Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 24 декември 2009 г.

И при блогърите, както и при хората по принцип, моралът не бива да е "глупава отживелица" - иначе горко ни!

Известният луд доктор (д-р Филипов), който пише в блога си твърде талантливо, чат-пат обаче се поддава и изпада в порочната наклонност да плюе във всички посоки, изхождайки от "мъдрата философия", че всички политици били маскари, а пък ний, народът, сме от хубави по-хубави, ама сме техни нещастни жертви. Аз това го наричам подлизурство спрямо "широките народни маси", които, видите ли, били винаги прави, а пък техни мъчители били, представете си, всички до един политици, без никаква разлика. Подобна байганювска философия не прави чест на човек, който претендира да е свободомислещ интелектуалец - щото тя сее грозен ценностен нихилизъм. И понеже удря върху ценностите на свободата и демокрацията и затова е угодна само на нейните душители.

Ето в последната си статия (фейлетон?) докторът, уж между другото, подхвърля, че "българите смятат, че БСП като партия и Иван Костов като политик лъжат най-много". Туй го било доказало изследване на една лъжлива социологическа агенция, но нема начин, щом го твърди, значи требе да е истина. Моя милост, възмутена от наглата лъжа спрямо Костов, там веднага написа следното:

Докторе, колко плащат за да плюне човек връз Костов, а? Кажи де, гледам обаче, че плюнката ти беше върната от вятъра пак обратно в устата ти: Костов бил лъжел почти колкото БСП, това пък откъде ти хрумна?! Не можа ли нещо по-святстно да измислиш?! Заслужаваш БСП да те даде на съд за уронване на престижа й като най-голема лъжкиня! Мисли малко преди да излъжеш де, щото да не мислиш, че некой ти верва на плитко скроените лъжи...

Самият д-р явно се е сепнал от тази нечакана атака - щото е свикнал все да го хвалят - и ето какво ми отвърна:

Драги Ангеле! Ако ме четеш редовно, ще знаеш, че нямам политически пристрастия. Еднакво не са ми симпатични всички политици. И никога не ми се е налагало да измислям нещо за тях, или "да лъжа" както се изразяваш ти. Данните, които съм посочил са от телефонно допитване на „Алфа Рисърч” от 2007 г., цитирано от вестници и агенциите на 17.12. Ето ти един сайт за справка. Затова, ако си пич, ми дължиш едно извинение. Пък ако не си - да си жив и здрав.

Да, ама и други хора са протестирали срещу злобното подхвърляне на доктора, уж облечено в "непоклатимафа форма" на нещо като "социологическо изследване". Не вярвам, че докторът така лесно се връзва на лъжите на агенциите, но нищо де. А ето как реагират още неколцина негови читатели:

Anamary: Г-н Филипов (или както е истинската Ви фамилия). Чета Ви с голям интерес, имате невероятни хрумвания и чувство за хумор, свалям Ви шапка. Но и аз като г-н Грънчаров намирам за преднамерени подмятанията Ви за Иван Костов. Не казвам, че е безгрешен, но това, което му приписвате, си е чиста проба тенденциозност. Хайде вместо изследванията на Алфа Рисърч да погледнем статистиката в началото на управлението на ОДС и на края, когато довтаса Мадридският, доведен от знайни ченгета и подкрепен от огромен брой заблудени избиратели. Количеството още не означава качество. За протокола - нито съм член на Костовата партия, нито съм фанатична костовистка. Но ми е неприятно и Вие като Учиндолското и като агент Бор да припявате една и съща лъжа безброй пъти. Съжалявам... такъв талант сте...

А пък Петър Каменов от Монтана пише: В посоченият сайт от доктора за изследването на "Алфа Рисърч" (между другото, въпросната агенция е известна в гугъла с това, че най-много лъже, както в броенето, така и в тълкуването на резултатите), Бойко Борисов и Георги Първанов са определени за най-честни политици, а Иван Костов, като допринесъл за увеличаване на лъжата в политиката. Това може да не значи, че самия той най-много лъже. Успехите му като министър-председател докараха побеснели социалисти повече от десет години да сътворяват какви ли не лъжи по негов адрес. Всичко е манипулация и зависи от начина на поставяне на въпросите и тълкуване на резултатите. В сайта е написано също: "Половината от потърсените за анкетата не са пожелали да отговарят на въпросите".

Наложи се и аз да кажа пак мнението си, щото докторът ме предизвиква да му се извинявам; ето какво написах в крайна сметка:

Докторе, моя милост, да си призная, не ще да е "пич", предпочитам да съм просто човек. Аман от пичове в тая държава бе, пич до пич, кой от кой по-големи и пичозни! Дотук сме я докарали, щото целия народ е от пич нагоре. Та по тия причини, пък и понеже не мога да се вредя, понеже напливът е голям, аз не ща да съм пич, предпочитам да съм човек.

Докторе, и аз ти признавам таланта, хубаво пишеш, имаш и ум, и духовитост, и остроумие, което хич не се среща сред неизброимата гилдия на пичовете у нас. И точно по тази причина си позволих да вметна онази реплика: понеж когато си кривиш сърцето, когато казваш явно преувеличени, съгрешаващи спрямо истината, твърдения, те изглеждат като разноцветна кръпка връз луксозен костюм. Затуй, за твое добро, ти препоръчах да не съгрешаваш спрямо истината, щото все пак читателите ти са интелигентни; и не бива да си мислиш, че може да им сервираш всякаква, дори и прегоряла или вкиснала манджа.

Аз предпочитам да съм остър, подобно на хирурзите да бъркам в раната, понеже надеждата ми е с нещо да помогна. Така че няма да ти се извиня за нищо, а пък ти си прави изводите.

И още едно искам да ти кажа: сбъркана ти е философията, драги ми докторе. Не е вярно това, че всички политици са маскари, не ни я пробутвай тая гнусна байганювска манджа. Сред политиците ни, както и изобщо сред хората, има всякакви, а пък да се насажда сред хората пълно недоверие и отвращение срещу политиците е начин те да се манипулират в угода на откровените мошеници сред тях. Които радостно потриват ръце, когато ти попържаш всички наред, даже съгрешавайки спрямо истината.

Ако искаме да имаме демокрация начинът за това не е да слагаме всички политици в един кюп, а да открием ония сред тях, които заслужават доверие, и то не заради сладките им приказки, а заради това, което са направили. Сложи си ръка на сърцето и, вярвам, ще признаеш, че Костов е от ония политици, които направиха много за България. Той е от малцината наши политици, които заслужават да бъдат считани за държавници. Грях ще е да не го признаеш това.

Затуй, моля, не го слагай при ония политици, които за всички тия години бяха безкрайно вредни, и крадливи и прочие. Не слушай Слави и агент Бор що думат за Костов, щото и Слави, и Борът получиха хубави парички от Чьорни за приказките си, а пък ето че ти, неизвестно защо, си им се вързал на лъжите...

Весели празници, докторе, и не забравяй, че Христос, чието раждане сега честваме, е Бог на Истината - и на Свободата! (И на любовта, но без истина, без свобода няма и любов!) Следователно ония, дето си позволяват да съгрешават спрямо истината, какво в такъв случай ще празнуват?! А пък това е непростимо спрямо пишещите, чиито дълг е никога да не съгрешават спрямо истината. Бъди здрав и весели празници!

1 коментар:

Анонимен каза...

В някои среди е много модерно да си аполитичен и/или да намираш политиката и политиците за маскари. Всякакви подобни обобщения, разбира се, са глупост. Интересно защо никой не смята, че например ВСИЧКИ философи, пианисти, оперни певци и стругари са маскари, респ. некадърници. Много просто: защото очевидно не са. Има много НЕСПОСОБНИ философи, пианисти, певци и стругари, както и има много СПОСОБНИ философи, пианисти, певци и стругари. Няма как да е другояче.

Въпросът следователно не е в това дали всички са неспособни, или не, а дали КОНКРЕТЕН философ, пианист, певец, стругар или политик е кадърен, или не. Тук мненията често се разделят и ТОВА СЪЩО Е НОРМАЛНО, защото е много трудно, а понякога невъзможно да се намерят обективни оценъчни критерии. Голям философ ли е Хайдегер? За някои да, за други не. Карл Попър например смята, че Хайдегер (и Хегел) са некадърници. Голям пианист ли е Владимир Хоровиц? За някои най-големият, други не могат да го понасят.

А как стоят нещата с политиците? Нима и там всичко е въпрос на вкус и субективни предпочитания? Дали е въпрос на вкус дали ще харесваш Сталин или Махатма Ганди? Има ли въобще разлика между Сталин и Махатма Ганди, или И ДВАМАТА, КАКТО ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ, СА МАСКАРИ? Дори само на интуитивно ниво този въпрос изглежда неуместен и направо будещ смях. Тук не са необходими някакви дълбокомислени анализи. За всеки що-годе нормален човек с непритъпено чувство за реалност и морал е ясно, че не може да се постави знак на равенство между Сталин и Махатма Ганди. Нито между Хитлер и Ангела Меркел. Нито между Вълко Червенков и Иван Костов. МАСКАРИ ОЧЕВИДНО СА Сталин, Хитлер и Вълко Червенков, но НЕ Ганди, Меркел и Костов.

Но да конкретизираме: а как в едно демократично общество можем да определим дали един политик е лъжец и „маскара”? Дали БСП и Костов наистина най-много са лъгали в България? По какъв критерии може да стане това? Ами една близка до ума дефиниция на лъжец в политиката би била, че най-голям лъжец е онзи политик, който, когато дойде на власт, спази най-малко от предизборните си обещания. Ако анализираме по тази схема предизборните програми на БСП (от 1990 „Сполука за България”, 1994 („Да спрем разрухата, да обновим България”) и 2005 и ОДС от 1997, без особен труд ще се убедим, ЧЕ ОДС ИЗПЪЛНИХА ПОВЕЧЕТО СВОИ ОБЕЩАНИЯ, докато БСП НАРУШИ ПОВЕЧЕТО СВОИ ОБЕЩАНИЯ. Нямам време за подобен анализ, който би бил много показателен и интересен и благодатна работа за политолози, но ако някои желае, може да сравни предизборните програми на БСП и ОДС ТОЧКА ПО ТОЧКА С РЕАЛНОСТТА И ДАЖЕ ДА УСТАНОВИ ТОЧНОТО ИМ ПРОЦЕНТНОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ. Това би бил един доста обективен критерии за това кой е най-големият лъжец в политиката в България. И тогава безспорно ще се види, че Костов НЕ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЛЪЖЕЦ. Даже вероятно ще се окаже най-малкият лъжец в българската политика, защото ОДС изпълниха най-много от своите предизборни обещания от всички политически сили в България.

Е, ясно е, че на политическите противници на ОДС и Костов това няма да се хареса. Предвид обстоятелството, че медиите са предимно в ръцете на опонентите на Костов, не е никак чудно, че тезата за „лъжеца” Костов звучи са много по-голяма сила, отколкото тезата за почтения политик Костов. Ако същите тези медии си поставят за задача да дискредитират Махтама Ганди и да възвеличаят Сталин и Хитлер, могат да го правят, колкото си искат. Могат също така денонощно да внушават на хората, че не земята се върти около слънцето, а обратно. Даже накрая повечето хора да повярват в това, то обективно не променя нещата. Истината не се постига с пропаганда или с мнението на този или онзи или дори с мнението на мнозинството. В обективен план земята винаги ще се върти около слънцето, а не слънцето около зематя и Ганди ще си остане велик политик, а Сталин и Хитлер винаги ще бъдат престъпници, независимо какво твърдят техните апологети.

Стоян