Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 26 юни 2010 г.

"Поправянето" на природата от човека, стигащо чак до промяна на нейната непостижима хармония, няма да доведе до добро

Получих тия дни интересно писмо с "етически въпрос", както се изрази неговият автор; понеже считам, че нашата кореспонденция по този повод може да представлява интерес и за други хора, си позволявам да публикувам както писмото, така и моя отговор тук:

Добър ден, ако може да ми простите правописните грешки, те винаги са били моя отличителна черта (бел. моя, А.Г.: аз поправих грешките му, понеже в моя блог държа да се пише правилно; впрочем, те не бяха толкова много, колкото човек може да си помисли - или колкото среща на други места в интернет). Сега Ви пиша по един етически въпрос, който възникна в моята глава.

За да Ви го представя най-добре ще почна с историята, довела ме до този сложен въпрос.

Преди една-две години усетих, че не съм направил нещо значимо, нещо, с което да се отлича от света (да, получи се нещо като "криза на средната възраст" - само че аз сега съм на 17 години).

И така след кратко мислене аз стигнах до следните изводи: за да направя нещо значимо и велико, което да се запомни за вечни времена, то това нещо трябва да се подобрява с времето, а не да се разрушава, да засяга пряко човечеството и да бъде приложимо по някакъв начин, да бъде новаторско и най-много да бъде нещо много значимо. Така след кратки расъждения стигнах до следният извод: това нещо трябва да бъде живо и да се размножава.

Естествено на мен не ми допадна идеята да си направя нещо си, а ми хрумна идеята да направя или подобря някоя бактерия. Добре, но как?

След като дълго се образовах потемата (изчетох една книга и не малко допълнителен текст) реших да направя или подобря тази бактерия чрез метода на мутангенезата - това е метод на случайно променяне на генетичният код с помощта на мутагенни фактори, било те химически, физически или други.

Добре, намерих формули, чрез които да си направя химикали, с които пък да извърша тази мутагенеза; оставаше да си направя лаборатория. Всъщност това не беше голямо препятствие защото дядо беше ветеринарен лекар и имаше на тавана стъкларии. Набавих си реактиви и почнах да правя химикалите. Естествено, не беше толкова лесно колкото си представях, но не беше и невъзможно.

Така почнах да правя мутагени. Но преди да ги изпитам върху колониите от плесен ми се отвори възможност да ги облъча с радиация. Всеки знае, че това е добър метод за мутагенеза и аз ги облъчих с 20 ренгенови гръдни лъчи.

След това взех една колония и я поставих в нова хранителна среда. Тя от своя страна порасна и ето сега седи до мен.

Сега излиза, че да направиш нов живот не е кой знае какво чудо. Въпросът, който възникна в моята глава е следният: това редно ли е? Такива случайни неща стават и в природата, но не толкова рязко и бързо; от това може да излезе много страшна и свирепа болест, но също така може да се направи и ново универсално лекарство - или пък да се реши проблемът с глада (от плесените се извличат антибиотици, а бактериите служат за производство на някои скъпи лекарства)?

Това ми написа младежът, който живее в САЩ. А ето моя отговор до него, който написах тази сутрин:

Проблемът, който поставяте, е сложен. Моето мнение е следното:

Човек не трябва да се намесва в Божиите работи. Понеже "поправянето" и "доусъвършенстването" на природата от човека, стигащо чак до промяна на природни закони, няма да доведе до добро; напротив, ще доведе до зло.

Пример: руснаците по времето на комунизма искали да обърнат на юг течението на големите сибирски реки, които текат към Северния океан; това е щяло да предизвика ужасна екологична катастрофа.

Природата, такава, каквато е, е достатъчно съвършена и богата за да има смисъл да я "поправяме" и "доизкусуряваме"; а пък зад такова нещо стои суетната човешка претенция, че човекът е по-велик от Бога, сиреч, че човекът вече е "бог", да, един самозван "бог". От идеята, че няма Бог и че човекът е "бог" в 19 и 20 век са произлезли най-ужасни последици, свеждащи се предимно до това, че са били изтребявани и убивани човешки същества в немислими преди мащаби.

Пример: комунизмът и национал-социализмът. Този последният, да речем, е искал да поправи една такава "грешка" на природата, че има евреи (цигани, хомосексуални, славяни...), а пък комунистите са обявили, че човекът е "господар на природата", което му дава правото да й вреди колкото си иска - и колкото може - при това без да се опасява от каквито и да било последици.

Но това е тъпо: в природата като такава има повече разум отколкото самозваният човешки разсъдък изобщо може да си представи; природата ни превъзхожда, ние самите сме част от нея, ето защо нямаме никакво право да се поставяме над нея или да се самообявяваме за нейни господари. Намесите на науката в "създаването на живот" и промяната на генетичните кодове на организмите ще доведе до пораждането само на чудовища и уроди, а не до нещо жизнеспособно.

Генно-модифицираните организми са тъкмо такива непълноценни и противоприродни, а значи и непълноценни "създания" на самозвания и претенциозен човешки ум, които са провал в естествения ред на природата. Провал, който може да доведе до непредвидими и ужасни последици за човечеството.

Това мога да Ви кажа засега в общи линии, дано съм отговорил на въпроса Ви - и дано съм задоволил поне отчасти Вашия интерес.

С поздрав: Ангел Грънчаров


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

Няма коментари: