречка в краката; впрочем, в същото интервю той се изрепчи и на Синята коалиция, щото го били критикували, даже и срещу самия Яне рече нещо; само "Атака", нескривано ксенофобска и недемократична партия, щяла да бъде непоклатимата опора на правителственото мнозинство, по думите на премиера.

Ето че аз, в този контекст, не мога да подкрепям или да се възхищавам на реченото от Бойко Борисов срещу БСП, щото, повтарям, оценявам думите му като едно най-банално популистко изхвърляне. На второ място не го подкрепям щото е крайно недемократично, е проява на недемократизъм да се говорят такива приказки от държавно лице, още повече че те не могат да породят нужните последствия. На трето място защото приказките му показват за сетен път авторитарния манталитет на нашия нов премиер, който за два-три месеца власт успя до такава степен да се самозабрави - при непресекващия дружен хор на толкова грозните хвалебствия от страна на подлизурковските медии! - че търпки ме тресат докъде ще я докара той след една годинка, а пък не ми се мисли как ще се държи той след цели четири години! Имам чувството, че тогава ще стигнем до положение да завиждаме на руснаците и на венецуелците, ще стане така Путин и Чавес ряпа да ядят, понеже Б.Борисов ще ги тури в малкия си джоб по авторитаризъм, шоу-изхвърляния, недемократичност и прочие!

Защото знаете ли какво ще стане ако се подведем и ако почнем да се държим като наивници? Ще ви кажа сценария, който е твърде възможен, ала срещу който следва да направим всичко, което е по силите ни, за да не се случи. Ето, Б.Борисов сега се чепка и се репчи на БСП, за да получава дружните, непресекващи ръкопляскания на подивялата за зрелища, за шоу и чалга емоции публика. Всички до един, даже и демократите, даже и десницата, тикани от мотива "не дай си Боже да се противопоставим на дълбоките и всеобщи народни въжделения", да допуснем, го подкрепят: е, да речем, БСП бъде забранена, което много ме съмнява, ала да го допуснем. Ще се организират, по славен балкански обичай, тридневни празненства с народни хора, ръченици и кючеци, скара и бира ще се даде и ще се лее за ознаменуване на това, че сме се отървали от комунистите, народът ще пие и яде на корем, държавата ще плати народния ентусиазъм - и всички ще са доволни.

ОК, така да е, нека, но после на Б.Борисов ще му се яви друг враг, който му се пречка в краката, примерно, мога да заложа на това, че тоя негов враг няма да е Доган - он, премиеро, знайно е, се възхищава на Доган, величае го за най-голям политик след самия себе си, и то не за друго, а щото Доган е успял да създаде собственоручно стройна и дисциплинирана бандитска мафия, което не престава да поражда нескривания възторг на премиера! - ами този втори Бойков враг ще бъде Синята коалиция, или ако не цялата тази коалиция, то непременно за негов враг ще бъде провъзгласен самият Костов. Тогава народът единодушно ще изкрещи: "Разпни го, отрежи му главата, а така, тоя е най-големио враг, он пречи за сичкои на сички!", Бойко Борисов тогава с нескривано удоволствие ще разпне Костов и костовистите. Т.е. и моя милост, като "явен костовист", ще требе да бъде обесена надолу с главата на некоя пловдивска липа или круша.

Пак, разбира се, ще се играят хора и ръченици от опиянения от радост народ, ще се ядят кебапчета, кюфтета и карначета, ще се пие и руйно вино, и люта ракия, и прочие, както си му е редът. Като разтика и втория си враг, Бойко ще си намери трети, четвърти и пети, он тия работи ги умее. Все ке има некой, дека му пречи и му се пречка, та он да не може да работи в пълния размах на огромната си гениалност, енергичност и трудолюбие.

Когато разгони сите си врагове вътре в страна, тогава юнак Бойко ке почне да дири външни врагове; не е трудно да се досетим кои ще бъдат те: ЕС, който дотогава ще го е проклел десет пъти, щото ЕС няма да е ЕС ако подкрепи такива безчинства, значи тъкмо ЕС ще бъде първият му външен враг, после иде ред на Америка, после пък и НАТО ще бъде обявено за основен враг на тоталното народно добруване. После Бойко ке се гушне и ке се цуне право в устата с Уго Чавес, с Володя Путин, с узбекския президент, дето не му знам името, и, разбира се, с Ким Чен Ир, и... тогава сите вие ке се сетите какви нелепици ги е дрънкал тоя луд Ангел Грънчаров, ама вие не сте обърнали капка внимание, както се полага, на думите му, а пък он, види се, е бил прав.

Та ето по тия причини, дами и господа, не мога да подкрепя юнак Бойко когато той се репчи на комунистите, нищо че аз самият съм антикомунист; ала аз съм и демократ, пък също съм и хуманист. Комунистите са избивали хора, имат огромни грехове, ала който е убивал, който е въртял ножа, той конкретно е виновен, който е подклаждал ненавистта, той лично е виновен. Смятам, че няма "колективна вина", вината е винаги конкретна и персонална, не може да се съди цяла партия, щото това е същото да обвиняваме, да съдим и да осъждаме северния вятър за това, че ни е довел виелиците, е, добре, ще го осъдим, ала каква ще ни е ползата, какъв е смисъла?! Нима ще ни стопли така "показна акция", нима ще ни плати парното или тока?! Пък и като ги ругае, Бойко прави неоценима услуга на комунистите в тежък за тях момент когато са на път да се разцепят сами, т.е. помага им да се сплотят, а пък ний този фокус го знаем веке, много пъти ни е прилаган, така че едва ли може да ни заблуди.

Аз лично смятам, че има едно свещено човешко право, което е непоклатимо, от което не трябва да се правят никакви изключения: всички хора, в това число и комунистите, си имат правото на убеждения, на идеи, имат си правото на своя вяра, и тук никой не може да им се меша, да им казва в какво требе или не требе да вярват, в какво е правилно да се вярва и прочие. Аз тия времена, в които ни заповядваха в какво да вярваме, съм ги преживял, отвратил съм се от тях дотам, че не желая даже същото, което са ми го причинили комунистите тогава, сега да бъде причинявано даже и на тях самите - щото, рекох, съм хуманист. Защото ако уж заради идеалите на демокрацията почнем да се държим и да правим досущ същото, каквото някога са правили комунистите, каква тогава ще бъде разликата между нас и тях, за какъв тогава антикомунизъм изобщо може да става дума, а, отговорете ми де?!

Ето защо аз оценявам изхвърлянето на Б.Борисов оная вечер за проява също на нескриван комунистически манталитет: само бивш комунист може по напълно комунистически табиет да иска цяла една партия да бъде забранявана, да сочи с пръст врага си, който, представете си, трябвало да бъде разкъсан, натикан в затвори и прочие. Нагледали сме се на такъв огледален на комунизма антикомунизъм, нима не разбрахме, нима не се убедихме, че полза от него няма никаква?! Аман от такъв комунизъм с обратен знак, иска се да култивираме автентично демократично съзнание, търпимост към всякакви идеи и убеждения, никой да не бъде обявяван за враг, щото като обявят един ден за враг комшията ти, утре и тебе може да обявят за враг и тогава ще стане една, която не е за разправяне, щото сме я преживели вече.

Б.Борисов няма как да възкреси миналото, ала се опитва, поради което си остава това, което по начало си е: напълно фарсов герой, същинско медийно творение, есенно пиле, което се пъчи, че то било причина на плодородието, "оправяч", комуто вярват хора без никакво съзнание за свобода и изпълнени с носталгия към вождизма на комунизма, към "славните времена" бая си Тодара (един от кумирите на батка ви Бойка!), и прочие, и прочие. Това исках да река аз и за по-голяма достоверност го и записах. И дори, когато почнат да ме разследват като "враг на народа", и то тъкмо за антибойковистка вражеска пропаганда, да не затруднявам следователите, собственоръчно се и подписвам: горното написах аз, Ангел Грънчаров, враг на комунизма, на авторитаризма и на кьорфишеците, горещ приятел на демокрацията, човечността и свободата.

8 коментара:

Kaloyan Borisov каза...

:) хубава статия, но се появяват много въпросителни.
Другарите няма да си отидат толкова лесно, освен ако не се атакуват когато са най-слаби.Може подхода ББ да е прекалено неполитически, но определено "някой" им вижда края.
Осъждаш казаното, но не казваш как би постъпил ти. Остави "демокрацията, човечността и свободата." кажи конкретен начин (последователност от събития) с който да се оттървем веднъж за винаги от тях.
Убеден съм,че след 97 са гледали на тях по подобен начин, и до къде ни доведе това.
Силните политици, се различават от "просто политиците" че са способни на реформи.Друг е въпросът по какъв начин го правят.

Joro711 каза...

Хубава статия.Поздравления.Напълно споделям виждането Ви за премиера на България.БСП отдавна трябваше да бъде забранена със закон.Но не Борисов е човека,който може да направи това.

Ангел Грънчаров каза...

Нещо по същата тема, открито в Свежото:

angelyordanov , преди 2 часа

СГРОМОЛЯСВАНЕ В ЧЕРВЕНО

То е генерирано при написване на сценария за налудничавата неокомунистическа политика в годините на прехода. Началото е приемането на Указ 56 за стопанската дейност и създаването на мрежа от задгранични търговски дружества още преди 10 ноември 1989 г. Извършена е подготовката за източването и прането на капитали извън пределите на страната. За да стигнат капиталите до своите адресанти обаче е необходимо създаването на престъпна мрежа вътре в самата страна, която да присвои огромни средства и да ги пренасоче на вън. Не на последно място тази неокомунистическа мрежа, за да може да осъщестява престъпна си дейност, трябва да обезличи институциите, да парализира държавата и да я доведе до състояние в което, няма да може да противостои на случващото се. Водещи фигури в осъществяването на този кретенизъм са доскороши величия от средите на МВР, Държавна сигурност, МНО, партийни, комсомолски, профсъюзни деятели, спортисти и т.н. Чрез своите структури, фирми и “сътрудници” , бившите комунисти използват всички възможности за да създават напрежение в обществото.Огромни суми пари са откраднати от обикновенните хора посредством измислени банки, бюра за обмен на валута, фирми за недвижими имоти, фирми за така наречения “директен мениджмънт”, които продават всевъзможни съмнителни стоки “на ръка” без тези продажби да се регистрират никъде, туристически и транспортни фирми и т.н. Много голяма част от тези откраднати пари са изнесени зад граница и вложени във чужди банки и фирми. Изнесените от България пари надхвърлят като обем външния дълг на страната. С откраднатите от нас пари бившите комунисти закупуват съсипаните от тях предприятия на безценица. Типични примери в това отношение са комбината “Кремиковци”, “Плама”- Плевен и много други. Тези фирми все повече задлъжняват към държавата и се превръщат в сериозно бреме по пътя ни към просперитет. След 10 ноември 1989 г. комунистите предоставят на хора с психични проблеми: луксозни офиси, луксозни автомобили, съвреминни средства за комуникация. На криминално проявени психопати е обещано, че дори и да бъдат подведени под отговорност, някъде по веригата следствие – прокуратура – съд нишката ще се скъса и извършените от тях престъпления ще останат ненаказани. Естествено възниква въпросът: “ Защо бившите комунисти подбират сътрудниците си на психиатричен принцип?”. Отговорът на този въпрос е още по естествен от самия въпрос: “Защото нито един психично здрав човек не би се занимавал с доктрина като тази на червените другари.” Двадесет години по-късно стратезите на тази параноя не могат да отговорят на милионите си последователи, които са участвали в реализирането и, на колко възлизат милиардите изнесени от страната и каква част от тях никога няма а се върнат обратно, защото изчезнаха безвъзвратно при започналата световна финансова криза? И още нещо – престъпните структури, които по криминален начин сложиха ръка на цялата собственост в България, вече не искат да се подчиняват на партията майка. След последните избори те регистрираха партия „ГЕРБ” и с това поставиха началото на грандиозното неокомунистическо разцепление. Последва ги новосформираната партия „Лидер”, която се включи в движение „Напред”. Членът на Висшия съвет на БСП Илия Божинов подготвя регистрацията на нова лява партия. Младежката социалистическа организация се дистанцира от „Позитано” 20 и според Емилия Масларова – „Нашите деца избраха мутрите”. И това ако не е пълен провал, аз не знам какво е! Скъпи приятели запушете си ушите – грохотът на „червеното сгромолясване” ще бъде страшен!

Ангел Грънчаров каза...

Калоян, аз съм писал много по тия проблеми, и статии, и цели книги, така че се изписах и повече май не ми се пише.

ГЕРБ няма как да реши проблема с БКП/БСП, щото самият той е част от този проблем; или да смятаме, че гущерът сам ще си прехапе опашката?! Ала, твърдят, от охапаното парче опашка ставало змия, най-отровната, която изобщо можем да си представим. И каква е тогава ползата?

БКП/БСП трябваше да бъде забранена веднага след 14 декември 1989 година, стига нейният приятел Желю да не беше призовал разяреният народ да се пребере, т.е. стига "Партията-кърмилница" да беше изкарала тогава танковете. Спасиха я верни нейни синове, и тя стана част от уродливата политическа структура на прехода. След това взе да вади от ръкава си разни фигури, които включи да играят в играта, и то все на нейна страна: ДПС, "СДС-та с тирета", Царо, Бойко, Яне, Волен, кой друг, или по-верно казано: кой ли не?!

Отърваване от тая напаст няма. Казано е: наивен народ (да употребя тази дума!), слаба държава. Ето, народът сега верва, че бате му Бойко, "силната личност", ке го оправи и ке го спаси от БКП?!!

Какво друго да възкликне човек при тази гледка освен прочутото:

О, санкта симплицитас!

Или, казано по нашему:

О, свещена простотия!

marvelis каза...

Споделям Вашето мнение по дискусията в статията на Иво Инджев, не само защото и аз съм костовист ( за мен той е най-доказалия се държавник за последните 20 г.), но и за това, че и аз така мисля,за поведението на БББ, нееднократно съм го отбелязвал! После, има и друга народна приказка, "Вълкът козината си мени, ала нрава никога!" и разстоянието между него и Солженицин е слънчеви години!!!

Ангел Грънчаров каза...

Някои реплики към тази статия, поместени в блога на И.Инджев:

Към А.Грънчаров. Предварително се извинявам на г-н Инджев,че се обръщам към теб чрез неговия блог. Тази „задължителна регистрация” така ме вбесява, сякаш ме връща поне 20 години назад, в онова „хубавото време”, когато всичко комай всичко беше задължително.

Хайде обясни ми за какъв чеп ти е моята задължителна регистрация и защо в този блог няма такава.
С кое не мога да се съглася с тебе,цитирам те:
„Бойко Борисов вече не бива повече да е оня шоумен, който беше преди, до възцаряването си; той сега е премиер на страната. Той трябва да се държи подобаващо, съответстващо на положението си. Ако висшето длъжностно лице в страната, ако лицето, облечено в най-голяма, и то реална власт в нашата държава си позволява да сипе такива заплахи спрямо една партия, то това според мен е недопустим гаф, показващ недемократичността на това лице„

И къде е недемократичността на лицето Б.Б.Първо-да наречеш премиера на България „лице” си е върхът на арогантността,да не кажа простотията. Второ - Ти сериозно ли мислиш, че половин България гласува за шоумен, който се е възцарил. Трето - какво му е „злокобно”на изказването, че са шайка разбойници - ами че те сами си го признават. Четвърто - ти сигурен ли си че си заклет антикомунист - нещо не ти личи. Има и пето, шесто и т.н. - с теб мога да споря много, защото познавам пристрастията ти към дадена партия и личност, но няма да го направя. Аналогията която направи Р.Овч. за връзката между БСП и ДПС и по конкретно за мястото на БСП в брака и с ДПС с пълна сила важи и за мястото на твоята партия с коалиционния й партньор. Навремето Петко Бочаров имаше крилата мисъл за „бетонните глави”. Както ме вбесява думичката „задължително”, още повече ме вбесява политическата и личностна праволинейност в живота и политиката. Природните закони за тези закостенели мозъци или бетонни глави - все тая - не важат, никакво развитие, след първите седем години все са си на кота нула.

А колкото до социалистите /комунисти/, не им бери гайлето. Да се правиш на адвокат на партия, с окървавени до лактите ръце в миналото, с разбойнически манталитет по рождение, партия, осакатила физически и духовно поколения и милиони хора - това ли ти е върлия антикомунизъм. Като им гледах конгреса и кой си избраха за председател, още десет години няма да помиришат власт - отново надделяха субектите Бочарови. За моя радост.

Коментар от: Авджията | октомври 20, 2009, 11:30

Ангел Грънчаров каза...

Внимателно прочетох написаното от Вас и намирам, че сте много прав! Но и Г-н Инджев е много прав! И особено, като казва за Бойко Борисов, че казва истината! Сега като опит за някакво помирение да Ви попитам все пак: Е добре Бойко има тези недостатъци! А каква е алтернативата му? И в стила на самия Борисов който казва истината да напомня искрените му думи в !икаго, че такъв ни е материялът! Хубаво или лощо, нямаме по-добро, поне засега! Та затова много е важно хора, като Вас и Г-н Инджев да не спират да пищат по този начин за да набиват непрекъснато обръчите на ББ (Българската Бъчонка) за да я поддържат в ред и добро състояние и да отлежи хубаво вино! Друга по-хубава нямаме!

Коментар от: GB до Ангел Грънчаров | октомври 20, 2009, 11:30

Г-н Грънчаров, отдавна имах резерви към вашия антикомунизъм, но сега се убедуих, че Вие съвсем не сте антикомунист. Първо възмущавате се от една исторически, политически и морално верна оценка на един политик. Да, може би тактически не е изискано да се правят такива изказвания, но я си представете, че г-н Борисов е стигнал до такава информация, че нито Вие, нито който и от нас да е, няма начин да я знае. Страшно загрижен сте за фасона на тази престъпна банда, браво. Трето, наричате организацията на българските бандити-комунисти, партия. От кога я считате за партия. трето, определяте комунистическите лъжи и дивотии на комунистите като политически убеждения,още по-браво. Натам е ясно, най-добре е да се запишете в БСП, или да покажетете книжката си за членство в БКП, но във всеки случай никакъв антикомунист не сте. Правите се на такъв. А може би от ревност към написаното от Г-н Инджев, се правите на неортодоксален. Комунистите могат да се победят само чрез разобличение и показване на истината, без разлика, дали нещата се казват от президенти, министри-председатели, учени, политици, публицисти, журналисти, писатели. Категорично отхвърляне на техните дивотии и отстраняването им от властта, всичко друго е булшит. И най-жалкото във Вашия антикомунизъм, причислявате комунистите в категорията на хората, е с това вече се саморазобличихте, никакъв антикомунист не сте, а артист-антикомунист. театъра, театъра е вашетопризвание. Поздрав за иво, още веднъж!

Коментар от: Gen. Vlasov | октомври 20, 2009, 12:29

Анонимен каза...

За нероден Петко се карате - куче, дето лае, не хапе. Бойко си говори, ама не прави нищо.