Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 2 април 2010 г.

Разочарован съм, че общо взето интелигентни млади хора са се отдали на такъв безбожнически и бездуховен обскурантизъм

Блогърът Хр.Блажев, доколкото разбирам, съвсем млад човек, е написал текст, наречен До всички религиозни лъжльовци. По повод на написаното там се проведе кратка и твърде показателна дискусия, която има надежда да продължи; аз лично участвам в нея и, знайно е, понеже обичам дискусиите, ще участвам докато има смисъл. Ето тук самия текст на Блажев заедно с обменените до този момент многозначителни реплики:

Чудно ми е нещо. Днес ще има куп ентусиазирани лъжльовци, което си е забавно, няма лошо. bad ass jesus

Но още по-забавно е, че от утре същите тези ще го ударят на религозен плам, ще се поздравяват, че някой е рестартирал жизнените си функции преди 2000 години, ще се блъскат в църквата като на разпродажба в мол и ще палят свещи в пиромански екзстаз.

А една от заповедите на еврейския бог (онзи, лошия, дето убива за щяло и нещяло) не бе ли да се не лъже?

Поне си изберете – лъжете днес и не богопоклоничете в следните дни. Или мирувайте сега, а от утре следвайте църковните повели.

Не може и двете. Инак знате как Йехова наказва непокорните, нали?

Nezzo каза: Аз поне се отнасям към лъженето. Не съм никак религиозна и на църква не ходя, поне имам варианта от днес. Въпреки, че не смятам, че на някой му е нужен точно определен ден да лъже. Или пък да се радва на лъжата, рано или късно лъжата не води до нищо добро :D. Само ако успееш да си държиш устата затворена обаче...

Blogger Кръстю каза: Тъжно е да си умен сред глупци и лъжци, нали? И на всичко отгоре да си именуван най-големия лъжец :)))

Анонимен lammoth каза: Ама недейте така, Пасха иде - най-големият празник на мюсюлманите! :D Честит първи, де :) И да си боядисате яйцата!

Blogger Bia каза: Не обичам този Ден на лъжата... не стига, че всеки ден ме лъжат оттук - оттам, ами в цял празник да го превръщам...

Blogger Irshad каза: Празник на мюсюлманите?! Хайде пак неподготвен... Мюсюлманите имат само два празника, които минаха. Пасха е на юдеите. И не може да се имаш за християнин, когато отиваш на кръчма, пийваш и след това отиваш на службата, където да чакаш "големия купон"...

И според мен е голямо лицемерие цялата дандания.

Ангел Грънчаров каза: Когато някой не разбира смисъла на нещо е по-добре да си замълчи; по-добре е нищо да не кажеш, отколкото да кажеш нищо :-)

Самият факт че си позволяваш да приписваш на другите поведение, каквото на теб ти се виждало за предпочитане, доказва неуважение към личността и нейното право сама да избира в какво да вярва, какво да почита, на какво да се покланя. Материалист и безбожник да се изказва по религиозните въпроси е все едно курва да изнася пламенна морална проповед...

Анонимен lammoth каза: Много добре съм запознат с всички религиозни празници! Аз ги празнувам всичките, и мюсюлманския го празнувах. Как да го забравя? Тогаз така се наядох със свинско... Айде честита пасха, г-жо I. :D

Г-н Грънчаров, вие ще си чукате ли яйцата за здраве на великден? :-) Весели празници на всички!

Христо Блажев каза: "Материалистът и безбожникът" се смирява, горко уязвен от гордата религиозна вяра, движила човечеството през вековете към светли бъднини. Когато философите станат вярващи, егати и науката.

Анонимен myhappypond каза: И аз като една безбожница се чудя от какъв зор е целия наплив по така наречените храмове. Свещи, кръщавки, венчавки, попове... промиване на мозъците. Цяла година прави злини някой си, но идва празник и бам в църквата, привел глава, запалил дебела свещ, смирен се покайва и търси закрила от дядо Боже. Като че ли до сега му е помогнал там от горе... И да допълня, че чуденката ми се отнася и към останалите религии, които са донесели много повече злини на човечеството, отколкото помощ.

Христо Блажев каза: Алелуя, дъще! :P

Philipotel каза: Тази година няма да има Великден - намериха трупа.

realist139 каза: Ангел Грънчарове, не разбирам смисъла на ритуали като символичен канибализъм и кръвопийство. Не мога да разбера какво е туй "материалист", майна, ставай от компютъра и отивай в гората да медитираш, белки въображаемия бог стане истински и ти рече: "Хайде стига вече средновековни глупости, отваряй учебника по физика, химия, биология..."

Аз вярвам в Великото Летящо Спагетено Чудовище, което казва, че твоята религия е лъжлива и че хората като теб хал хабер си нямат от религиозни въпроси.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Блажев, голяма част от философите винаги са били "вярващи", но не в оня примитивен смисъл, който си го представяш. Религията като такава и човешката вяра изповядват ценности, който в същината си са дълбоко родствени с ценностите, на които учи философията.

Философията само външно прилича на наука, но иначе много се различава от нея; опазил ни Бог философията да стане наука (това, впрочем, веднъж се случи, в ерата на комунизма имахме "единствено вярна научна философия", която фактически ликвидира философията като такава!). Общо взето разочарован съм, че интелигентен (и четящ книги!) човек като теб се е отдал на такъв безбожнически и бездуховен обскурантизъм.

Тя и стойностната литература не е научна, но си струва да се четат "субективни романи", за да ме разбереш какво имам предвид приеми, че религията е подобна на художествената литература - и подобно на нея успява най-дълбоко да погледне в човешкото сърце...

Mladen каза: Г-н Грънчаров, не се чудете. Днес науката обяснява толкоз природни явления и носи такова развитие, че съвсем естествено много хора, от най-глупавите до най-умните, намират опора само в разума. Това е нормално, но недостатъчно, защото науката НИКОГА няма да даде краен отговор защо съчествуваме, как е създаден света, какво е имало преди това, дори какво е "преди". Съвсем обективно погледнато никой никога не може да докаже несъществуването на Бог. Това не пречи на много хора да се подиграват на вярващите. Ако се замислят за момент ще разберат, че просто трябва да приемат вярващите не като някакви "глупаци" или/и "лъжци", а като хора, които намират свое обяснение за света. Да не говорим, че много от тези атеисти, търсещи всички отговори във физиката и биологията, дори не разбират от наука....

Истина е, че в името на всяка религия са се вършели злини. Но това е особеност на човека не на религията. Че в името на комунизма и националсоциализма какво се е вършело?!? Какво ?

Blogger Dani каза: Хареса ми, че си го казал това, защото е смело... Не ми хареса, защото обобщава твърде много и различни хора с различни мотиви и разбирания. Предполагам, че си повлиян и от Докинс, известно време ме нямаше и сега видях, че най-после си писал и за "Делюзията Бог" :)

Иначе аз смятам и тази година да поздравявам с "Христос воскресе!", без да съм религиозна и без да се чувствам лъжец - можем просто да го приемем като хубава метафора на пролетта и новия живот, ама без да си даваме много зор да мислим нови обръщения.. :)

Анонимен каза: Измисляйки си богове хората се опитват да скрият факта, че НЕ ЗНАЯТ всичко. Предпочитам да призная, че не знам и да търся отговори, вместо да се самозалъгвам с най-добре звучащото за ухото и просто обяснение.

Най-големият проблем на религиите е, че ДРУГИ ХОРА говорят от името на бога и овцете ги слушат покорно, вярвайки че са божи наместници на земята.

Национализма винаги върви ръка за ръка с традиционната религия на нацията. Не мога да съм християнин националист в Саудитска Арабия. А колкото до комунизма - парадите им с ликове на партиини идоли говорят сами за себе си.

Бог каза: Браво на г-н Грънчаров и на г-н Young. Получавате по бисквитка и ви удължавам живота с 5 мин. за добра служба.

А към останалите: Прочетете библията, много е забавна. И е бъкано с метафори! Има битки, кървища, кръвосмешения, любов, вяра, надежда, пирони, вино, риба... всичко има!

От библията можете да научите:

-Авраам е бил готов да жертва сина си за да докаже вярата си към мен, Бог. Предполагам би си взривил и гъза също в мое име. Завършен терорист.

- Динозаврите не съществуват. Палеонтолозите са банда глупаци, които служат на дявола.

- По невероятно стечение на обстоятелствата Исус е имал същата история като на персийския бог Митра. Вероятно някой преписвач докато зяпал папируса "Плейбой" му е трепнала ръката, и написал Исус вместо Митра и оттам грешката се мултиплицирала.

- Всички, които не вярват в мен, т.е. Бог, са глупаци и грешници, и ще горят в Ада (където има един много хубав казан с тефлоново покритие). Горките лалаховци, будали, кришни, джудас прийстовци и шамановци.

Въобще библията си е супер-бестселър. Аз, самият Бог, я написах. После я пратих по факса на няколко дистрибутора,а те знаят как да продават стока деба!

Купете и четете сега!

Ангел Грънчаров каза: За да разбере един човек за какво изобщо става дума в Библията, вярата и религията, т.е. да се доближи поне малко до техния смисъл, се иска известна степен на развитие в духовното и нравственото развитие на този човек. Иначе съвсем ясно е, че на него и най-съкровеното ще му изглежда като "глупости", "наивности", "попщина" (да употребя любимата думичка на вожда на атеистите в ХХ век таваришч Ленин, с която той непрекъснато обозначава вярващите) и как ли не иначе. Ако един човек иска да разбере за какво собствено става дума в религията, би трябвало да отхвърли всички ония безбожнически догми, които витаят в широкото съзнание на "учения народ" в наше време; би следвало най-напред да очисти съзнанието си от глупостите, които някъде някога е чул и безкритично възприел. Към онова, което не разбираме, би следвало да се отнасяме с оня трепет към непонятното, който отличава реакциите на по-развитите души; това всъщност е нормалната реакция; всичко друго е извратеност, куха самонадеяност: как да осъждам онова, което даже не съм се постарал да разбера?!

До вярата и религията може да се стигне не по колективен начин, като вървиш по пътя на нихилизма заедно с тълпи неразбиращи и простеещи също толкова както и ти самият, а по един вътрешен, интимен, личностен, душевен и духовен начин; душата ти трябва да узрее за тия съкровени ценности, трябва сама да почувства потребност от тях. Не става с "обяснения" и с "убеждаване". Когато някой казва нещо различно от твоята представа не бива първото, което правиш, е да възкликнеш: "Тоя не е прав, щото казва нещо различно от това, което аз си смятам!", а просто се постарай с уважение към другомислието да се вслушаш в това, което той ти казва, с оглед най-напред да го разбереш.

Войнстващият антиклерикализъм и атеистичният обскурантизъм, от друга страна погледнато, са изопачен израз на потребностите на една лишена от субстанциални основи (ценности) душа, която излива енергията си в злоба и в безмислени, просташки нечленоразделни възклицания и подвиквания. От тази гледна точка желая на всички да намерят своя личен път към ония духовни ценности на цялото човечество, които са проверени от времето!

А за философите и тяхното отношение към религията искам да ви обърна вниманието към този факт, че тримата най-добри български философи в този момент (по всеобщото мнение на философската гилдия), именно професорите К.Янакиев, Г.Каприев и Ц.Бояджиев, са религиозни философи, са християнски философи, примерно, са най-добри познавачи на средновековната философия. Това достатъчно говори само по себе си... за ония, които искат да разберат...

Ангел Грънчаров каза: Понеже подхванах разговор и спор с вас, с "невярващите, научно-модерно мислещите" млади хора за Бога и религията, реших да ви дам един пример за това как следва да се тълкуват библейските "митове" с оглед на това да бъде постигната поне част от техния огромен смисъл. Иска ми се да ви помогна малко да се позамислите, та да откриете, че нещата не стоят така просто както ви изглеждат. Че човек следва да положи някои усилия, ако иска да се доближи до иначе вечно изплъзващия му се смисъл. Че без мислене за добиране до смисъла, още по-малко пък даже без желанието поне малко да отвориш душата си към пребогатия смисъл на библейските текстове едва ли имаш правото да заявиш, че "всичко разбираш", че "всъщност тук няма какво изобщо да се разбира", понеже "смисъл няма", а "всичко това са глупости" и пр.

Текстът, който следва по-долу е глава 5 от моята книга Преследване на времето (с подзаглавие "Изкуството на свободата"), написана през 1998 година и излязла от печат през 2003 година: ОЩЕ >>>>>

Harry Potter Sales ltd каза: - Купете си Книгата, прочетете ми Книгата - истерично се развика селския бакалин насред мегдана - вижте интимната Истина, о вий непросветен и простеещ юроде. Само аз знам истината, щото аз съм Умен!

А юрода го оставил да избива комплексите си за малоценност, проявяващ се във вид на философско-пенсионерски рев.

Mladen каза: То разликата в нивото на коментарите е ясна. Мисля, че г-н Грънчаров се е опитал добре да обоснове позицията си. Някои са го ударили на подигравки и остоумничене и вероятно се мислят за твърде умни.

И понеже беше споменат Докинс, искам да ви кажа, че колкото и краен атеист да е, той не би си позволил такива подигравки със своите събеседници, дори тотално да не приема възгледите им. В крайна сметка кой може днес да каже наистина какво е светът, вселената..... . Човек наистина търси отговори и това е добре. Но единственото, за което човек може да се САМОЗАЛЪГВА е, че ще намери отговори на всички въпроси.

И това са най-обективни мисли. Г-н Грънчаров е писал за друг аспект.


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

4 коментара:

Анонимен каза...

Не смятайте, че хората, които не вярват или пък вярват в други Богове или имат различно възприятие към Бога, нямат ценности. Нормално е да има голямо недоверие към религията, предвид много престъпления, които са извършени от нея в миналото.

Ангел Грънчаров каза...

Престъпленията са вършени и правени не в името на религията, още по-малко пък на вярата, дори не в името на църквата като институция (нейното автентично предназначение е съвсем друго), а в името на разни властващи лица и сили, нямащи никакво отношение към същината на вярата и религията, ала спекулиращи с нея в името на своите изцяло светски и користни цели. Другояче казано, престъпленията са вършени не от верски или религиозни подбуди, а в името на социални, политически, светски, "човешки" и прочие материални цели.

Оня, който пренебрегва това основно разграничение и иска да пришие престъпленията, вършени на тази основа, на вярата и църквата, прави това също така не по някакви ценностни или идеални подбуди, а пак по користни светски, спекулативни, политически и пр. цели.

Просто атеизмът, който по начало демонстрира пълна неспособност за разбиране и мислене, а също така и никакъв морал, се мъчи да срази някак своя исконен враг - вярата, религията, църквата - прибягвайки до такива нечестни, изсмукани от пръстите, спекулативни и лъжливи аргументи и прийоми.

Анонимен каза...

Те и комунистите така казват - че убийците не били истински комунисти...
Нейсе. Вярвайте в каквото си искате. Но не го налагайте на другите.

Анонимен каза...

Учуден съм, че изобщо обръщате внимание на малоумници като Хр.Блажев. Та умственото развитие на този глупак е като на една маймуна, дресирана да разпознава буквите. Блажев е функционално/практически неграмотен - може да разпознава буквите, но си няма и на понятие какви идеи стоят зад тях. Не си губете време да обсъждате въпроси относно Религия и Бог с Блажев, това си е загуба на време. С него може да обсъждате въпроси относно алкохола, наркотиците и т.н. Яростното му богохулство се дължи на някаква деградация - най-вероятно хомосексуализъм /само като му видиш блога на тоя приятел, като почнеш от снимката, минеш през статиите и стигнеш до оформлението, си казваш: "Педерастка работа"/. Не обсъждайте философски теми с този боклук, чиста загуба на време е. Оставете го дегенерата Блажев да се занимава с любимото си хоби - да си навира разни чепати неща в ануса.