Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 11 юни 2010 г.

И какво, ще изчезнат ли "съвсем скоро" книгите от хартия?!

Моите затруднения с издаването на новата ми книга за философията на образованието породиха доста коментари (примерно, виж поне ТУК и ТУК). В това обсъждане някои хора ми подхвърлиха идеи как да реша затегналия се казус. Обмислям предложенията им, ето всъщност какво ми казаха:

Alexandar: Защо просто не пращаш електронен вариант на клиентите си, срещу един смс от 2.40 лв примерно? Това се казва капитализъм без сили на триене :). Ако хората я харесват те ще си я купуват от теб. Ако много я харесат дори да я направиш на хартия те пак ще намерят начин да я пиратстват. Какъв е тоя мерак да се отсичат дървета за да могат хората да обменят мисли...

Анонимен: Здравейте г-н Грънчаров, смисълът от подобна книга е очебиен и общоизвестен. Оценявам и желанието ви да я публикувате в "хартиен" вид.

Като допълнителен подход бих ви предложил следното: публикувайте я онлайн в мрежата - свободно за потребление. Поставете линк за дарение, и обещание за "книжно" копие за дарителите.

С това ще постигнете едновременно 2 цели:

1. широко разпространение - даже и да не получавате приходи срещу всяко копие, много повече хора биха се запознали с идеите Ви

2. Всеки би имал възможност, преди да плати, да знае за какво плаща.

Това е добре доказан начин на разпространение. За справка можете да видите известния канадски журналист и писател Кори Доктороу - той предлага всичките си книги свободно (и безплатно) в електронен вид. В същото време ги издава и на хариен носител по обичайния начин. Всичките му издания са под лиценз Криейтив комонс (Creative Commons)

Това е личния му сайт.

От него могат да се свалят всичките му книги абсолютно безплатно.

Поздрави,

Светослав Миленов

Йордан Матеев: Наистина, ценностите се "продават" трудно, а на хора над 30 даже май е невъзможно. Просто не звучат секси. Единственият изход виждам в по-лекото им и атрактивно представяне, с повече примери и по-малко абстракции, което обаче трудно се постига (изисква много усилия), особено от учените и преподавателите, които обикновено приемат това като компромис с науката и на практика се отказват да си комуникират с публиката, а се затварят в малки общности.

Не знам защо сте решили да заложите на хартията - много скъпо, времеемко и неинтерактивно решение. Мисля, че дните на хартията са преброени. Дори на книгите. Новите електронни устройства за четене на книга са много по-евтини и по-удобни от книгите.

Ангел Грънчаров: Благодаря за отговора! Позицията Ви подсилва някои мои отколешни съмнения; май заложих на хартията, понеже съм човек от един друг век, знам ли?! Все пак по-голямата част от живота ми мина в ХХ век.

Иска ми се обаче да се надявам, че книгите и книжните списания няма да изчезнат подобно на това както няма да изчезне хлябът - въпреки всички модерни изгъзици (пардон!) за ядене, с които прелива пазарът. Книгата е като хлябът и водата за душата; все пак нито Кока-Кола, нито каквото там било могат да заместят водата и хляба!

Но не съм гадател и не мога да бъда напълно сигурен, времето ще покаже...

Георги Павлов: Не си прав - водата е заменена от бутилирана вода (съвсем друг продукт има-няма 1000 пъти по-скъп).

А хлябът... или отпада, или се заменя със специален хляб без брашно.

Като се замисля аз я карам без хляб и вода :-)

Ангел Грънчаров: Щом ти вече я караш без хляб и вода, значи и без книги можеш :-) То без книги у нас огромната част от природопопулацията се оправя отлично, и то не от вчера :-)

Скоро тия хора ще забравят и буквите, ама какво им дреме - нали за сметка на това са пичове?! :-)

Ами това е. Проблемът е налице, поставен е, ще трябва да взема решение. Не че ми се "свиди" да подаря на човечеството идеите си :-) Аз и без това друго не правя освен да подарявам: включително и книгите си в книжен вид постоянно ги подарявам. Повечето от книгите ми ги има и онлайн. И новите ми книги са там, какво ми пречи да сложа и тази за философията на образованието. Ала с това, че "книгите от книга" ще изчезнат, не съм съгласен.


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: