Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 7 април 2010 г.

Начало на дискусия за мястото на философията в живота на човека

На два пъти писах постинги, съдържащи впечатленията ми от една книга, която прочетох: От днес почвам да чета книга със заглавие "Какви ще бъдат философите на утрешния ден?" и също Моите нерадостни впечатления от една твърде развълнувала ме книга за съвременната френска философия. Сега забелязвам на едно място - сайтът "Животът" - че човек с име Валери Рибаров е написал текст под заглавието Запознаване с един философ, в който прави анализ на моите впечатления и размисли около визираната книга, и същевременно ми предлага да направим дискусия за нея.

Разбира се, приех поканата му. Само има един странен момент: създава се впечатлението, че моя непознат опонент е започнал да анализира впечатленията ми от една книга, която самият той не е прочел! Но както и да е де, похвално е, че този човек има отношение към философията и желае да разговаря с мен по въпроси, които са виждат твърде важни.

Има едно неудобство: че днес се приготвям за пътуване до Русе, където утре ще представя списание ИДЕИ пред културната общественост на този град. Проблемът е, че не мога да отделя подобаващо внимание на отзива на г-н Рибаров за моя текст. Което обаче обещавам да сторя веднага щом като се върна от Русе - живот и здраве да е, разбира се.

А сега там написах само тия думи:

Благодаря за поканата да участвам в дискусията, макар не ми е много ясно за какво по-точно ще дискутираме: за книгата, която прочетох, за това доколко са верни моите впечатления, за състоянието на съвременната философия или за…?! Разбира се, за книгата можем да поговорим едва когато някой друг я прочете, защото ония, които разчитат да разберат какво пише в една книга без да са я чели сами, а по разкази "от втора ръка", едва ли много ще напреднат във философията. Аз бих могъл да разкажа още за своето впечатление от книгата, но с оглед на току-що казаното ще се въздържа. Когато друг прочете книгата, с удоволствие ще участвам в един разговор с него, за да съотнесем впечатленията си. И на тази база вече може по-конкретно да се поговори за състоянието, в което се намира съвременната философия.

И една забележка към единия от коментарите, пък и във връзка с другия също. Аз не се представям за философ, аз съм философ. А какво означава един човек да е философ ли? Ами да е учил философия, да има образование по философия, да е работил в областта на философията, да е писал и издавал философски книги, да преподава философия, да има призвание към философските занимания и пр. Отговарям на всички тия условия, следователно съм философ. Ако някой има друго разбиране за това какво е да си философ, с интерес ще го изслушам (изчета).

Поздрави!


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: