Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 31 март 2010 г.

Представяне на идеите и делото на Вл.Свинтила от негови ученици и последователи

ВЛАДИМИР СВИНТИЛА: ПЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО

"Крупните идеологии, включително нашата, не са възникнали в никакви организиции. Никаква организация не е породила Нищше или Вагнер, а те са определили мисленето на милиони хора. Ние не заменяме Личността с "организирани групи", екипи, колективи и назначени от държавата глупци."

(Владимир Свинтила)

Забележителният български културолог и писател Владимир Николов Свинтила (1926-1998), макар да е роден и израсъл в комунистическо семейство, още на четиринадесет годишна възраст се включва в движението на Ратниците (нелегалната младежка организация "Ратници за напредъка на Българщината", РНБ) е може би единственото десничарско движение на българска почва, бел. на авторите)

В многобройните си публикации, студии, рецензии, книги и есета, Учителят Свинтила винаги е подчертавал, че егалитарните учения - болшевизъм, социализъм, неолиберализъм и т.н се прокарват насилствено в живота на народите от заинтересовани западни кръгове и тяхната цел е ликвидирането на националните елити, не естествено израсналите обществени структури, на утвърденото през хилядолетията обичайно право на народите.

В своите произведения Владимир Свинтила доказва с безброй факти и аргументи, че срещу българския народ се води една пермаментна война, но едновременно с това обосновава схващането, че ние, като съзнаващи себе си си българи, на първо място трябва да противодействаме на тия интервенции със средствата на културата, метафизиката, изкуството, въобще с всички налични умствени сили. Той често напомня, че за да бъде нашата борба успешна, е необходимо да познаваме себе си като народ и като психология, за което свидетелстват и неговите лекции, изнасяни пред тесен кръг от ученици и последователи. Днес, пет години след като Владимир Свинтила не е физически сред нас, ние предоставяме една малка част от тези беседи на вниманието на българската културна общественост.

"Трепани и мъчени, ние продължаваме нашата културна програма" - пише той в "Лицето на Горгоната". Учителят Свинтила насърчава младите български таланти в стремежите им да разгръщат своето въображение и мисъл, като непрекъснато надмогват технократските рамки на системата и имено тук е неговата голяма победа над егалитаристите, защото всички тези вдъхновени негови привърженици осъществяват днес, всеки по свой маниер, неговите грандиозни планове и идеи за бъдещето. Въпросът е там, че сега тече един невидим за простото човешко око процес, който не би могъл да бъде овладян или контролиран от никоя шпионска мрежа в страната. Случва се нещо неочаквано, Учителят Свинтила дава отново Живот на Българския Мит, нещо, за което всеки родолюбец, в или извън Отечеството, копнее дълбоко в душата си.

Натрапената на българите от силите на Антантата болшевишка диктатура, освен всичките негативе и нещастия, води и до едно значително засилване на съпротивителните сили в българскиа национален организъм,които в своята съвкупност са силите на народностния Дух. Днес Новите Десни в Европа с право признават, че душите на източноевропейските народи в много по-голяма степен са съхранени и заздравени от тези на другите народи в Европа. И наистина, докато в началото на "промените" след 1989 година сочат германците от бившата ГДР като хора второ качество, то днес същите тия "пророци" врещят против небивалия патриотичен подем сред "отписаните гедераци", защото освен комунистическите насилия и безпощаден терор, източноевропейците са получили и едно безценно знание за формите и превъплъщенията на злото.

Владимир Свинтила много задълбочено анализира тези процеси и предсказва едно безславно сгромолясване на комунизма, но и едно предупреждение към демолибералната система с нейните свръхамбиции за световна хегемония.

Без да бъде привързан към дадена система, защото обема в себе си всичко най-добро от тях, той сам е школа и за разлика от множество титлувани бездарници и безродници оставя достойни ученици, които днес ревностно продължават неговото дело и борба. Владимир Свинтила владее човешкото познание във всички негови измерения, цялото му време и енергия са подчинени на непрекъсната, интензивна творческа работа.

Той не е кабинетен учен, понеже обичае и тачи истинския живот, съзерцава онова всекидневно творческо кипене, което свързва Човека със Земята и вечните неразрешими проблеми на Битието. Учителят Свинтила притежава Божествения дар, познавайки в най-малко подробност миналото, да вижда напред в бъдещето.

Това бъдеще той оставя на своите ученици и последователи, като им завещава оръжието, с което те могат да го осъществят - Духът, който ни продължава и придружава в ново трансцедентално битие.

Русе, 07.04.2003 год. Автори: Антон Рачев и Атанас Ганчев

(Забележка: Авторът на този блог не споделя някои от тезите на Свинтила и на неговите ученици, изразени в този текст, но е преизпълнен с уважение към идеалистичните подбуди, които ги движат в техните идеи и в тяхното дело.

Но понеже е твърд привърженик "прогнилия либерално-демократски" плурализъм на идеите и ценностите, публикува този текст с ясното съзнание, че така трябва да стори.

Никой от нас, смъртните обитатели на тази земя, не е "последна инстанция на истината" или пък неин абсолютен вестител.)


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: