Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 декември 2009 г.

Пригответе се да се щипете зверски за да се убедите, че не сънувате: ще прочетете невероятни неокомунистически нелепици!

Попаднах в един сайт, създаден от привърженици на "идейно движение", което, представете си, мечтаело не за друго, а за "истинския живот" след капитализма! Тъй се нарича и сайтът им: живот след капитализма. Чакат, горките, да умре някога капитализмът, та да дойде така дълго бленувания "истински живот". Ще има доста да почакат де, ама нека си чакат, щом им се чака. Днешната криза им е вдъхнала известна надеждица, че туй умиране на капитализма сякаш е възможно, поради което са прибързали да се зарадват почти истерично; щото ако поне малко бяха що-годе сведущи върху човешката история, трябваше да знаят, че капитализмът е толкова коварен, че след всяка криза излиза още по-силен, мощен и жизнесопособен.

Наскоро рухна комунизмът: "най-справедливото общество", програмирано като алтернатива на капитализма, като по-висш строй, който щял да победи и превъзмогне капитализма; дръжки, оказа се, че капитализмът срази и превъзмогна по най-категоричен начин и завинаги комунизма! Ала жадуващите комунизъм, разбира се, не можаха да си извадят подобаващия извод от краха на тяхната античовечна идеология; сега забелязвам, че пак са почнали да мечтаят за "загиването" на капитализма, което щяло да доведе до пръкването на "нов строй", надмогнал капитализма; нека да си вярват че това е възможно; нека да си мечтаят да възникне общество на "пълното равенство" и други такива тъпотии; няма лошо да се мечтае, ала по мечтите най-добре се разбира що струва човекът, мечтаещ си за това или онова.

Поровете се в тоя сайт, зачетете се тук-там. Моя милост се зачете, ала скоро й се наложи да се щипе тук-там, щото наистина не вярвах, че все още има хора чак пък с толкова назадничаво мислене. Ала ето че имало. Същият канон на комунизма изповядват те, нищо че се мъчат да го облекат в нови словесни одаяния; претенциите им за "модерност" не могат да скрият все същата гола същност. Та наистина ми се наложи доста да се щипя за да се убедя че не сънувам като четях разните неокомунистически нелепици там. От рода на тази:

Основни цели на освобождението от капитализма

„С риск да изглеждам смешен, искам да кажа, че истинската революция се води от силно чувство на любов“ - Че Гевара

Тези, които искат да заменят капитализма с нещо по-добро имат два възможни мотива. Единият е, че капитализма води до такава човешка деградация, страдания и мизерия, че е фактически непоносим и ние сме принудени да действаме.

Другата причина е, че за всички човешки животи, които са преминали безсмислено поради бедността, войната, лечими болести и така нататък, ние губим ценни хора, които биха помогнали за обогатяването и подобряването на човешкият живот – учени, художници, майки, бащи, любими, композитори, писатели, психолози, поети, инженери и още, всички те са изоставили своя потенциал като хора, за да живеят в долната институционална нагласвация, наречена капитализъм.

Чрез борба и чрез постигане на истинско безкласово общество, ние можем да освободим богатият човешки потенциал, който лежи заспал у нас и у останалите. Така че, да, дълбокото недоволство от човешката мъка и страдание е една причина да искаме да променим света.

Спирам. Ощипете се яко: не сънувате, истина е! Вярно е, че четете точно тия кухи, ала патетични слова, и то не кога да е, ами век и половина след Маркс, век след Ленин, половин век след Сталин и 20 години след бай ви Тодар Живков! Забележете добре: масовият убиец Че Гевара, основоположникът на кубинската държавна сигурност, бил убивал не за друго, а от любов, от най-чиста любов към човека и човечеството, представете си!

Алабализмите по-надолу не ми се ще да коментирам, щото няма нужда: те сами говорят за себе си, т.е. издават едно доста напреднало психично заболяване, за което, оказва се, няма изнамерено лекарство; нарича се пълна неадекватност спрямо реалностите, лудост, абсолютна ценностна недостатъчност, крещящ личностен дефицит и пр., и пр. Достатъчно съм писал по тия неща, така че е излишно тук да се повтарям. А ето и няколко словца и от Манифеста на създателите на тоя сайт:

... Кризата също така показва и вродения неизлечим канибалистичен недъг на тази система да се срива, колабира и саморазрушава, недъг, който с всяко свое следващо проявление свидетелства че "нещо с тази система не е наред" и нанася катастрофални последици върху животите ни.

Ние разбираме, че капитализмът (въпреки актуалността си във времената на индустриалната революция), заедно със своите институции и обществени и икономически отношения, вече не отразява развитието на обществото ни. Единственото, което капитализмът е способен да постигне във всички свои форми, е да подтиска еволюцията на човечеството и да ни води към собственото ни самоунищожение. Ние смятаме, че както всяка друга икономическа и социална теория преди него, капитализмът вече е ненужен и вреден и трябва да отстъпи място на теориите за живот след капитализма.

(Забележка: И Гоце верва, че комунизмът тепърва ке доде, ала не смее да каже и думичка за съкровената си вера!)

И тъй нататък, и прочие, и ала-бала, и дрън-дрън-ярина. Все в тоя род. Обърнете особено внимание на куриозния текст, наречен Пътища към освобождението от капитализма (Крис Спанос). Ленин с целия си идиотизъм и с жалкия си мозък, изпит от сифилис, ряпа да яде пред тоя: бие го по всички показатели на налудността си! И от Сталин е по-зле тоя, щото за разлика от него самият Сталин никога не е вярвал на приказките за "най-справедливия строй", щото добре е знаел, че стои концлагер и затвор, а не човешко общество.

Туйто. За развлечение, за разтуха и за подобряване на настроението можете още да се поровите в тоя сайт. На чиито писания може да повярват само в Северна Корея или в Куба - ала много се съмнявам, че и там ще се намерият психично здрави хора, които да вярват на подобни приказки. Отдавна изветрели, банални до болка, ала извадени от нафталина, от огромния гардероб, в който подрънкват черепите и костите на всички ония избити, поднесени като жертва пред кървавия пиедестал на най-варварския "строй", който човечеството познава, наречен комунизъм. Който сега се опитват да ни го пробутат "под вънкашност чужда, под ново име", нищо че от него смърди само на гниеща човешка плът, на оглозгани човешки кости и на морета от пролята от комунистите човешка кръв.

21 коментара:

Мерси :) каза...

Мерси за рекламата, Грънчаров :)
Ако беше попрочел нещо, щеше да видиш, че никъде не се подкрепя комунизма и СССР. Има даже статии, в които ясно си е написано, че се отхвърля изцяло централизираното планиране.

Няма кой да чете обаче. Мерси все пак :)

Анонимен каза...

Грънчаров, вероятно се справяш с живота добре та затова и мислиш по този самодоволен начин. Обаче живота наистина може да бъде много повече от оцеляване, борба, конкуренция и т.н. За съжаление вие младите няма да го усетите. Успех в оцеляването. (не се пъни да ми отговаряш, минавам случайно и няма да ти отговоря)

Анонимен каза...

опа, сега видях че си доста по-възрастен от мен. Явно си с младежки дух и ентусиазъм.

Анонимен каза...

"Спирам. Ощепете се яко"

Грънчаров, пише се "ощипвам", а не "ощепвам"... Интелигентните, културни философи би трябвало да са наясно с правописа.

Анонимен каза...

Е то оставаше и СССР да подкрепяте ептем да станете за смях....

@Чрез борба и чрез постигане на истинско безкласово общество, ние можем да освободим богатият човешки потенциал, който лежи заспал у нас и у останалите. Така че, да, дълбокото недоволство от човешката мъка и страдание е една причина да искаме да променим света.@

Мисля, че човешкият потенциал засега най-добре се е реализирал в капиталистическите обящества. Вижте си компютрите, телефоните и тнт. Оставете и материалното...и почти всичко друго.

Анонимен каза...

Ах тези скапани комунисти Ноам Чомски, Наоми Клайн и Грег Паласт! Как не ги е срам хахахахаха :D

Philipotel каза...

Абе като гледам автора на този пасквил има компютър, но е доста далеч от пълноценно реализиране на човешкият си потенциал. Единствените смислени свързани изречения са цитатите, а единствените аргументи - който е против капитализЪма е фен на СССР и Гоце...

Анонимен каза...

Не съм чел нищо от сайта който Грънчаров коментира и едва ли ще прочета скоро, но от написаното тук ограничеността и неосведомеността на автора лъхат доста силно. В същото време виждам, че въпросния Грънчаров е автор на 6 книги! Това вече ме изумява тъй като не мога да си представя как човек комуто очевидно липсва средна обща култура е успял да издаде цели 6 книги и то на философска и политическа тематика. Но защо ли се учудвам. След като чалгата може да мине за музика, защо ограничеността и простотията да не минат за философия. Жалко за българската култура и българското общество.

Анонимен каза...

Грънчаров, браво: пак успя да натъркаш червените дяволи под опашката с толкова много газ, че дълго време тепърва ще има да се търкат о земята, белким престане да ги сърби! :-) Поздравления!

Анонимен каза...

Philipotel: Ти замисли ли се за твоя човешки материал , та се чудиш на другите ? Погледни си в паницата пък после съди. Грънчаров си изказва мнението и осведомено или не, звучи не по-зле от цитатите, които прилага от споменатия сайт.

А пък за онзи дето дава най-крайни кавлификации кой е философ и кой не да вземе да каже какво той е направил в живота си !

Анонимен каза...

Комунисто-социалистите винаги са били всезнайковци; по претенцията, че само те всичко знаят и че само те мислят "правилно" най-лесно се разпознава комуноидът; така че изобщо не е за чудене, че тъкмо така реагират; щеше да е за чудене ако не бяха реагирали така :-)

Анонимен каза...

Встрани и вътре в темата.Какво се получава,когато комунист стане капиталист,защото от нашата история е знаен резултатът от предното превъплъщение:когато капиталист по неведомите пътища Господни стане комунист,то новите му събратя просто го убиват,но след като са взели преди това ,що е ичмал.А КОГАТО КОМУНИСТ СТАНЕ КАПИТАЛИСТ,БИЛО ТО ПО СПИСАЧЕН СЪСТАВ ИЛИ ЗАРАДИ ВЯРНА СЛУЖБА И ОРТАКЛЪК,РЕЗУЛТАТЪТ Е ЕДИН:БЕЗОГЛЕДНА ЛАКОМИЯ И ВЛАСТОЛЮБИЕ.Коментирайте моля:Директори на училища си гласували заплати от по 5000лева,на подчинените си определили 500/чуто тази сутрин по една от централните национални телевизии/.Да живеят новите комуноидни-капиталисти,а що се отнася до книгите на Ангел ГРЪНЧАРОВ,ТЕХНИЯТ СЪДНИК СА ЧИТАТЕЛИТЕ И ВРЕМЕТО.Р.S.И моя милост допуска технически грешки,и тъй като не обичам анонимността:Атанас ГАНЧЕВ

Николай Павлов каза...

Оставете го Ангел, единственият "философ", който е написал повече книги, отколкото е прочел :)

Анонимен каза...

И кво беше пък това? Ако беше прочел поне една книжка в живота си щеше да разбереш, че завистта не е добър съветник, никойчо...

Николай Павлов каза...

Да, прав си, от книжките на Ангел не съм прочел ни една :)

Анонимен каза...

Комунизма си отиде, отива си и типичния англосаксонски капитализъм. Бъдещето е в скандинавския центристки модел.

Анонимен каза...

Никойчо, ама за сметка на това си чел от книжките на Маркс, нали така? Без съмнение си чел щом се усвоил така бляскаво морала на нихилисто-комунистите...

Анонимен каза...

Пардон, Николайчо исках да напиша а пък съм написал Никойчо; не е умишлено, а е от бързане, прощавай...

Анонимен каза...

Dobre e izlqzlo taka. Greshkata e wqrna

Николай Павлов каза...

Някойчо, ти май само Маркс и Ангел Грънчаров знаеш :) Не се тревожи, има и други философи за четене :)

Анонимен каза...

Никойчо, не е нужно да четеш; достатъчно е да ядеш; на левите не им трябва да четат; стига им да ядат... и да крадат! :-)