Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 26 март 2010 г.

Георги Първанов, руският (п)Резидент на България, извърши документирано предателство срещу националните интереси на страната ни!

Препечатано от: Руското “ще” – или АЕЦ “Белене” като аргумент за импийчмънт

Едвин Сугарев

Това, което предвиждахме, се случи: Москва поиска 80% от акциите в бъдещата проектна компания за изграждане на АЕЦ “Белене”. За пръв път тази вероятност бе спомената още през февруари, когато руският вестник “Комерсант” излезе със сензационната прогноза, че “Русия за първи път има възможност да получи атомна електроцентрала зад граница” – и че съществува възможност руската страна в сделката да придобие 80% от акциите в централата. Тогава министър Трайчо Трайков, отговорарящ за националния атомния батак, реагира пренебрежително – с учудването колко хора четат руски вестници.

Сега обаче процентите са същите, а казването в никакъв случай не е свободно съчинение на руската преса. Тези намерения са изразени от вицепрезидента на “Атомстройекспорт” Тимур Бавлаков на форум на доставчиците за атомния сектор. “Ще бъде създадена проектна компания, в която руската страна ще има участие до 80 процента.” – е заявил той. “През идните две години строителството на АЕЦ "Белене" предвижда самостоятелно финансиране в рамките на държавния бюджет на компанията Атомстройекспорт”.

Забележете това типичо руско, по имперски категорично “ще”. Няма никакво значение, че министър-председателя на България е заявил, че ще строим централата само ако намерим нормални външни инвеститори, че е гарантирал пред ЕС, че за в бъдеще ще съгласува енергийната ни политика с общоевропейските приоритети, че е определил този именно строеж като пример за висша форма на корупция. “Ще” строим и толкова.

В същото е уверен и Путин, който наскоро заяви, че “Русия може да заеме не по-малко от една четвърт от световния пазар на услугите по строителство и експлоатация на атомни електроцентрали”. Позова се на няколко примера, сред които единствения на европейска територия беше именно АЕЦ “Белене”. Другото място, където ЗАО “Атомстройекспорт” строи, е Иран. Страната, чиято ядрена програма е откровена заплаха за световния мир.

Защо ли са толкова сигурни? Ами защото са си изпекли работата. Имали са особено вещи помагачи в изпичането.

На първо място сред тях е българският, с извинение, президент, вживял се напоследък в ролята на руски губернатор. Именно той съгласува трите енергийни проекта с колегата си от КГБ, в които България се оплете като пате в кълчища – и сега не може да се измъкне. И именно нему дължим обстоятелството, че в подписания от България договор за АЕЦ “Белене” няма фиксирана крайна цена за проекта, което позволява на руснаците да надуват евентуалните си харчове, както си искат – примерно заради инфлацията в Русия. Но пък има железни клаузи за неустойки, които задължават България да плати милиард и нещо, ако се откаже от този безумен строеж.

Тъй вече стават видни клещите, които придърпват страната ни обратно в орбитата на Кремъл. От една страна се сключват договори за големи енергийни проекти с неясни задължения за руските изпълнители и разтегливи клаузи относно реалните им цени, но пък със съвсем конкретни и драматично високи неустойки. Чрез тези договори България се задължава с харчове за поколения напред, а Русия придобива плацдарм за развитие на ядрената си енергетика и трасе за тръбите си, които ще стегнат в енергиен (и рекетьорски) обръч Европа.

В същото време същите тези проекти се използват като корупционни канали, през които държавните ресурси се преточват в партийни и частни джобове. Харченето на заема от Париба банк, даден за АЕЦ “Белене”, за проекта “Цанков камък”, където консултант е Ахмед Доган, показва много ясно този механизъм, който обаче е и геостратегически прицелен. Чрез него се създава скрит дефицит, който води до настоящия финансов колапс, чиято основна функция е да не остави на новото правителство пространство за маневриране. Защото – когато имаш да покриваш финансова дупка от източени и окрадени два милиарда евро дръжавни пари – и то в условия на криза, трудно ще се решиш да похарчиш още милиард и нещо – дори и за да прережеш пъпната връв между България и империята на Путин.

Това го знаят другарите – и на това разчитат. Вкарали са България в този капан и сега чакат да щракне пружината. Затова вдигат джангър с всички сили, затова например твърдят, че който говори против АЕЦ “Белене”, работи против националните ни интереси. Вярно е обратното: който работи за АЕЦ “Белене” – сиреч за руска атомна централа на българска територия, предава България. Прави го в прекия – включително в юридическия смисъл на думата.

Не зная как и за какво са съставени мотивите за предстоящия импийчмънт на президента Първанов, но аз на мястото на съставителите им не бих си играл с позоваване на конституционни нарушения. Бих се аргументирал с първата хипотеза, допустима в подобни случаи – предателство срещу националните интереси на страната ни. И бих се аргументирал именно с посредничеството му за сключване на големите енергийни проекти с Русия – и на първо място с договарянето на строежа на АЕЦ “Белене”.


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

2 коментара:

Анонимен каза...

Стига с Вашата война срещу президента, Г-н Грънчаров. Никой няма полза от нея. По-добре обърнете внимание защо правителството заобикаля банковата политика когато става дума за антикризисни мерки.

Анонимен каза...

"Стига с Вашата война срещу президента, Г-н Грънчаров. Никой няма полза от нея" - никой нямал полза ли??? Целия български народ има полза, гоце е един от най-вредните личности в най-новата българска история.