Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 10 октомври 2009 г.

Нов български блог, блог от "външната България", пръсната по целия свят

Един млад човек, българин, живеещ в Германия, казва се Любомир, познат ми от интернет покрай блога, ме извести, че си е направил собствен блог. Разбира се, веднага го подкрепих в това смислено дело - и му написах следното писмо:

Здравейте, Любомир, поздравления за блога, радвам се, че сте се престрашили! Сигурен съм, че имате какво да кажете, а за мен (и за такива като мен) е особено интересно да разберем какво мислите вие, нашите сънародници, пръснати по целия свят. Желая Ви успехи на това благородно поприще - благодарение на което ще можете да изявите личността си в целия й блясък!

А иначе препоръката ми е да пишете на кирилица, трябва да решите този проблем. Като малък жест в тази насока Ви преведох (автоматично) текста на кирилица, пращам Ви го във файла, копирайте го и го сложете вместо този, щото наистина е много мъчително да се чете на латиница.

С поздрав: Ангел Грънчаров

А ето сега и тук текста, който е написал в блога си, преведен обаче на кирилица. Любомир има сигурно проблем с компютъра, аз му пратих текста в прикрепен файл да го подмени, но нищо чудно да се получи само като го копира именно от блога, затова го слагам и тук:

Здравейте! Дълго време се чудех на какъв език да пиша в моя блог (понеже знам освен тоя който ме е научила майка ми още два) и все пак се спрях на Българския.

И така, нека да се представя. На 27 години съм и от 3,5 години живея в Германия. Следвах и си намерих работа и сега работя по 10 часа дневно (понеже не успявам да свърша това което ми е възложено за 8) и понеже фирмената култура изхожда не от един 8 -17 манталитет, а от т.нар. "hands- on mentality". Ако не знаете (понеже и аз трябваше да питам шефа кво е това)... на немски се казва "anpacken" а по нашенски – бачкаш докато не си свършиш работата.

Дълго мислих за какво го сътворих тоя блог и реших, че много ми се занимава с нещо странично от работата.В интерес на истината исках да почна да пиша на политическа тема, нещо като малък стремеж да разбуня духа на младите (все още като мене) хора в държавата. Исках да се обърна специално към тях, да им кажа че никoй няма да оправи бакиите ни, освен самите ние, държейки съдбините си в наши ръце и не чакайки някой да ни "оправи" за 800 дни или години. Но се страхувам че няма да мога да бъда съвсем убедителен, поне самия аз не съм "стъпил здраво на краката" и ми е трудно тук, на моменти положението е критично.

Чудно ми е как така става, че българинът при положение че му е дадена уникалната възможност да избира (едно значимо постижение на човечеството) кой и как да го управлява (в много държави по света, това хич не е естествено), не избира истински, а просто избира от всички злини най-малката. Защо у нас просперират бандитите, мутрите и чалгажиите, корумпираните политици и правосъдници, а не хората, които искат да направя нещо и да постигнат нещо?

Как става така че човек, абсолвент по "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант макар и с генералски чин и една камара ордени, подарени с любов от любимата му партия БКП/БСП, стана премиер, лицето на България пред света? Не си ли даваме сметка че ние, най-вече младите хора в България (за жалост и извън границата и) носим отговорността за тая държава?

Толкова за сега от мене, лека нощ и приятни сънища.

(следващия път надявам се на разбираема кирилица)

Любомир

ПС: Благодаря на Ангел Грънчаров, съвременен български блог-ар и философ, за вдъхновението да направя самостоятелен блог!

Няма коментари: