Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 11 декември 2009 г.

Ценно изследване на Д.Горчева за горянското движение в България: пръв опит за масова народна съпротива срещу комунизма в Източна Европа

Попадна ми този текст - ЗАБРАВЕНАТА СЪПРОТИВА - на известната наша журналистка, който ви препоръчвам да прочетете.

В него се отбелязва, че първата масова въоръжена съпротива срещу комунизма в Източна Европа започва още през 1944 година и е в България. И не само е първата, но е и най-упоритата и най-продължителната.

Имаме с какво да се гордеем, не сме нацията, която доброволно е клекнала пред комунистите - както доскоро си мислехме.

Поклон пред жертвите, дадени от българския народ в борбата му срещу комунизма!

“... днешната наша свобода има безбройно число мъченици... но на малцина са тия известни, на малко от тях се знае где почива свещеният прах, нищо не е направено, за да се увековечи тяхната памет, когато отечеството им, за което са станали жертва, свободно е днес.”

Захарий Стоянов, “Записки по българските въстания”

3 коментара:

Анонимен каза...

Официалната историография обикновено са лъжите, които никой не оспорва. Историческата истина често е съвсем различна. Това се отнася и за българската история след 1944. Да, да, ожесточената, и то въоръжена съпротива на българите срещу комунизма особено в периода 1945-55 е абсолютно незаслужено забравена. Този период трябва да се проучи основно. Ето работа за историците. По-рано, когато нямаше достъп до такава информация, винаги съм се чудел как така българите въпреки наистина много бруталните репресии на комунистите са се примирили с положението. Как така например комитите и войводите от ВМРО със страхотния си опит на нелегални и конспиратори или царските офицери с прочутия си висок боен дух доброволно ще клекнат пред комунистите? Оказа се, че не е било така, всичко е било съвсем различно. Доколкото знам, не само първото въстание, но и първата стачка в Източна Европа срещу комунистическия режим пак е била в България.

Между другото бай Мишо Топалов има доста развинтена фантазия, но ако може да се вярва на книгата му „Разговори с принц Кирил”, принцът след 9.9.1944 му бил казал за събитиятя около 9 септември:

„Аз държах ръка на ръката на полицията и броях пулса й. Ако бях дал заповед: „Стреляйте, идва войската на помощ, избийте ги (комунистите)!”, България щеше да стане на 8 септември, а и по-рано, на 7 септември, леш. Щаха да загинат поне 100 000 българи. Но аз не казах нищо На мен като на регент ми съобщаваха за всяко едно придвижване на комунистите...аз бих ги попилял, но имаше на Дунав два милиона червена армия...не исках да влизам в българската история като Калигула, като Сула, като Атила...Защото на 9 септември аз имах силата и армията за мене – да смажа всеки метеж...”

Но комунистите след 9.9.1944 предпочетоха да влязат в историята като Калигула, Сула и Атила.

Анонимен каза...

ква е тая фашистка пропагандна картинка бе? нали беше либерал?

Ангел Грънчаров каза...

Защо да е "фашистка" картинката бе, таваришч? Какво й е "фашисткото" в нея? Всеки, който не е комунист, е "фашист", тъй ли? Ти си по-зле от Сталин бе, таваришч?