Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 7 януари 2010 г.

Ако не защитим свободата си в този момент, ще се покрием с неизмиваем позор

Известният блогър Йовко Ламбрев е написал към полунощ снощи превъзходен текст под заглавие Цедката на Цецка. В него той пише за ситуацията около приемането на Закона за електронните съобщение и за актуалната изцепка в тази връзка на Председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Уважаваната госпожа, която явно хич не се оправя в тънкостите на съвременните технологии, си била позволила да твърди в свое интервю, че нямала нищо против някой да й чете имейлите щом това се налагало от съображения за някаква висша държавна сигурност!

По повод на тия думи на съвсем несведущата в електронните технологии госпожа Йовко Ламбрев, който между другото е един от най-добрите български специалисти в тази област, съвсем основателно пише следното:

И каква грозна ирония е, че днес тези думи са произнесени пред медиите именно покрай честване на паметта на Христо Ботев в Борисовата градина… човекът, който приема да замени свободата единствено със смърт…

Великолепно казано! Почувствах тръпки по гърба си като прочетох тия толкова уместни за скандалния случай думи! Нямаше как, прииска ми се поне с една малка реплика да реагирам, и затова написах там ето това изречение:

Поздравления за силния текст, за толкова уместните думи и за твърдата позиция в подкрепа на най-висшата за нас, човешките същества на тази земя, ценност: свободата!

Наистина без свобода сме наникъде! Особено пък ние, българите, които десетилетия бяхме отучвани от свободата - понеже живяхме не в общество, а в комунистически концлагер, в казарма, в лудница, в какво ли не, само не в човешко общество. Затова от свобода в този момент се нуждаем не по-малко отколкото от въздух, от вода, от светлина.

Ето затова трябва да защитим свободата си по всички възможни начини. Няма такива висши цели и съображения, които да оправдаят държавните посегателства върху човешката свобода - защото тъкмо тя е най-висшето, което изобщо имаме. Ботев и Левски, пък и много други поборници за достойна България са мрели за свободата ни - и затова ще е неизмиваем позор ако не си мръднем пръста да я защитим в този момент, когато се опитват да посегнат на нея...

Няма коментари: