Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 31 януари 2010 г.

Великолепна нова книга за бъдещето на Земята и на човечеството, за която тепърва много ще се говори

Вчера попаднах на една съвсем нова книга, която до такава степен ме заинтересува, че се наложи да си я купя. Тя носи заглавието В ДЪЛБИНИТЕ НА БЪДЕЩЕТО (Подзаглавие: Десетте тенденции, които ще определят бъдещето на света) и е написана от американския изследовател Джеймс Кантън. Моят интерес се определя най-вече от това, че напоследък работя по нова книга, която (засега условно) съм нарекъл ЖИЗНЕНИ СТРАТЕГИИ (Подзаглавие: Как да си изработя свой личен проект за бъдещето?). Близостта на проблематиката е очевидна, което и предопредели решението ми да си купя книгата на Дж.Кантън.

Моята изследователска нагласа и тази на автора на В ДЪЛБИНИТЕ НА БЪДЕЩЕТО в някакъв смисъл се допълват: мен ме интересува бъдещето от гледната точка на индивида, искам да вникна в начините, по които личността прави своето собствено бъдеще, а Кантън разглежда проблема за бъдещето от една глобална (планетарна) гледна точка, него го интересува бъдещето на света, бъдещето на човечеството. Очевидно е, че една успешна лична стратегия за живот твърде много зависи от вникването в реалностите и тенденциите, които определят бъдещето на света и на човечеството като цяло. Адаптирането на личността към наличния свят в проекцията на неговото бъдеще не може да стане без внимателно вникване в това, което очаква човечеството, нашата култура, ценностите, които ни сплотяват и ни правят едно цяло (независимо от различията). Та с оглед на тия съответствия днес жадно чета книгата, която вчера имах шанса да намеря в една книжарница - и която е съвсем нова, издадена е от солидното издателство ИЗТОК-ЗАПАД.

Много ми допада начина на изложение на проблемите; стилът е четивен, с пределна яснота биват поднасяни проблеми, които иначе са твърде трудни за по-популярно представяне. С годините вече си имам изработен нюх към тия неща: авторите, които най-дълбоко са вникнали в своя предмет, умеят да най-ясно да изложат постигнатото пред своя читател; истински талантливият учен се познава и различава от надутата посредственост по това, че умее най-ясно да излага мислите си - и дори да пише вълнуващо, да въздейства и емоционално върху душата. Ето на това основание книгата на Кантън ме увлече така, че днес цял ден чудесно си прекарах в нейната компания.

Книгата съдържа твърде богата информация за обсъжданите проблеми и засяга много области: икономика, медицина, климат, бъдещето на глобализацията, безопасното бъдеще, бъдещето на отделния индивид пред призмата на бъдещето на цялото човечество, перспективите пред Китай и Америка, както и бъдещето на самата демокрация, бъдещето на човешката свобода. Все вълнуващи въпроси, които не могат да оставят безразличен нито един човек.

Като я прочета, ще пиша за най-важното, което тя ми даде. А може и да не пиша "рецензии" и "изложения от втора ръка", защото това не ми е по вкуса. И защото твърдо смятам, че нищо не може да замени изучаването на проблемите от първоизточника, от оригиналния текст. Факт е, че текстът на Дж.Кантън ме наведе на много мисли, които безусловно ще ми повлияят на работата по моята нова книга, която засега носи заглавието ЖИЗНЕНИ СТРАТЕГИИ.

Чудесно е човек да види проблемите с други очи и от друг ъгъл - така изпъкват най-ясно ония неща, които са предмет на нашите търсения като човешки същества на тая земя. На тази наша прекрасна Земя. Чието бъдеще съвсем не може да ни е безразлично.

Няма коментари: