Представена публикация

Човеци ли сме?

  Да помогнем на Любо ОЩЕ:   Ще помогнем ли за лечението на г-н Любен Воденичаров? Освен това смятам, че нашият "Картаген" - мас...

понеделник, 2 ноември 2009 г.

Отворено писмо до българските блогъри за сътрудничество по издаването на списание ИДЕИ

Уважаеми дами и господа блогъри,

В последните дни на октомври излезе първия брой (ноемврийския) на едно ново списание, наречено ИДЕИ. Списанието е философско, което означава, че се старае по-задълбочено да изследва и анализира най-значимите за съвременния човек проблеми; но също списанието ще бъде списвано на един по-популярен, разбираем за всеки човек стил. Понеже не е тайна, че съвременната философия не успя да намери път до съзнанията и душите на т.н. "масов човек", поради което стана безразлична кажи-речи на всички.

Ние, авторите и издателите на списание ИДЕИ искаме да поправим това и да запълним образувалата се празнина. Защото добре знаем, че едно общество без жизнеспособни идеи, така или иначе култивирани в полето на философията, е загубено, е обречено, е общество без бъдеще. Списание ИДЕИ ще помага и ще търси път за излизане от страшната ценностна катастрофа, в която се озова нашето общество. То също така най-вече е ориентирано към младите хора, за да им помогне да преодолеят объркването си и да станат личностите, от които има нужда в този момент България.

Ние, авторите и издателите на списание ИДЕИ се обръщаме към вас, блогърите в България, с предложение да си сътрудничим за постигането на нашата по същество една и съща кауза. Понеже списанието възникна около блоговете на философа Ангел Грънчаров, т.е. един вид е първото блогърско списание (ако има друго, за което не знаем, ще поправим грешката си). Ето какво по-точно предлагаме, ето в какви насоки виждаме възможностите за сътрудничество, което пък и ще бъде израз на подкрепа от ваша страна - към делото, с което сме се захванали.

Страниците на списанието ще бъдат отворени за сериозни текстове, написани от вас, най-известните блогъри в България. Списанието ще излиза с периодичност два месеца, т.е. следващата книжка ще излезе през януари 2010 г. Заповядайте, предлагайте свои текстове, анализиращи значими аспекти на ситуацията, в която ние като общество се намираме.

Ще се радваме на прояви на благородство от ваша страна, примерно, ако помогнете за рекламирането на списание ИДЕИ. Сами разбирате колко е важно повече хора да научат за списанието, което може да ги подтикне да станат негови читатели. Ние нямаме възможност да платим за рекламна кампания в конвенционалните медии, затово разчитаме именно на такива благородни и безкористни жестове от ваша страна, и то на една съвсем идеалистична основа. Един вид да го сторите "заради самата идея", именно заради идеята да "проходи", да укрепне, да добие сила, да се утвърди нашето списание ИДЕИ. Убедени сме, че сред вас има хора, способни на такава подкрепа на една чисто нравствена основа. Вашата подкрепа в този момент за нас, създателите на списание ИДЕИ, е безценна.

Също така сме готови да предоставим на всеки от вас толкова бройки от списанието, колкото той пожелае или прецени че са му необходими, за да може да ги подари на свои приятели и познати, за които е сигурен, че ще прочетат първия брой на нашето списание. Смятаме, че по този начин то ще може да привлече повече свои читатели за в бъдеще. Затова, молим, не се притеснявайте от излишни скрупули, дайте заявка за съответните екземпляри от списанието и адрес, на който да ги изпратим, и ще ги получите колкото се може по-скоро. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Ще се радваме да си взаимодействаме по всякакви други начини в бъдеще. Сега ви предлагаме първите възможни стъпки към едно все по-широко сътрудничество за нататък. Ще се радваме да споделите с нас своите виждания, идеи и предложения в тази насока. Смисълът е един: да се утвърди това издание, което може да стане едно солидно книжно издание на блогърската общност у нас.

С уважение:

Ангел Грънчаров, инициатор за създаването и главен редактор на списание ИДЕИ
Алесиян Пацев, завеждащ блок "Източна философия"
Стефан Пенов, редактор на блок "Религия и философия"
Александър Долев, редактор направление "История и философия"
Станимир Георгиев, завеждащ направление "Съвременни проблеми"

3 коментара:

Анонимен каза...

Това списание няма да каже нищо ново. Всичко ценно е казано в Библията. Липсва ти скромността на философите. Пълният клас стои приведен, а празният се ветрее. Как очакваш помощ от хората, като си неблагодарен на тези, които ти помогнаха. Достоен си за съжаление!

Kaloyan каза...

Не виждам как едно пуло-празно с вятърничеви изказвания списание може да помогне на някой да стане личност. И съвсем смело и без увъртания ще ти предложа да си навиеш списанието на руло и да си го завреш отзаде.

Ангел Грънчаров каза...

На първия анонимник:

По твоята логика излиза, че няма смисъл и изобщо да работим, щото природата, така или иначе, ни дава всичко нужно за да съществуваме - както Библията ни дава цялата мъдрост.

А за това че съм бил неблагодарен към тия, които ми помогнаха: имаш голяма грешка, най-горещо съм им благодарен. Говориш за Библията, за смирение и кротост, а пък се хвалиш, че знаеш какво ми е на сърцето: само Бог може да гледа пряко в сърцето ми. Излиза, че лицемериш, жалко...