Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 21 май 2010 г.

Животът е велика мистерия, в която не бива да се месим с неясни "нáучни" цели

Блогърът-загадка, носещ името Бялгазар Илич, е написал във връзка със "синтезирането на живот в лабораторни условия" кратка, ала за сметка на това категорична бележчица: Учените доказаха: НЯМА ГОСПОД. Край: доказано било веке, че нема Бог! Не знам дали сте забелязали, че най-категорично се изказват най-немислещите. Който поне малко се позамисли, вече не е така категоричен, понеже нещата при мислене изглеждат иначе, в сравнение със състоянието на блаженото неведение и немислене.

Има и още нещо: забелязал съм, че най-обичат да се изказват някой по проблеми, от които съвсем не разбират. Колкото повече не разбира, толкова повече нещо напира у такъв да се изкаже по проблема, от който хептен не разбира. Ако от нещо хич, ама нищо не разбира, само по него ще пише, всеки ден, неуморно. Та ето сега какво е измъдрил тоя анонимник, полюбувайте се на лъкатушенията на "мисълта" му:

Новината за създаването на форма на живот в лабораторни условия май слага край на полемиката относно съществуването на Бог. До сега единственият безспорен аргумент в тезата, че Бог съществува, беше наличието на живота и липсата на неговото обяснение и възникване. Вече е ясно, че живот може да възниква на произволни места и по различни начини, тоест животът просто се случва при наличието на определени условия.

Като изключим този ръбест израз "наличието на липса" иначе всичко изглежда солидно и авторитетно, даже наукообразно - в очите на немислещите обаче. Разбира се, най-непоносима гледка за немислещия е един мислещ човек. Моята работа и професия е да мисля, по тази причина нямаше начин да не се обадя; разбира се, направих го анонимно, щото Илич моменталически ще изтрие мнението ми, ако разбере, че то е от омразния, от непоносимо неприятния за него Ангел Грънчаров. Неговата неприязън към мен ме ласкае повече от всякакви похвали обаче. Та ето какво му написах на тоя нашенец, дето е дръзнал да се изказва и по "нáучни въпрози":

Напротив, доказано беше, че ИМА Бог; понеже "създаването на живот в лабораторни условия" не става ей-така, от самосебе си, при случайното смесване на съдържанието на две епруветки (когато едната се е търколила към другата!), а под направляващата роля на СЪЗНАНИЕТО, в случая съзнанието на учените, правещи експериментите. Което показва, че без наличието на СЪЗНАНИЕ - Божествено или каквото и да друго - просто няма как да възникне живот. Следователно Бог съществува! :-)

Сега, като препубликувам това тука, се разконспирирам, и анонимника, избрал си звучното име Бялгазар Илич, непременно ще изтрие изказването ми там, при него. Он, тоя Бялгазар де, впрочем, е основател на цяла нова партия, партия на анонимниците (барем да беше партия на немислещите!), с която те щели да променят из основи политическия строй на България; от доста време обаче се затрудняват да осмислят в какво небрано лозе са се озовали, щото хем да си анонимен, хем да си политик е доста труден за решаване казус; впрочем, тая бялгазарова партия се състои от един-единствен човек, от него самия!

Впрочем, ето какви грандиозни и вселенски промени вещае нашият немислещ анонимник за "бъдащето" на человечеството, теологията, философията, религията, "циливилизацията" и на самата глобалност в най-близко време:

И докато ползите от създаването на изкуствената форма на живот не са съвсем ясни, то от теологична гледна точка, това събитие се очертава да придобие размерите на истинска катастрофа. Съвсем реална е възможността, благодарение на този научен опит да се сринат цели философско-религиозни доктрини, а религиите базирани на тях да останат без основната си опора - че Бог е създател на всичко.

За успокоение на человечеството съм длъжен да кажа, че няма да се сринат цели философско-религиозни доктрини, щото, както показах, експериментът на американците всъщност потвърждава концепцията за съзнателно-направлявания произход на живота от някакво съзнание, именно, от съзнанието на Бога при сътворението. Надявам се, в резултат на опита на американците никой не си прави извода, че не Бог, а човекът е сътворил живота!

Напротив, тия "доктрини" за Божественото творение на живота ще се укрепят. Същинският проблем обаче не е този, щото, както стана ясно, експериментът на американците ни на косъм не докосва тезата за Божествения произход на живота.

Работата обаче е там, че човешкото съзнание съвсем не може да се мери по капацитет и потенциал с Божието съзнание. И ако последиците от Божието сътворение на живота са така грандиозни - безкрайно богати и великолепни форми на живот, преизобилие на разхитителен живот, потвърждаващо Божията щедрост и благост! - то е сигурно, че човекът, намесвайки се в тайнството на живота, ще може да създаде и да породи само най-грозни чудовища и уроди.

Което по косвен начин ще потвърди тезата, че единствено Бог е могъл да придаде такава чудна и чудесна форма на преизобилен живот, пред многообразието и многоликостта която ние следва да богоговеем, да я разглеждаме като нещо най-съкровено, по никакъв начин и в никакъв случай да не се намесваме, за да не разрушим тайнството, за да не развалим и унищожим всичко. Защото животът е велика мистерия и нещо най-фино, в което не бива да се месим с неясни "нáучни" цели: какво, нови живи форми ли ще произвеждаме, нима ще надминем самия Бог по изобретателност, творчество и мъдрост?!

Ето тук е същинският проблем, върху който следва да се мисли и реагира, а всичко останало са празни забави на скучаещи и на нямащи какво да кажат - понеже не мислят - празни и суетни хора.


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

4 коментара:

Анонимен каза...

Учените доказаха: НЯМА ГОСПОД

Новината за създаването на форма на живот в лабораторни условия май слага край на полемиката относно съществуването на Бог. До сега единственият безспорен аргумент в тезата, че Бог съществува, беше наличието на живота и липсата на неговото обяснение и възникване.

Вече е ясно, че живот може да възниква на произволни места и по различни начини, тоест животът просто се случва при наличието на определени условия.

И докато ползите от създаването на изкуствената форма на живот не са съвсем ясни, то от теологична гледна точка, това събитие се очертава да придобие размерите на истинска катастрофа. Съвсем реална е възможността, благодарение на този научен опит да се сринат цели философско-религиозни доктрини, а религиите базирани на тях да останат без основната си опора - че Бог е създател на всичко.


Етикети: Живот, Наука, Религия
5 коментара:

Христо Блажев каза...

Алелуя!
21 Май, 2010 17:41
Анонимен каза...

Дълбоко се съмнявам това да се случи.
21 Май, 2010 18:04
Анонимен каза...

Напротив, доказано беше, че ИМА Бог; понеже "създаването на живот в лабораторни условия" не става ей-така, от самосебе си, при случайното смесване на съдържанието на две епруветки (когато едната се е търколила към другата!), а под направляващата роля на СЪЗНАНИЕТО, в случая съзнанието на учените, правещи експериментите. Което показва, че без наличието на СЪЗНАНИЕ - Божествено или каквото и да друго - просто няма как да възникне живот. Следователно Бог съществува! :-)
21 Май, 2010 18:35
БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Добре бе, Ангеле, за теб може всякак.
21 Май, 2010 18:58
Анонимен каза...

За успокоение на человечеството съм длъжен да кажа, че няма да се сринат цели философско-религиозни доктрини, щото, както показах, експериментът на американците всъщност потвърждава концепцията за съзнателно-направлявания произход на живота от някакво съзнание, именно, от съзнанието на Бога. Напротив, тия доктрини ще се укрепят. Същинският проблем обаче не е този, щото, както стана ясно, експериментът на американците ни на косъм не докосва тезата за Божествения произход на живота. Работата обаче е там, че човешкото съзнание съвсем не може да се мери с Божието съзнание. И ако последиците от Божието сътворение на живота са така грандиозни - безкрайно богати и великолепни форми на живот, преизобилие на разхитителен живот, потвърждаващо Божията щедрост и благост! - то е сигурно, че човекът, намесвайки се в тайнството на живота, ще може да създаде и да породи само най-грозни чудовища и уроди.

Което по косвен начин ще потвърди тезата, че единствено Бог е могъл да придаде такава чудна и чудесна форма на преизобилен живот, пред която ние следва да богоговеем, да разглеждаме като нещо съкровено, по никакъв начин и в никакъв случай да не се намесваме, за да не разрушим тайнството, за да не развалим всичко. Ето тук е същинският проблем, върху който следва да се мисли и реагира, а всичко останало са празни забави на скучаещи и на нямащи какво да кажат - понеже не мислят - празни и суетни хора.
22 Май, 2010 08:08

Анонимен каза...

За успокоение на человечеството съм длъжен да кажа, че няма да се сринат цели философско-религиозни доктрини, щото, както показах, експериментът на американците всъщност потвърждава концепцията за съзнателно-направлявания произход на живота от някакво съзнание, именно, от съзнанието на Бога. Напротив, тия доктрини ще се укрепят. Същинският проблем обаче не е този, щото, както стана ясно, експериментът на американците ни на косъм не докосва тезата за Божествения произход на живота. Работата обаче е там, че човешкото съзнание съвсем не може да се мери с Божието съзнание. И ако последиците от Божието сътворение на живота са така грандиозни - безкрайно богати и великолепни форми на живот, преизобилие на разхитителен живот, потвърждаващо Божията щедрост и благост! - то е сигурно, че човекът, намесвайки се в тайнството на живота, ще може да създаде и да породи само най-грозни чудовища и уроди.

Което по косвен начин ще потвърди тезата, че единствено Бог е могъл да придаде такава чудна и чудесна форма на преизобилен живот, пред която ние следва да богоговеем, да разглеждаме като нещо съкровено, по никакъв начин и в никакъв случай да не се намесваме, за да не разрушим тайнството, за да не развалим всичко. Ето тук е същинският проблем, върху който следва да се мисли и реагира, а всичко останало са празни забави на скучаещи и на нямащи какво да кажат - понеже не мислят - празни и суетни хора.

22 Май, 2010 08:08
Blogger БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Как не сте се сетили - ти и другите ти АЗ-ове, че наводненията в Полша са заради клетката ;)

22 Май, 2010 16:22
Blogger Mladen каза...

Съществуването или не на Бог не може да се докаже. Само определено задръстен човек може да твъри обратното. Дори атеист и учен като Доукинс не твърди, че може да докаже несъществуването на Бог. Такова нещо извън нашата система. Можете да вярвате или не, но не можете да докажете логично несъществуването на Господ. Дори хора като Доукинс не си го позволяват..... а Балатазар вече заключи...??!?!

22 Май, 2010 21:32
Blogger БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Докато набожните кукумицини се наумуват, ония-учените и бог ще им врътнат в некоя епруветка. Щом, се търси на пазара... :D :D :D

22 Май, 2010 21:53
Blogger Bla каза...

Потресаващо и тенденциозно тъпи коментари под очевидно (недву)смислен пост. Бог е фикция до доказване на противното. Точка по въпроса.

23 Май, 2010 01:59
Анонимен Анонимен каза...

Бог НЕ Е фикция - до доказване на противното! Точка по въпроса :-)

23 Май, 2010 08:49

Анонимен каза...

Както обикновено журналистите въобще не са разбрали за какво точно става дума. Не искам да навлизам в подробности, но това не е изкуствен живот, а само един генетичен експеримент. Дори най-простата жива клетка е изумително сложна и засега е немислимо и изключено да бъде създадена изкуствено в лаборатория. Произходът на живота си остава една от най-големите загадки. Но дори да успеем някои ден изкуствено да „сглобим” цяла жива клетка в лабораторни условия, това няма да ни говори нищо за начина, по който е възникнал животът в природата. Препоръчвам книгата „Езикът на бог”, на американския генетик Франсис Колинс, един от водещите учени на света и шеф на проекта „Човешки геном”, където обяснява съвместимостта на своята християнска вяра с науката. Има я на български от издателство „Изток-Запад”, излезе 2008, цена 13 лв. Погледнете например
http://www.iztok.net/modules.php?name=News&file=article&sid=442

Интересен спор между Колинс и атеиста Ричард Доукинс за вярата:

http://rado76.wordpress.com/2010/02/22/collins_dawkins/

Kaloyan Borisov каза...

Мисля че ще е интесно мнението на другари КОМУНИСТИ за религията и вярата изобщо.
А то е пълно отричане или както те се изразяват "преодоляване".
"Другари" не искам да ви разочаровам ,но навярно много от вас не осъзнават че живеем в последиците от една атеистична пропагана в продължение на 45+ години.Защото убежденията на другите другари са в тотален разрез
с вярата.И какво навярно много от вас не знаят, истината е само една и тя е написана в Библията.
Докато комунистическата истина е базирана на идолопоклоничество(не си прави идоли), на краен материализъм.Материализмът е неразделно свързан с атеизъм.
За другарите духовното няма стойност.За тях на пърно място е материята, плътта , което неминуемо води до липса на контрол.А от там и пристъпване на всякакви граници както морални,така и най-елементарни норми на поведение.Даказатество за това е идиотското поведение на по-голямата част от ДРУГАРИТЕ - "таз година полупроводни, догодина цели".
И не изобщо не е смещно, защото това го е казал един атеист и достатъчно глупав за да бъде манипулиран.
Сашо днес ми каза нещо много интересно: "за хомосекьуализъм, алкохолизъм и комунисъм няма лечение". Веднъж облажил ли си се от благинките на "народните борци" вече си като тях.