Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 2 декември 2009 г.

Обединените граждани стават сила, с която ще се съобрази всяка власт

Фейсбук-групата Гласуване без граници съобщи, че българският посланик в САЩ, който президентът не пожела да освободи от поста му заради констатирани нарушения по време на изборите, сам си е подал оставката, което означава, че Гоце Първанов вече съвсем няма основания да задържа уволнението му. Групата смята, че упражненият от нея натиск е спомогнал за този резултат. В тази връзка се подхвърля и идеята за основаване на Фондация под същото име като гражданска структура, която да работи за постигането на някакви идеални цели.

Та в тази връзка моя милост написа там един коментар, който считам, че не е излишно да публикувам и тук, понеже засяга някои, по мое убеждение, твърде значими въпроси:

Поздравления и от мен за постигнатия успех!

Обединените граждани стават сила, с която ще се съобрази всяка власт. Ако не иска да се съобрази, ще бъде принудена да се съобрази. Особено пък в случаите, когато властта греши, а гражданите имат справедливи искания.

Аз по-долу подхвърлих една хипотеза относно организаторите на ПР-кампанията на посланика в САЩ. Виждам, че един човек ми опонира. Тази квалификация "комунисти" обаче не е случайна: доказано е, че само комунист се държи с вкоченени пръсти за поста, креслото и службата, и то до последно, а пък природата не познава случай доброволно, без натиск, комунист да си подал оставката. Инатът е своеобразен модус вивенди на комунистите. Независимо как се наричат, същността им е една и съща.

Не говоря празни приказки, думите ми се основават на факти. Другарката Поптодорова (Елена) беше назначена от "Царо" за посланик в САЩ и стоя на този пост дълго време. Не познавам протеже на коя от партиите в тристранната разбойническа коалиция е бил посланикът в САЩ, заемал поста след нея, на съм убеден, че едва ли е "надпартиен дипломат от кариерата". Най-апетитни постове за таварищите са тъкмо дипломатическите служби в чужбина, открай време те са мечта на комуниста, който на думи винаги се е борил срещу "капитализма", ала на дело винаги се е навирал да живее в него и да се ползва от благинките му. Този разговор за манталитета, разпространен след огромната част от нашите "дипломати" в чужбина, огромната част от които при това са били и са ченгета, съвсем не е излишен. Това обяснява и толкова често разпространеното безразличие, бездушие и пълно пренебрежение към проблемите на българските граждани, което така често те усещат на гърба си.

Иначе идеята за фондацията е добра, стига по добър български обичай да не се изроди в една структура, служеща просто и само като асансьор за амбициите на някои хора. Идеалистичестике подбуди, за жалост, сред нашата природопопулация се толкова рядък случай, че подобни съмнения са съвсем оправдани. Разбира се, трябва да се даде доверие в аванс на създателите, пък после внимателно да се следи доколко те го оправдават.

А аз лично също така не мога да си представя как подобна гражданска фондация ще се управлява демократично, ума не ми го побира това. Ако някой може да ми го обясни, ще му бъда крайно благодарен. Имам предвид реално, автентичен демократизъм, а не само на книга, формално, де юре.


Няма коментари: