Представена публикация

Човеци ли сме?

  Да помогнем на Любо ОЩЕ:   Ще помогнем ли за лечението на г-н Любен Воденичаров? Освен това смятам, че нашият "Картаген" - мас...

понеделник, 12 април 2010 г.

Антисъветчикът Качински сгреши само един път - когато полетя в съветски самолет, на съветска територия, доверявайки се на съветската власт

Ще ви преведа откъс от разтърсващия текст на г-жа Новодворская по повод на смъртта на полския президент и на цялата делегация, тръгнала на поклонение на Катин. Текстът има за заглавие тия думи: "Жестокая посадка", сиреч, жестоко кацане. Ще ви преведа текста дотам, докъдето имам време, понеже трябва да тръгвам на работа:

... Та и злополучните домакини съвсем не се радват на такива гости, на чекистите-освободители. В смисъл "нека такива гости на гробищата не търсят". Обаче на гробището ще търсят не гостите, а домакините. Например, полският елит. Впрочем, даже и на Путин няма да му стигне наглостта да заяви, че Съветската армия е освободила Варшава. И да си поиска бифтек по татарски, гъска със сливи и господарски кюфтета, а също така блини със сметана. Впрочем, нашите съпрезиденти ще хапнат всичко това на погребението на полската делегация, на жертвите на Катин-2. И тук всичко върху немците не можеш да прехвърлиш, Германия тук редом не стоеше.

Във Варшава вероятно ще бъде цял вагон с чекистски представители с крокодилски сълзи на безсрамните очи. Няма да им се наложи да свикват след погребенията на Михоелс, Пастернак, Старовойтова и Юшенкова. "А над ковчега застанаха мародерите и носят почетен караул".

Гости от такъв род без газ и ядрени бойни глави, без нефт и без една-осма част от сушата изобщо на прага няма да пуснат. "Добрият гост - при нас, лошият гост - встрани". Та какво поискаха поляците от СССР и Русия във връзка с Катин? Защо Коля Остенбакен никак не можа да се разбере с полската красавица Инга Зайонц? (Впрочем, на Коля не му дойде в главата идеята просто да ликвидира Инга.) Не са искали поляците пари - това е лъжа. И безплатен газ не са молили. А искаха те историческа справедливост.

Дадено е: пактът Молотов-Рибентроп, Катин, съветската окупация, половината страна лапнаха, паради с Хотлер в Брест правиха, позволиха да бъде смазано Варшавското въстание. Депортации, разстрели. От Талин до Бесарабия. Иска се да се докаже: за какво да ви благодарим? За това, че двама тирани, Хитлер и Сталин, не си поделиха Европа? Това си тяхно лично дело. На участниците в бандитските съглашения не благодарят.

От нас чакаха покаяние. Примерно такова: "Простете на нас, окаяните. Ние не сме по-добри от хитлеристите. Ние ви обидихме, ние ви разтерзахме. Ние сме недостойни да се числим сред победителите на фашизма защото нашият режим не беше по-добър от фашисткия. Сталинизмът е равен на фашизма, Хитлер е равен на Сталин, СССР е равнозначен на Третия райх. Кажете ни, къде да ходим и ние на Нюрнбергски процес. Ние молим от Източна Европа, Балтия, Финландия на колене опрощение." И да застанем на колене пред всички европейски стени, защото тези стени станаха заради нас Стени на плача.

Но на Катин-1 легна Катин-2, а мъглата е алиби, по-чисто от немците. Доказателства няма и няма да има. Но аз имам вместо тях абсолютната увереност. Президентът Лех Качински беше греда в чекисткото око, него го ласкаеха съветските телеканали наред с президентите Ющенко и Саакашвили. Той се разплати наведнъж за всичко: за подръжката на Грузия, за онова героическо пътуване в Тбилиси; за стипендиите и местата в университетите, отделени за белоруски студенти; за приютяването на чеченските сайтове и на чеченски бежанци; за опитите да осъди Ярузелски; за западната ориентация; за филма "Катин" и за въпросите около Катин; за активната роля в НАТО.

Какво се полага на полските въстаници? Три разкъсвания на Полша; потушаването на вастанията на Костюшко през 1799 г., въстанията от 1830 и 1863; войната през 1920 г.; окупацията през 1939 г., Катин; Варшавският блок; военното положение през 1981 г. и, накрая, Катин-2 в 2010 г. Войната не е спряла, войната между свободата и робството няма да свърши никога, а това парче от СССР, в което ние живеем, воюва против свободата.

Аз не работя в СВР, аз не знаех, че поляците са се готвели да изпълнят този безумен полет. На самолет на своите врагове, на смачкан "ТУ", отремонтиран от враговете вече след победата на Качински на изборите, без преса, без охрана от военни самолети, без контрол, на изоставено военно летище, напълно да се отдадат в ръцете на тъмните чекистки сили... Сега е разбираемо защот "Катин" го пускат по телевизора: този Тамиздат беше парченцето кашкавал в капана за мишки.

Аз не вярвам в такива случайности. За Катин-2 трябва да обвиняваме или Москва, или Светото Провидение. Аз съм християнка и не мога да обвиня Светото Провидение за делата на чекистите. Аз изобщо не обвинявам. Аз разсъждавам по принципа cui prodest. Но за обвинение са нужни улики. Не фактът, че след 15 години някакъв Берия ще се опита да изложи своите колеги, на които сам е давал заповеди. Така беше хвърлена светлина на делото Михоелс. Сталин умря, започна побоя на триумвирите. На Берия бяха нужни очила. Иначе ние досега щяхме да вярваме, че великият режисьор е загинал в резултат на ПТП.

Защо полските патриоти не легнаха във Варшава напряко на пистата? Та ако аз знаех за това пътуване, аз бих се хвърлила в краката на полския посланик и бих го молила да позвъни и да предупреди. Ето до какво водят игрите по "презареждане". Да летиш в тила на врага, в ръцете на врага, на милостта на врага...

Аз никой не обвинявам, откъде да знам кой стои зад стоп-кадъра, кой е главен в тази чекистка хунта? Къде ще отидеш с такова обвинение, в кой съд? Считайте, че аз съм този еснаф, който триста крачки вървеше редом с Разколников и му казваше: "Убивец!". Та нали Порфирий Петрович разбираше, че той няма с какво да замъкне Разазколников в съда, още повече че Николка върху себе си беше взел вината. Порфирий Петрович искаше на Разколников да се скъсат нервите. И той го довеждаше. А у тия нервите са здрави, тях не ще ги доведеш.

И Еркюл Поаро, и мис Марпъл от Агата Кристи работеха така, че техните аналитически доводи се подкрепяха от фактите: убиецът започва да прави глупости, премахва свидетели, издава се, а след това на публичния сеанс за "разобличаване на магията" при Еркюл Поаро не издържаше и се хвърляше да бяга. Тези даже няма да побягнат... Даже ако се случи чудо и в Русия настъпи лятото завинаги, ние едва ли ще можем да съдим чекистите даже за взривовете на домове. Доказателства и писмени указания няма, а с Достоевски в съд не можеш да тръгнеш ("Вие и убихте..., вие, и никой друг".). За такива доказателства адвокатите и прокурорите ще ти се смеят.

Не ми варвайте, скъпи европейци, но в такъв състав и на такива места към нас не летете. А то ще минат десетилетия, ще минат още 65 години, и на мястото на аварията на полския самолет ще полети нова порция полски политици. И също ще падне... Не зная само ще успее ли Анджей Вайда да снима още един филм.

Концернът "Ледоразбивач-интернешънъл" ще работи докато има съветски зомбита, докато има КГБ. И ако не ги беше мързел да гонят по Европа 09-годишния Краснов и да тровят с полоний Литвиненко, да го угощават с бомбони с отрова, и да бодат с чадър, то кой ще ми докаже, че не бива безнаказано и с гаранция да бъде премахнат антисъветчика, врага на Лубянка и на Кремъл Лех Качински? Ние с него не бяхме познати, но той беше мой съратник, другар по оръжие, и аз ще го оплаквам, за разлика от Адам Михник и другите леваци на Полша, защитниците на Ярузелски. Качински беше полския Рейгън, наследник на Костюшко, Савински, Домбровски и Пилсудски. "Полска", разбира се, "не сгинеет". Полша всичко помни, и тя върви по верния път, но чекистите се радват да ухапят и да отскочат. Кучешко племе, като се почне с наряда на опричниците.

Аз даже не мога да кажа, че моята ненавист силно се е увеличила. Тя няма накъде да расне вече. "Моята ненавист, широка, като море, да вместят не могат бреговете на живота". Наистина, при шекспировската Жулиета имаше любов, а не ненавист, но и аз имам работа не с Ромео...

Боли, че никой няма да отговори. Впрочем, това също не е ново. Сталин - и той не отговори. И заради него, невинния агнец, неговият внук завлече в съда "Новая газета". Отидоха на оня свят палачите от НКВД и ВЧК, и тия, които не бяха разстреляни от техните колеги по цех, си отидоха безнаказани. Черкесов си е на длъжност, Филип Бобков си е при НТВ, престарелият помияр получава персонална пенсия, и действителни са наградите за Афган, Чечня и Грузия. А кой плати за погубването на живота на пасажерите на южнокорейския лайнер? Впрочем, в сюжета на канал "Имеди" самолетът с Лех Качински се взривява когато той лети на помощ на Грузия. Считайте, че това беше първото знамение.

Антисъветчикът Качински сгреши само един път - когато полетя в съветски самолет, на съветска територия, доверявайки се на съветската власт.

А цивилизованият свят няма да почне да обвинява. Всичко ще покрият газът, нефтът и мъглата.


Автор: Валерия Новодворская

(Забележка: Преводът е предварителен, моля да ме извините за недостатъците и грешките. Но смисълът е предаден в голяма степен.)


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

16 коментара:

Анонимен каза...

Е, това се казва безочлива злобна твар. Тази е от лазилите и лизалите задниците на онези, срещу които плюе гнусно, но понеже не са я помазали, сега повръща. Няма срам даже от такава огромна и невероятна трагедия, а напротив я използва, за да си повърне цялата отрова, която я яде отвътре доживотно. Надали се спасява от тези плюнки отрова обаче. Със сигурност е нещастна морално мерзска твар, за каквато няма спасение.

Анонимен каза...

До предишния анонимен: рядко злобно си коментирал прочетеното. Без значение дали ти харесва или не, много хора споделят мнението на авторката. За разлика от теб, тя поне си служи с аргументи, а не със злъч. Точно обратното на твоето твърдение: тя явно ИМА срам от тази трагедия и го споделя със света.

Ангел Грънчаров каза...

Г-жа Новодворская е антисъветска дисидентка още от времената, в които да си антисъветчик се заплащаше с разстрел или най-малкото с натикване в психиатрия. Тя има пълното морално право да пише тия неща за кагебистката сган, понеже е нейн враг още от ученическите й години. Разпенявилият се таваришч вместо да лее злоба срещу Новодворская да вземе да напише ода в прослава на ченгетата и чекистите - и всичко ще отиде на мястото си...

Анонимен каза...

Подборка на коментари от поляци и руснаци за трегадията в Смоленск от gazeta.ru:

Поляк: Уверен, что совместное расследование со всей определенностью покажет, что никакой вины, а тем более злого умысла с российской стороны здесь не было, что поможет несколько заглушить в Польше голоса параноиков и русофобов, и наступит настоящее потепление в отношениях между двумя странами, если конечно новым президентом не станет ярый антирусист.

Руснак: русскому и польскому НАРОДАМ делить действительно нечего (по крайней мере, в настоящее время). Любые "разногласия" - результат деятельности политиков, зачастую прикрывающихся "заботами о благе своего народа". И уж конечно, не стоит говорить о какой-то мифической "вине Советского Союза" - виновно всегда конкретное лицо, отдавшее конкретный приказ или распоряжение. Подавляющее же большинство населения страны (тогда СССР) в тот год даже не подозревало о событиях, происходящих в Катыни. В чем же теперь должны каяться потомки тех солдат, которые освобождали Варшаву в 1945-ом, например?

P.S. Необходимо всегда помнить, что "фюреры приходят и уходят, а народы остаются" (С)...

Поляк: Nikto sierioznyj w naszej stranie nie obviniajet russkoj storony. Samoliot byl w horoshem technicheskom sostajanii - poslie glawnogo remonta. Ekipazx aerodroma nie sdielal nikakoj oshibki. W sybbotu i woskriesjnije ya smotriel mnogo chasow waszy TV Vesti. Russkaja wlast' dejstowala ochen' profesjonal'no. Sposibo wsiem russkim, kotoryje s nami w etoj tragedii.
Istorija, pamiat', pravda - eto wsio wazhnoje. Primirienije i budushchee dela - w r****m stiepieni wazhnoje.

??: можно как угодно относиться к путину, но искать след "кровавой гэбни" в смерти польского президента явная паранойя, надеюсь, таких в Польше единицы.

Руснак: Да, внешне немало обнадёживающих знаков, и очень хорошо, что польская сторона это видит. Однако в возможность подлинного примирения после этой ужасной трагедии всё же сомневаюсь, если не сказать более чем сомневаюсь. Нынешняя Россия населена преимущественно сталинистами и соответственным образом воспитанными эпигонами этих убийц. Ничего похоже на национальное раскаяние немцев , которые теперь совсем другие и не братья тем эсесманам, кто свирепствовал вл вторую мировую. Поэтому в национальное примирение , к примеру немцев и евреев верю, а вот русских и поляков - нет...
Во всяком случае, не сегодня.

Поляк: Я Поляк. Я решил высказать Вам - Русскому Народу, мою личную благодарность. Сегодня у вас национальный траур. Но наблюдая по телевиденю как вы приносите уже от суботты белые

и красные цветы, я вижу, что ето идет от сердца, не по приказу. Насколько я знал российский народ, я думал, что так будет. Но то что я вижу превосходит все ожидания.

Поэтому еще раз спасибо.
Говорят что трагедия в Смоленске сблизила Польшу и Россию. Это правда. Я надеюсь так будет далъше. Читая что пишут у нас на форум, слушая комментарии по радио, я вижу, что

многие в Польше так считают. Потому я хочу рассказать вам об этом. Тоже должен. Есть, конечно, и другие точки зрения - но это нормально. Так и у вас на форум. Но гораздо чаще

я читаю "Польша мы с тобой!" Поэтому третий раз спасибо.
В эти дни мы можем простить друг другу все зло, вред. Я думаю, что мы уже начали. Я молюсь за погибших и за будущее Польши и России.
Павел

Анонимен каза...

И още:

Руснак: Думаю, не стоит расчитывать на какое-то чудо в русско-польских отношениях в связи с катастрофой. Проблемы сразу не уйдут. Да и как можно говорить об их урегулировании в связи с этой трагедией?
Но уверен, что в долгосрочной перспективе полная нормализация отношений между Польшей и Россией неизбежна. Мы достаточно близки по духу и в общем-то нам нечего делить. Что касается общего покаяния за русско-польские исторические ошибки с той и с другой стороны, то оно в этом случае обязательно будет и станет лишь символом достигнутого единства двух народов.
Мы сможем вместе признать ошибки и вместе двинуться дальше.

Руснак: Тем, кто рассуждает о многовековой ненависти НАРОДОВ России и Польши..
Я русский. Родился еще в СССР без малого 30 лет назад. Объясните, почему и зачем я должен ненавидеть поляков?
Также не знаю, за что я должен извиняться и каяться. Но если были печальные страницы в нашей истории - об этом, конечно же, не стоит умалчивать и тем более отрицать. Об этом можно и нужно сказать вслух, разобраться, выразить сожаление.
Хватит ненужных спекуляций на тему ненависти - не уподобляйтесь радикальным фанатам-националистам, их и без вас хватает и с той и с другой стороны, и это не лучший пример для подражания.

Поляк(?): Menya interesuet4 voprosa:
1. Kak mog zaxodit' na posadku samolet v gorode s takimi pogodnymi usloviyami, bort nomer 1, da ego by dvadcat' raz uveli na zapasnoj aerodrom... Vse utverzhdenia o tom chto pol'skij pilot sam prinyal reshenie sadit'sya w awarijno opasnom portu - BRED !
Est' zakony aviacii napisannye krov'yu - i ni odin v mire letchik - tem bolee s borta 1 ne budet ix narushat'...
2. Za 36 minut do posadki President Pol'shi razgovarival so swoim bratom po telefonu i nichego ne skazal o pogode w meste posadki , a takoj tuman za 36 minut ne vypadet i o nem navernyaka znali zaranee i esli by situaciya byla shtatnaya samoletu ne pozvolili by dage priblizit'sya k Smolensku...
3. Pochemu esli situaciya byla shtatnoj - samolet po slovam ochewidcev padal s sil'nym krenom na levoe krylo???
4.Opyat' ge po slovam ochevidcev - pri padenii proizoshlo dwe wspyshki - chto odnoj bylo by ne dostatochno dlya odnogo samoleta ???
Koroche pochemu, pochemu, pochemu???
A potom eti sal'nye lica Putina i Medvedeva ne wnushayut nikakogo doveriya - vidat' perestaralas' kontora...

Руснак: Я одного понять не могу: почему я должен скорбеть по поводу гибеле людей, искренне и всей душой ненавидевших мою страну и мой народ? Мне русскому и православному - сказать хорошего о покойных совершенно не чего, а плохо вроде как не положено, так что...никак.

Поляк: Я всегда считал что, то что сейчас, За последние 48 часа, происходит между обычными поляки и русские никогда не будет возможным. все мои друзья в шоке, никто никогда не ожидал что русские власти и общество реагируют в таки дружественны и достойны стиль. мы не ожидали, чтобы это произошло, на самом деле мы ожидали противоположного. Теперь каждый, Кого я знаю, говорит, что что-то необъяснимое произошлои первый раз через 300 лет у нас есть возможность на польское-rossijskoje примирению. Теперь в Польще это как странный сон, все польское радио, газеты и TV пишут только о любви к России и как мы потеряли чувство братства с россиянами. Такого никогда не было прежде в отношении з какой-либо страном в истории. Люди на интернет-форумах пишут что все мы благодарны России за ее реакцией, и мы можем быть перед историческим моментем между Польшей и Россией. Везде есть ощущение, что это может быть один из наиболее важный момент в истории. Люди, которые пишут противоположное в крошечноем меньшинстве. Несколько дней назад это было бы как фантастика. Извиенитые за мой Русский, я это писал з гугле-транслаторем. Еще раз большое Спасибо вам друзья!

Анонимен каза...

Валерия е права, няма гадост, на която Кремъл и КГБ да не са способни, в Русия случайни неща (почти) няма, още повече че Путин и Со. имат всички причини да недолюбват Качински, но в конкретния случай трябва да сме предпазливи с постулиранерто на сценарии и конспирации. Ако се окаже, че самолетът е бил технически изправен и наистина е направил четири отделни неуспешни захождания за кацане, дори за неспециалиста става ясно, че пилотът вероятно се е намирал под голям натиск непременно да кацне. А логиката сочи, че натискът може да е идвал само от един човек на борда. Но да не бързаме със заключенията.

Също така не ми е ясно защо толкова много елитни политици - едва ли не целият национално-консервативен елит на Полша - са се намирали едновременно в самолета. Поляците чували ли са нещо за мерки за сигурност? Дори комерсиални фирми имат правила, според които при полети не може да пътуват едновременно прекалено много представители на ръководството, за да може в случай на злополука фирмата да продължи да работи. Проблематичен е и извършеният неотдавна генерален ремонт на президенсткия самолет в Русия, т.е. при изконния враг на поляците, но тъй като е ТУ, вероятно това не е могло да бъде избегнато.

vil каза...

Не мога да престана да се удивявам на болезнената ти пристрастненост към писанията на тази шизофренична еврейка, която не обича страната в която живее и хората, които я заобикалят. Нещо повече,недоумявам
по отношение на натрапничивото ти старание с което приподнасяш в сайта си скверните и писания.

Всеки средно интелигентен човек има свободен достъп до печатните и електронни медии при което може да се запознае по свой избор с различнте публикации директно от оригиналните източници.

Всъщност,имайки щастието да прочета някои от твоите публикции, определено мога да те причисля към ревностните поклонници и почитатели
на упоменато по-горе "обществено недоразумение".

Определено твърдя, че с това си деяние допринасяте за зацапването на

vil каза...

обществения ефир. Нещо повече, явявайки се рупор на самозабравили се "майстори н перото" вие определено ннасяте непоправима вреда.

Анонимен каза...

Еврейка ли е Новодворская наистина? Не съм сигурен, но както и да е, иначе който има интерес, сили, време и желание, може да гледа филма „Катин” от 2008 на Анджей Вайда в youtube, 12 части по около 9 минути всяка, общо 118 минути:

http://www.youtube.com/watch?v=mM1zyQ_zffM

Разстрелът на полските офицери е показан едва в последните доста мъчителни, но много впечатляващи 20 минути. Мисля, че особено учениците и въобще младите хора в Източна Европа би трябвало задължително да гледат този филм, защото показва безчовечността както на германските националсоциалисти, така и на съветските комунисти, които си поделят Полша.

А в памет на полския президент Лех Качински една от любимите ми полонези от ненадминатия Шопен: No. 2 in C Minor, Op. 40 в изпълнение на великия Артур Рубинщайн (между другото 2010 е 200 години Шопен!):

http://www.youtube.com/watch?v=vYbd5_YywCM

Анонимен каза...

И да добавя: сега, както можеше да се очаква, процъфтяват конспиративните теории, и не без основание, защото болшевиките в Кремъл наистина са специалисти по заговорите, сценариите и задкулисните машинации. Само че в случая по изключение
имам съмнения доколко са оправдани. Вярно, Москва има всички оснвования да мрази Качински и полските национал-консервативни политици и Путин и Медведев вътрешно надали са особено опечалени, но да се отиде на преднамереното сваляне на полския президентски самолет или някакъв технически саботаж ми се струва много опасна, безумно рискована игра, освен ако следите от това не може да се скрият перфектно, което изглежда невероятно. Дори минимално подозрение, че може да има руско вмешателство при катастрофата със самолета би имало най-сериозни последици. Това не е шега работа, а фактически би било равнозначно на обявяване на война. И тъй като Полша е в НАТО и е важна страна, това би означавало война между САШ и Русия. Руските политици обаче може да са „гадни копелета”, но не са идиоти и обикновено много точно разчитат ходовете си. Съмнявам се, че биха тръгнали на такава авантюра, освен ако съзнателно по някакви причини не търсят остра, ама наистина остра конфронтация със Запада. Но това са само хипотетични размишления и спекулации, да изчакаме все пак да видим разследването.

Ангел Грънчаров каза...

Ще изчакаме разследването. Но това не бива да ни пречи да мислим. Казусът не е лек. Трябва да се доберем до вярното тълкуване. Често за него няма "факти" и "доказателства". Новодворская добре го е написала. За момента приемам тезата й като най-смислена и основателна...

Анонимен каза...

В духа на коснспирацията и саботажа:

http://rupor.info/news-v-mire/2010/04/10/gru-zamanilo-samoljot-kachinskogo-v-lovushku/

ГРУ заманило самолёт Качиньского в ловушку? 10.4.2010 16:02

Остается невыясненной причина, по которой пилоты самолета ТУ-154 с первыми лицами Республики Польша на борту решил использовать для посадки плохо приспособленный военный аэродром «Северный» возле города Печерск Смоленской области, а не совершил посадку в аэропорту Смоленска, пишет RUpor.
Отметим, что факт существования военного аэродрома в том или ином месте на территории РФ является гостайной и без вмешательства военного ведомства гражданская диспетчерская служба не может рекомендовать его для посадки иностранных правительственных суден. Тем более, что как отмечает телеканал «Россия 24» перед этим диспетчерская служба аэродрома отказала в посадке российскому военному самолёту.
Если факт вмешательства представителей Генштаба Вооруженных Сил РФ будет доказан, можно будет строить предположения о политической составляющей инцидента. Эксперты неоднократно отмечают резко возросшую роль российской военной разведки ГРУ после прихода к власти президента Дмитрия Медведева.

Анонимен каза...

Анонимен руски коментар:

нет доказательств причастности Лубянки

нет пока доказательств причастности Лубянки к этой трагедии, но

кто бы удивился если они появятся?

Путиноиды взрывали своих невинных соотечественников,
а тут - ненавистный поляк, бивший анти-путинский набат в Европе много лет.

Какой огроменный позор для России, что ВСЕ соседи подозревают российское правительство
в убийствах.

Отравление Ющенко, убийство Политковской, отравление Литвиненко, разбойничье нападение на Грузию и т.д. и т.п.

Анонимен каза...

А това?:

Смотрите "Крепкий Орешек-4" (2007 года выпуска)

В этом голливудском боевике некий "супер-злодей" захватывает контроль над электронными системами управления (дело происходит в США) - в частности авиа-диспетчерской, и вызывает катастрофу при посадке одного из пассажирских самолетов - "скорректировав" передаваемую на борт информацию о высоте на "минус 60 метров". Самолет разбиваются, гибнут сотни людей ...

Весьма похоже на катастрофу под Смоленском, не правда ли?

Т.е. если у кого-то была злая воля убить президента Польши и всю польскую делегацию, то проще всего это было бы сделать именно таким путем.

Кстати, говоря только что по CNN (London) заявили, что такую катастрофу могли вызвать ошибочные (в том числе злонамеренно-ошибочные) команды диспетчера - уж слишком "круто" (под большим) углом к земле шел самолет во время последнего снижения: очевидно, что у экипажа была неверная информация о высоте.

Так что для выяснения всех деталей нужно проводить тщательное (международное) расследование, а пока - в качестве одной из возможных версий - иметь в виду и эту.

Анонимен каза...

Интересно мнение на руски авиоспециалист с многобройни не съвсем разбираеми за неспециалисти технически подробности, не вярва в конспирацията, но предполага вина на руския диспечер:

http://rodonews.ru/news_1271139724.html

Анонимен каза...

http://www.ukr-portal.com/index.php?nma=news&fla=stat&nums=4014

Блогеры мгновенно откликнулись на авиакатастрофу, произошедшую под Смоленском. Понятно, что теперь у России начнутся крупные внешнеполитические проблемы: гибель президента европейской страны на территории нестабильной России, возглавляемой одиозными фигурами, отзовется жесточайшей реакцией мирового политсообщества. Какими бы ни были выводы комиссии по расследованию, возглавляемой лично Путиным (пожалуй, самой одиозной личностью из всей Корпорации) - нет сомнений в необходимости независимого и открытого международного расследования произошедшего.

Но версии случившегося уже озвучиваются в блогах.

Версия первая: ТУ-154 – рекордсмен по катастрофам. В этом плане летать на такой машине – все равно, что играть в «русскую рулетку». Качиньский сыграл. Неудачно.

Версия вторая (конспирологическая, с примесью демонизации): у Путина были натянутые отношения с президентом Польши. Как пишет manifest56, «Даже если случайность. Но ТУ-154. На территории РФ. Где премьер-министр славится тем, что никого никогда не прощает. Качинский не Яндарбиев, не Масхадов. Тем не менее»…

Версия третья: раздолбайство. Вчера была пятница. Вояки любят выпить, а самолет Качиньского, как известно, должен был приземлиться на военном аэродроме под Смоленском. Похмельные диспетчеры попросту совершили пьяную ошибку, выдав ложные сведения на борт самолета. Уже известно, что самолет начал снижаться раньше времени, в результате чего задел дерево. После этого у ТУ-154 оторвало хвостовую часть, и самолет, пролетев около километра, рухнул в болото.

На версию четвертую, «гаечно-винтовую», прозрачно намекнул Дитрий Шушарин: «Я не удивлюсь, если смоленская катастрофа окажется терактом»…

Пятая версия, озвученная блогером na6ludatelb, полна подозрений: «На территории России разбивается президентский самолёт страны, с которой у российского режима очень плохие отношения. Погибают Президент Польши, его супруга, множество высокопоставленных лиц Польши. Ситуация очень подозрительная. Техника, несомненно, здесь на самом высоком уровне самолёт, состояние, обслуживание и пр. идеальные и технические проблемы практически исключены. Нет сомнения, что и лётчики этого самолёта тоже самые лучшие, действия каждого дублируются и их ошибки тоже практически исключены. Однако самолёт почему-то зацепил дерево и упал в болото.

Вот это и самое подозрительное - если бы самолёт зацепился за последнее дерево перед самым аэродромом, то это ещё можно было понять - пилот не рассчитал траекторию посадки. Но здесь ситуация совершенно другая - самолёт цепляется за дерево, естественно, по инерции пролетает ещё 1 км, ломая деревья, и при этом всё равно падает в лесу, в болоте. Падает в таком непроходимом месте, где до него даже не добраться, нет дорог. Получается, что пилот при посадке промахнулся на несколько километров? Очень странно: не думаю, что пилоты такого уровня могут совершать подобные ошибки. Как же такое могло случиться? Объяснение очень простое - посадка происходит в условиях очень сильного тумана. Насколько я понимаю, видимость нулевая. Соответственно, управление посадкой идёт только по приборам. Информацию на приборы, радарную обстановку и пр., пилотам дают с земли, из диспетчерской. А если им дали ЛОЖНУЮ информацию? Если, например, как в фильме "Крепкий орешек - 2" им опустили уровень земли?! Кроме приборов пилот ничего не видит и думает, что находится на высоте 1 км, а реально уже 0! И самолёт врезается в землю! Сейчас к месту трагедии никого не пускают, сразу всё оцепили. Зачем?! Почему?! Непонятно. Свидетелям произошедшего не дают общаться с прессой»…

Резюмируя вышесказанное, можно отметить лишь одно: странную реакцию (точнее – отсутствие таковой) российского телевидения. Даже катастрофа такого масштаба не прервала развлекательных программ наших ТВ-каналов. Есть над чем задуматься.