Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 11 май 2010 г.

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

В отчаяние съм за издаването на книгата ИДЕИ КЪМ ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ. До този момент въпреки всички мои призиви и апели никой не откликна да спонсорира издаването на една книга за образованието, което, струва ми се, е логично; все пак се намираме в България, а не в някоя друга, по-културна страна на света. Днес получих обаче едно писмо, което ми вдъхна надеждица; вижте какво пише този човек:

... ДРУГАТА СЕДМИЦА ЩЕ ТИ ИЗПРАТЯ 20 ЛЕВА ЗА НОВАТА ТИ КНИГА, защото това е моята кауза и моето кредо...

Това пише този човек, той също е учител, деец на просветата и културата. Засега предпочитам да не казвам името му, понеже не съм го питал разрешава ли да обявя за жеста му в блога. Постъпката му ме трогна - да си спомним какво казва Христос за онази жена, която дала последната си малка пара! - и му написах ето тия думи за отговор, понеже от неговата постъпка си направих и едно заключение, което ми дава известна надежда:

Здравей, г-н Г.,

Благодаря за подкрепата за книгата! Аз в момента съм в отчаяние за това как да намеря средства за издаването й; и ето че твоята скромна финансова подкрепа ми дава една възможна идея за издаването й: да се обърна към хора, които биха искали да се снабдят с книгата ми за образованието (тя ще бъде в обем 300 страници, значи ще струва 10-12 лв.), да изпратят авансово парите за нея, и по този начин ще мога да събера известна сума, за да я дам за печат и да платя в началото, а пък после ще видя като излезе как ще се оправям с издателя.

Навремето, още в 19-ти век така са се издавали книги, пък и списания: авторът (издателят) обявява по вестниците, че предстои да излезе съответната книга или книжка на списанието, а пък ония, които искат да я получат, предварително пращат парите; и издателят със събраните пари я издава (аз примерно знам добре, че Достоевски така е издавал своя "Дневник на писателя", а пък и за някои от по-късните си романи е обявявал подписка за издаването им).

Та ето че сега ми хрумна и понеже "едри" спонсори за тая книга за образованието явно няма да намеря, то да опитам с призив към по-скромните спонсори; ако се съберат 20-30 човека, които искат книгата, аз ще мога да събера 200-300 лева, които да дам на печатницата първоначално, в самото начало; а пък като излезе книгата, печатарят (мой отколешен познат) ще прояви разбиране и ще изчака намирането на остатъка от общата сума (предполагам, че 500 екземпляра от книга с такъв обем ще струват към 1200-1500 лв.).

Но ако пък се намерят повечко "абонати" на книгата, нищо чудно да успея да събера по-голямата част от парите, нужни за издаването й. Благодаря, че ме подсети да опитам и това; то може отстрани да изглежда като хващане от давещия се на някаква сламчица, ала пак е нещо.

Това му написах. Впрочем, той попита и за това какво става с новата книжка на списание ИДЕИ, ето какво му отговорих, то може да интересува и други читатели на списанието:

За втората книжка на ИДЕИ от тази година нещата не са добре (успях да събера и да дам на печатаря половината от парите), той й направи предпечатната подготовка, и се оказа, че обемът е станал твърде голям (152 страници); наложи се в последния момент да се правят съкращения, около една-трета от обема отпадна; аз го упълномощих той да избере кое е по-стойностно, така че честно казано в момента даже и аз не зная какво точно е отпаднало и какво е останало. Книжката трябва да излезе от печат до края на тази седмица, и тогава, като я хвана в ръцете си, ще разбера как ще изглежда и какво ще включва. Така че не съм сигурен в този момент дали твоята статия е останала или е отпаднала; ако е отпаднала, ще я включа в следващата книжка (живот и здраве да е!).

Желая ти всичко добро и много поздрави на всички наши общи приятели от Русе!

Та в навечерието на 24 май ето такива писма си разменят едни стари дейци на образованието и културата, каквито сме ний с г-н Г. от Русе. Показателно е всичко това и затова му давам гласност. Пък ако някой желае да се абонира един вид за новата книга за българското образование, т.е. да я плати сега, а пък да я получи след месец-два-три, би могъл да изпрати парите за нея; тя, предполагам, ще струва 12 лева най-много. Предварително благодаря на ония, които ще откликнат. Моля да проявят разбиране, крайно ми е мъчно, че се проявявам напоследък като просяк, ама понеже не прося за себе си, а за една книга, не ми пука какво ще помислят "моралистите" за моя морал.


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте: ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

5 коментара:

Анонимен каза...

http://ivo.bg/2010/05/11/%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F-%D1%81-%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC/#comment-30493

Unknown каза...

Защо просто не пращаш електронен вариант на клиентите си, срещу един смс от 2.40 лв примерно? Това се казва капитализъм без сили на триене :). Ако хората я харесват те ще си я копуват от теб. Ако много я харесат дори да я направиш на хартия те пак ще намерят начин да я пиратстват. Какъв е тоя мерак да се отсичат дървета за да могат хората да обменят мисли...

Анонимен каза...

Здравейте г-н Грънчаров,
смисълът от подобна книга е очебиен и общо-известен. Оценявам и желанието ви да я публикувате в "хартиен" вид.

Като допълнителен подход бих ви предложил следното: публикувайте я онлайн в мрежата - свободно за потребление. Поставете линк за дарение, и обещание за "книжно" копие за дарителите.

С това ще постигнете едновременно 2 цели:

1. широко разспространение - даже и да не получавате приходи срещу всяко копие, много повече хора биха се запознали с идеите Ви

2. Всеки би имал възможност, преди да плати, да знае за какво плаща.

Това е добре доказан начин на разпространение. За справка можете да видите известния канадски журналист и писател Кори Доктороу - той предлага всичките си книги свободно (и безплатно) в електронен вид. В същото време ги издава и на хариен носител по обичайния начин. Всичките му издания са под лиценз Криейтив комонс (Creative Commons: http://creativecommons.org)

Това е личния му сайт: http://craphound.com/

От него могат да се свалят всичките му книги абсолютно безплатно.

Поздрави,
Светослав Миленов

Томи Томев каза...

Здравейте г-н Грънчаров.
Подкрепям напълно вашите идеи за тотална промяна на образователмата ни система. Изкам да прочета вашата книга, а също така и много други като мен да достигнат до нея.
Подкрепям нейното издаване, само посочете как да го направя. Аз също имам идея за образованието ни,а тя е:
Нов учебен предмет с наименование
СЕБЕПОЗНАНИЕ И ДУХОВНО РАЗВИТИЕ НА
ЛИЧНОСТТА.

С поздрав:
Томи Томев.

Ангел Грънчаров каза...

Здравейте, г-н Томев,

Благодаря Ви за интереса и за готовността Ви подкрепите издаването на моята книга ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ. Аз тия дни ще публикувам книгата си онлайн, понеже за книжното й издание все още не мога да намеря нужния финансов ресурс (въпреки моите призиви почти никой не подкрепи издаването й). Не съм се отказал от намерението си да я издам в хартиен вариант, но сега-засега ще я издам онлайн, та ония, които евентуално биха пожелали да подкрепят финансово издаването й, да могат предварително да се запознаят с книгата.

Вашата идея за нов учебен предмет, наречен СЕБЕПОЗНАНИЕ И ДУХОВНО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ЛИЧНОСТТА, изцяло се свързва с духа на моите предложения за коренна промяна на образователната "система", така че с интерес бих се запознал по-подробно с това как Вие си представяте такъв един наистина потребен на младите предмет.

С поздрав: Ангел Грънчаров