Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 2 април 2010 г.

Телевизионните демонстрации на полицейска бруталност и грубото нарушаване на презумпцията за невиновност не е нещо, което може да бъде извинено

Снощи в новините всички забелязаха как командоси на НСБОП брутално арестуваха бившия военен министър и още двама замесени в корупционен скандал. Впрочем, така преди време постъпиха и при арестуването на Алексей Петров, но явно понеже сега случката се повтори, направи ми крайно неприятно впечатление.

Даже един униформен накара бившия министър да застане на колене, нарече го "престъпник", буташе го грубо, което показва лош вкус на режисьора на цялата сценка. Гледам, че подобно е било впечатлението и на Иво Инджев, който пише по тази тема в блога си. Там написах следния коментар:

Напълно споделям усещането и оценката на автора. Не бива някои властници да си мислят, че хептен можем да заприличаме на маймуни. Има идиоти, които вероятно ще се впечатлят от такива показни и нагласени демонстрации на държавна сила, но масовият човек, надявам се, все има някакви останки на усет към приличието.

Също така искам да отбележа, че полицай, който си позволи при ареста да нарече някой „престъпник“, си присвоява длъжността и прерогативите на съда, което е признак за брутална полицео-милиционерщина; опазил ни Бог полицаите да ни бъдат едновременно съдии и дори палачи!

Грозното нарушаване на презумпцията за невиновност е зловещ знак докъде можем да стигнем ако не реагираме, ако гледаме на случващото се с овче равнодушие…

P.S. Тъкмо написах горните думи и в новините по една от националните телевизии беше зададен въпрос на министъра на вътрешните работи относно тази показна полицейска бруталност. Цв.Цветанов по моя преценка отговори популистки и неубедително. Някакъв милиционеро-полицейски психолог направи по-дълъг коментар, който обаче беше още по-неубедителен и спорен от отговора на министъра. Радващото е обаче, че и на някои репортери не само е направила впечатление вчерашната демонстрация на полицейска бруталност, но и че са намерили сили и дързост да зададат неудобните въпроси на министъра.



Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: