Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 17 декември 2009 г.

В Русе, българският най-европейски дунавски град, списание ИДЕИ се възприема като жизнена необходимост

Драги ни г-н Грънчаров,

Намираме за полезно да Ви напишем това писмо двамата - Атанас и Антон. Радваме се искрено на радушния прием, който намира списанието ИДЕИ в София. Това е напълно разбираемо и предвиждано от нас, защото през изминалите 20 години списание с тематика, характерна за "Златорог" и "Мисъл", така и не излезе!

Но едновременно с това ние, добре познавайки нашенските нрави ("българските работи", изразът е на Захарий Стояновъ) се страхуваме списанието да не бъде задушено от "прегръдките" на доброжелатели. Такива примери от българската културна действителност - бол!

А що се отнася до нашата активност - тя винаги ще е насреща.

С най-приятелски поздрави от дунавския град, където списание ИДЕИ се възприема като жизнена необходимост.

Атанас Ганчев, Антон Рачев,

Руссе, 13.12.2009 година

Здравейте, драги господа Рачев и Ганчев,

Благодаря Ви много за напълно вярното и уместно предупреждение; ще се постарая да запазя "новороденото" да не бъде задушено от прегръдките на "доброжелатели", които, всъщност, да са твърде далеч от неговата идея. Имам предвид разни политически спекуланти, бъдете спокойни, няма да се поддам - каквото и да говорят за мен някои интернетни "приятели".

Благодаря и за подкрепата, която за мен е изключително ценна; тя ми показва, че не съм някакъв "луд за връзване", както благоволява да ми казва всеки ден толкова любезната ми съпруга, а че в това, което съм се захванал да правя, има някакъв смисъл. Дай Боже да ми стигнат силите да доведа започнатото поне до по-ясно открояване на замисъла - на дело, на практика. Само съжалявам за едно, а именно, че не се захванах с тази работа преди 10-тина или поне преди 5 години; но изглежда в това, което ни се случва, има момент на съдбовност, т.е. не ние, а Някой Друг, много по-могъщ от нас, благоволява нещо да се случи или да не се случи - и кога да се случи.

Искам да ви запитам какво ще кажете да използвам тия две наши писъмца за блога? Живот и здраве да е, ако сте съгласни, нищо не пречи да представим списанието и пред русенската културна общественост; аз и моите сътрудници сме твърдо решени да сторим това в няколко големи български града, а Русе заслужава да е непосредствено след София, понеже е най-европейски български град.

Благодаря ви много за всичко, бъдете здрави!

С приятелски поздрав: Ангел Грънчаров


2 коментара:

Анонимен каза...

Поздрав на Русе, наистина най-европейския български град не само на Дунав, но въобще. Там човек има по-скоро чувството, че е във Виена например. Не че другите български градове са лоши. Пловдив, да кажем, съшо е супер-град. Само София в много отношения е непоносима - еклектична, без облик, без традиция, без нова история. Единствените й позитивни моменти са прекрасната Витоша и хубавата питейна вода (от Витоша и Рила). От европейските столици само Виена има подобна хубава вода (от Алпите).

България трябва да се децентрализира и като начало трябва да започне изнасянето на държавни инстуции от София към провинцията. Върховния съд в Пловдив например, Конституционния съд, да речем, в в Русе и т.н.

Kaloyan Borisov каза...

определено бих уважил такова представяне .... остава въпроса - "Кога идвате?"