Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 17 февруари 2010 г.

В никакъв случай не бива да се дезертира от дълга ни да сме граждани, небезразлични към случващото се около нас

Блогърът Т.Сантов в блога си е написал текст със заглавие Ех, Станишев, ех времена..., в който, както разбирам, е изразил някакво свое тъмно чувство за безсмислие, свързано с блогърстването, пък и на гражданското участие в случващото ни се; аз така разбирам думите, с които започва текста му:

Вече шести месец съм напълно безсилен да заставя пръстите си да понаредят поне наколко букви в смислен текст, оправдаващ името на блога ми. Вечер предпочитам да накарам тези пръсти да претрият стружките тютюн, да напълня с този вреден прах лулата си и да пускам по някое разсеяно ухо на новинарските емисии, започнали чак от 19 часа. Пък сутрешните направо ги пропускам.

Разбира се, всекиму се е случвало да попадне в такъв период, в който нищо не му се прави, примерно, не му се пише; аз лично всеки ден преживявам подобно нещо, но като пишещ човек съм привикнал всеки ден да побеждавам отчаянието и склонността си към ленивост. И понеже ценя писаното от този блогър и неговата честна гражданска позиция, рекох да му напиша следните думи, надявайки се, ако е възможно, да му помогна поне малко - та да победи обзелото го настроение към равнодушие. Написах в блога му този коментар:

Искам само да вметна, че позицията на един блог в "националната блог класация" изглежда изобщо не зависи от честотата на публикуването в него; моят блог е един от най-активните (аз съм човек с много свободно време; това беше опит за шега!), и съм забелязал, че колкото по-активен е блогът, и колкото повече се повишава посещаемостта, толкова повече пада нивото му в класацията. За мен е пълна загадка от какво зависи движението нагоре и надолу в нея, но подозирам, че нищо чудно да се определя от някакви наши типично национални особености и табиети в туй отношение (да не споменявам какви са те)...

А иначе трябва да се пише. Време за това винаги има. Щото когато човек пише, той и мисли. Ако някой каже: нямам време да пиша, той без да иска казва в същото време, без да се усеща, и това: нямам време да мисля! Да нямаш време да мислиш вече е твърде лошо; затуй казвам, че винаги има време и за мислене, и за писане. Ако се замислим, ние общо взето едва ли правим нещо друго освен да мислим (е, не всички от човешката популация ги е сполетяло това превелико нещастие: да мислят!), какво тогава ни пречи да записваме поне малка част от мислите си?

Желая Ви успехи и никого не се оставяйте да ви обхване чувството за безсмислие, свързано с писането: винаги има смисъл да се пише и да се мисли. Още повече в среда като нашата у Българско, където по-голямата част от популацията съвсем се е отказала от задачата да мисли - поради което сме и на този хал. Аз, уви, не виждам друга причина да сме на този хал, тази според мен е основната...

2 коментара:

Анонимен каза...

Не унивай,приятелю!Всеки един мислещ човек,а ти си такъв,и не само това,ти си интелектуалец,а честния,открития,това е същността,това е твоята мисия,визията на интелектуалеца,много често извиква мировата скръб.Струва ти се,всичко е глас в пустиня,всичко е безсмислено,и те обзема унинието..
Ето,тази сутрин гост в сутрешното предаване на БТВ бе шефът на митниците,ген.Ваньо Танов,човек познаващ изтънко всички тайни и потайни кътчета от съвременната ни действителнос,и той сподели,че една,не съвсем малка част от митничарското съсловие просто си е купила дипломи за висше образование.Спомена за четири университета,без да ги назовава поименно,извършващи услугата. Разбира се срещу определена цена,но аз,а и ти,а и останалите мислещи хора в страдната ни Родина неминуемо си задаваме въпроса:А ЦЕНАТА,КОЯТО ТРЯБВА ДА ЗАПЛАТИМ И ПЛАЩАМЕ КАТО ОБЩЕСТВО?
А докторатите на Алексей Петров и хонорис кауза на Сокола от Шуменския университет,каква е тяхната цена.
Каква цена плащаме всички ние от безскрупулни и хищни кариеристи,никога не блестели с ученолюбие,трудолюбие,изхвърлили от речника си думата почтеност,виждаме от "драмата" с някои от довчерашните шефове на агенции.А каква цена ще плащат децата и внуците ни от утрешните шефове с купени дипломи?Страшно е,страшно е,страшно е,като си помислим!
Затова не унивай приятелю,не спирай да се бориш,имаме нужда от теб!
Човек може да бъде физически унищожен,но не и победен!/Антоан дьо сент ЕГЗЮПЕРИ/

Атанас Ганчев

Тимур и неговите командоси каза...

Не мисля, че проблемът е мързел или липса на свободно време. По-скоро всеки от нас периодично изпада в депресия, което - имайки предвид действителността, в която живеем - е напълно разбираемо. За съжаление блоговете се четат от (примерно) 10% от населението, а останалите формират мнението си на база какво бил казал любимия им политически лидер, някой платен журналист или медиен шоумен. И понеже като количесто тази тъмна маса далеч превъзхожда съвремения аналог на "народните будители", а и все пак у нас нещата се решават или с гласуване, или с демонстрации на гражданско съзнание (което у повечето е заменено от робско такова)- наистина е нормално да се отчаеш. Никак не е полезно да осъзнаваш, че си кукла в ръцете на опитни кукловоди, използващи дебилизма на лумпенизираната маса. Дано някой не се обиди от думите ми, но те са самата истина.