Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Алексей Петров бил титулярен доцент не къде да е, ами в ПУ, отколешната "академична" червена крепост

От публикация, наречена Академичната кариера на Алексей Петров в УНСС разбрах следната важна информация:

По обявен конкурс от Пловдивския университет (Uni-Plovdiv.bg) той е избран за доцент и е назначен на основен трудов договор в същия университет. Какво точно преподава и други уточнения могат да се получат само от Пловдивския университет, се отбелязва в съобщението.

Тъй значи, Алексей Петров, ученият мъж, работи в ПУ "П. Хилендарски"! Какво точно преподава и по каква специалност също е интересно да се разбере. Сигурно ще разберем тия дни подробностите, за да можем да си направим изводи за това в какво състояние се намира университетът, в който моя милост преди 25 години започна своята академична кариера.

За мен ПУ в днешно време продължава да е "университетът на партийните секретари", имам предвид партийните секретари на БСП-БКП, разбира се. Той и по мое време си беше и до ден днешен продължава да си е най-здрава червена крепост. Нарекъл съм го така, понеже и днес, когато мина пред сградата му и седна да си почина за малко на някоя пейка, колкото и минути да поседя, 5, 10 или 15 (не повече), пред мен в забързан ход минават поне няколко партийни секретари (хора, които в миналото са изпълнявали тази длъжност, пак в ПУ, разбира се, и за които съм сигурен, че са били такива). И при това дори съм установил интересна закономерност.

Седна си значи аз на пейката, да речем, за 5 минути, и е абсолютно сигурно, че за това време ще мине поне един партиен секретар, а при късмет, за тия 5 минутки могат да минат и двама (това ми се е случвало няколко пъти). Я ще мине, примерно, проф. Н.Балабанов, бивш партиен секретар на БКП от байтодорово време още, я ще мине Петър Вранчев, а ако никой от тях не мине, ще мине поне Владимир Янев, също партиен секретар от "време оно". Ако и той не мине, което е трудно представимо, тогава непременно ще мине Константин Ковачев, бивш комсомолски секретар, а ако случайно не мине Коцето, задължително ще мине Румен Киров - или някой друг от безсмъртната, от вечно неунищожимата гилдия на партийните и на комсомолските секретари в ПУ.

Ако пък поседя 10 минути на пейката, тогава ще минат поне два пъти повече партийни секретари. Ето, оказва се, че в това време е минавал и поне един бандит, който е почетен доцент в ПУ, ама кой да ти познава и бандитите, нали, за да си бандит, е тайна работа?! Аз си познавам партийните секретари само, а те са толкова много в туй "академично заведение", че никога не е било случай да съм застанал пред сградата на ПУ и да не съм видял някой забързан безсмъртен партиен секретар на БКП (БСП).

Неслучайно ПУ си го помня като червена крепост. Червените са и бандити, така че нищо чудно че А.Петров бил доцент, а не вече академик или дори... нобелист! Чудно е само, че все още е само доцент. Както и да е де, нивото на пловдивската нАука е твърде високо, както сами можете да се досетите...

3 коментара:

Анонимен каза...

това, което търсех, благодаря

Анонимен каза...

Преди известно време ни поднесохте един интересен публицистен материал за размисъл,"Как се пише и защитава дисертация у нас?".Горната Ви статия дава точен отговор на поставения за обществена реакция въпрос!То не само докторати,но и с доцентури и професури може да се сдобие всеки,който може да си плати и всеки,който може да млати....Теми за докторски дисертации-бол,а университети у нас-наспорил Бог,а агресивни ,напористи и амбициозни като сперматозоиди
индивидчета,както обичаше да се изразява,Бог да го прости Виктор Пасков,никога не свършват.
И нещо което може да прозвучи много еретично-ако към Свободната академия се създаде научен съвет,избран на демократична основа,хората,които ще защитят своите дисертации,ще бъдат много,много на по-високо ниво от произведените докторанти.Но нейсе,чичо Денчо е смъртен,но меракът му е вечен,ех доценте-доктор,над е вас е само небе,небе...
Атанас ГАНЧЕВ-из"ПАРАД НА МУТИРАЩИ МУТАНТИ"

Анонимен каза...

Браво, чудесно - върна ме толкова години назад, но констатацийте ти са железни. Пропуснал си обаче и онзи безподобен образ Милена Калудова - бивш партиен секретар на ПУ, която ме изключи за втори път от техния комсомол. Е, не си пропуснал този изумителен мръсник Коцето Ковачев, но просто да им е. Ако искаш да прочетеш нещо смешно-тъжно от онова време нескромно ще ти предложа един мой текст : http://toross.blog.bg/politika/2010/01/04/posreshtnahme-2010-g-s-chushkopeka-i-edna-neveroiatna-istori.466257 . Дано ти хареса. Поздрави и пожелания за късмет !
Христо Марков