Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 22 юни 2010 г.

Добре дошли в Китай: властта иска да стане безконтролна, стремежът да бъде ликвидирана свободата и в интернет означава точно това!

Вчера много реакции предизвикаха публикациите в два вестника: Наказание за политически клевети в блогове и “Фейсбук” и също така Изборният кодекс да следи и кампанията в интернет, обмислят депутатите. Аз лично срещнах поне следните публикации по тази гореща тема, която разбуни особено много т.н. блогърска общност:

Политически клевети в блогове и социални мрежи?

Какво престъпление? Къде престъпление? Как престъпление? Новата идея за интернет цензура

Изборните закони и мрежата

WTF...

Идват ли избори – всички блогъри в ареста и др.

Всички тия реакции и позиции ме освобождават от нуждата и аз да анализирам и да опонирам на намеренията на управляващите. Някой някъде, мисля във Фейсбук, изразява най-синтетично позицията си с думите:

Добре дошли в Китай!

Или в Русия, да речем. Или във Венецуела. Заприличваме все повече, бавно и уверено, тъкмо на тия страни - в много отношения. А посягането върху свободата на изразяването на мнения в интернет - единственото място, в което обикновеният човек изобщо може някак си да реагира и да заяви, че е гражданин с позиция - показва, че тази власт е нетърпима към всякаква опозиция, че се дразни от всяко мнение, различно от официалното и "държавното", че разномислието за тия управници е недопустим разкош. Подобно отношение към свободата може да имат само най-ограничени и немислещи хора, щото знайно е, че тъкмо свободата е първопричината за всестранния разцвет на съвременните проспериращи общества. Посягането на свободата издава неизживени тоталитарно-милиционерски и авторитарни мераци, на които в съвременни условия, и то в страна, член на ЕС, са абсурдни - и няма да ги бъде.

Стига да не проспим шансовете си да противодействаме - имам предвид ония от нас, от съвременните българи, които държим на свободата си. И затова няма да им позволим да ни я отнемат по най-глупави съображения: някой си политик можело да бъде "оклеветен", "кристално чистият нравствен облик" на неговата свята персона, представете си, можело да бъде накърнен! Ами като толкова го е страх от някои неизбежни рискове, свързани с работата за общественото благо, кой го кара да се вре в политиката?! Който го е срах от мечки, не ходи в гората...

Искат да изведат властта от възможността да бъде критикувана. И то тъкмо от гражданите, които по право определят и избират тази власт. Сиреч, имат не само право, ами и са длъжни зорко да следят какво правят избраниците им. Иначе демокрацията не може да функционира. Посегателството върху свободата на изразяване на гражданите е посегателство спрямо демокрацията, която не е нищо друго освен система, гарантираща не само тази, но и всички останали свободи.

Днешните управници и в тази област се държат възможно най-калпаво и тъпо: заради бълхата искат да изгорят юргана. Явно не са никакви демократи, щом за тях най-базисните ценности на демокрацията нищо не означават - и с такава лека ръка са готови да ги жертват заради един мним комфорт на властта. Иска им се властта да бъде безконтролна, понеже стремежа им да бъдат поставени под контрол и последните медии, които не са под техния похлупак - блоговете, сайтовете, интернет като цяло - означава точно това.

Смятам обаче, че съкровените им мечти няма да се сбъднат; но от само от нас, гражданите, зависи какво ще бъде. Ако позволим властта да се изплъзне от нашия контрол, самите ние тогава ще попаднем под тоталния контрол на властта. А това време отиде в миналото - и то безвъзвратно. Носталгията към това блажено за антидемократите време и мераците им то да се върне са крайно ненавременни...


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

Няма коментари: