Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 9 април 2010 г.

Наистина, защо някой зорлем прави "герой" от прокурора Роман Василев?

Ето този въпрос си зададох като прочетох статията на Иван Бакалов Как прокурорът Роман Василев стана толкова богат – над 500 хил. лв. приходи на година?. Лично мен този въпрос, именно, как прокурорите стават богати, почти съвсем не ме интересува: много ясно е как прокурорите стават богати, нима някой не знае как?! Но това защо някой от него зорлем се мъчи да прави герой си е въпрос, който непременно трябва да си поставим. Ето какви са разсъжденията на Бакалов по този въпрос:

... Самият Василев е бил два пъти на кратки обучения-семинари в САЩ и много добре знае какво ще му се случи там, ако вместо да прочете правата на арестанта, го нарече “абсолютен престъпник” и го накара да пада на колене, след като са му сложени белезници. В САЩ, където по принцип полицаите доста по-активно използват оръжие при арест или проверка, правата на арестанта обаче се спазват с изумителна стриктност.

От гледна точка на правовата държава тази сцена е толкова драстично нарушение на закона, че дори българската полиция, която не се слави с много интелект, не би изпуснала несъзнателно такова нещо в медиите. Във видеозаписа се чува още нещо – дебелашките оригиналности на Василев върху библията – “Днес е велики Четвъртък. Чудесен ден да разпънем тримцата” – казва той, имайки предвид тримата арестувани - Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Видеозаписът не е даден на медиите случайно, смятат анализатори, според които има няколко възможни обяснения за това. Едно от тълкуванията е да се провокира недоволство у хората, че наказват прокурора – с този запис наказанието му е съвсем сигурно. Това е част от стратегията на Цветанов да създава настроения срещу съдебната власт, в което му помага Роман Василев като стар контраразузнавач.

Има и съвсем противоположни тълкувания - че Василев съзнателно създава удобни мотиви за защита на Цонев от адвокатите му в съда. Същевременно така го прави жертва, на която съчувстват.

Каквито и версии и тълкувания да има за случая, резултатът е следният – един богат прокурор на средна възраст се превръща в очите на простолюдието в борец срещу мафията, без реално да е такъв. Аналогиите с известни италиански прокурори борци против мафията просто не издържат.

Вторият ефект е, че един съмнителен бивш министър, опасал армията със свои фирми и поръчки, предизвиква съчувствие с начина, по-който го арестуват.

И двата ефекта от изпълнението на Василев не са добри за обществото. Но за него са добри. Наказанието му ще бъде леко, а освен това е без значение. Василев вероятно ще премине към изпълнителната власт, евентуална кариера на политик също му е гарантирана.

В България героите винаги са измислени. И са със съвсем лъжлив образ.

Това пише И.Бакалов. Струва си да се позамислим над казуса. Щото, ако сте забравили, да ви припомня: преди време имаше един друг, когото услужливите камери не следваха само в клозета, който пръв кацваше на местопрестъплението (примерно при поредицата от показни поръчкови убийства на известни хора) само 15 минути след като е извършено убийството, и послед даваше дълги-предълги пространни интервюта, в които обясняваше старателно как "ние фащаме престъпниците, а они ги пущат", сещате ли се за кой говоря?! Он сега е премиер на республиката. Почеркът е същият със случая Р.Васелев. Туй нещо да ви говори, а, дарагие дами и гаспада?!


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: