Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 5 април 2010 г.

Книгата, която винаги съм мечтал да прочета

Като философ винаги съм знаел, че икономическият живот на обществото се направлява от някои твърде ясни и прости, но затова пък толкова по-богати на смисъл истини, до които обаче е твърде трудно да се доберем - и то най-често поради това, че самата икономическа наука е правила всичко, което е по силите й, за да ги затъмни, усложни, обърка и пр. Винаги съм имал интерес към тази сфера на живот и още от студентските си години съм си мечтал да прочета книга, която в достъпна, разбираема, бих казал дори в една най-човечна форма да представи тия субстанциални спрямо икономическата активност на човека истини.

Ето че тези празнични дни мечтата ми се сбъдна, понеже имах удоволствието да прочета книгата на Дж. Гуортни и Р.Строуп със заглавие "Какво всеки трябва да знае за икономиката и просперитета". Тя е издадена наскоро и е съвместно дело на издателствата МаК и ИЗТОК-ЗАПАД.

Няма как да скрия и имам удоволствието да споделя с вас, читателите на този блог, че книгата на Дж. Гуортни и Р.Строуп изцяло отговаря на моя идеал за икономическо четиво, което обаче да заинтригува всеки човек - понеже носи в себе си тъкмо ония истини, за които стана дума. Всички ние по някакъв сме въвлечени в тази сфера на пазарни отношения, за която би следвало да имаме не само усет и работещи интуиции, а и нещо много повече от това: знания, детайлно разработени представи, сиреч, истини, които властват над практическия и икономически живот на индивидите. Ето че най-сетне успях да попадна на текст, който в сбит, синтетичен, същевременно наистина кристално ясен стил излага ония истини, без познаването на които просто няма как съзнателно да работим за успеха и просперитета си.

В западната икономическа наука винаги е имало една такава традиция да се излагат в по-достъпна, интересна за всеки читател форма ония така съдържателни и смислени идеи, които движат икономическия живот и просперитета на общността. В тази традиция разглежданата книга може да бъде поставена до най-добрите образци, примерно до книгите на Адам Смит, Дж.С. Мил, Хайек и пр.

Преди години, според тогавашните си виждания за потребността да се напише български текст за ония базисни ценности и истини, които управляват живота ни в общността, сам написах една книга, която имаше в замисъла си същата идея. Имам предвид своята книга УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА, която има следното подзаглавие: "Източниците на достойнството, успеха и богатството". От позицията си на философ разгледах ония феномени на човешкото, които правят съ-съществуването ни в човешката общност ефикасно и плодоносно. Тогава бях под силното влияние на Хайек, който и ме вдъхнови за написването на книгата си; тя излезе от печат в 2000 година. Сега като чета книгата на Дж. Гуортни и Р.Строуп откривам, че тя е чудесно икономическо и финансово допълнение на ония фундаментални идеи на западната цивилизация, които аз тогава се опитах да изложа в най-разбираема и човечна форма.

Книгата прочетох на един дъх, сякаш четях някакво отдавна жадувано откровение. Препоръчвам я на всички млади хора, които са небезразлични към своята пълноценна реализация като личности в едно общество, в което свободната изява на човека по пътищата на успеха и просперитета е непрекъснато наличен, даден ни шанс, от който обаче истински се възползват тъкмо повярвалите в себе си. Или ония, които в своите действия не се водят от инстинкт или влечение, а действат разумно, с разбиране, с ясна цел. Те са така ефективни понеже са успели да се приобщят към великите ценности, съдържащи в себе си загадката на просперитета, задоволството и щастието на истински свободните хора.

А след това се иска воля и решимост за да постигнеш онова, за което всъщност си роден. Повярвалите в успеха си просто няма как да не го сграбчат, особено когато добре знаят какво искат - и как да го постигнат. А тази книга много ще им помогне тъкмо в това решаващо всичко останало отношение.



Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: