Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 15 юни 2010 г.

ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУЦИЯ: то любов и радост ли бе да го опишеш?!

Ива Николова – съветската вещерка на сините

Автор: Христо МАРКОВ

Бил съм многократно упрекван за твърдението си, че в последните години няма никаква разлика между сините и червените, че преходът плавно, методично и даже елегантно заличи разликите. Примерите с Димо Гяуров или Петър Курумбашев съвсем не са и няма да останат изолирани. Днес открих още една симптоматика– кандидатката за кмет на Габрово от Синята коалиция „плюс” (??!) Ива Николова – поетеса, журналистка, документалистка, общественичка и коментаторка на Биг Брадър.

На книга и по внушенията на Костов и Мартин сините са непримирими врагове на съветското наследство, съветските енергийни проекти и са много проевропейски настроени. Вероятно с тези аргументи се представят пред седесариата в Габрово, рекламирайки Николова и нейната „дясност”. Да де, ама както ноторно ни е известно всичко в българската политика не е така, както ни се представя. С други думи – за пореден път ни лъжат. За предпочитане, колкото по-нагла става мантрата, толкова по-апотеозен прием намира в ошашавения „електорат”.

В сравнително богатия си архив попадам на любопитен вестникарски материал. Статията „Спас Гърневски – от поета до кмета” е посветена на синия градоначалник на Пловдив от близкото минало, публикувана на цяла страница във в-к „Новинар”, 27 октомври 1997 г, стр. 7 под рубриката „Портрет”. Автор е … Ива Николова. И за какво мислите е посветен разточителния материал? Ами на паметника „Альоша” и плахите опити на Спас да го премахне от Бунарджика. Авторката се вайка, че е нещастна, загдето „българо-руските отношения били до ръба на леталния изход”. Страхотната загриженост на синия кандидат-кмет прелива от евтина бравурност.

В защита на „Альоша” Николова привиква поетическите напъни на Спас Гърневски, който писал през 1985 г. за руския войник. „Сините са под ръководството на мрачни люде” – с поетичен плам се кахъри Ива Николова. И поставя синия кмет „на най-долния рафт в мазето на родната демокрация”, защото искал да капичне паметника на „Альоша”. Нежната душа на Николова като на съветска женщина е дълбоко и непоправимо наранена.

Общо-взето Гърневски, според авторката, не вършел нищо, а само разчитал на своите „ще”-та. В перспективата на неясното, мъгливо бъдеще. Тук ще направя една лека корекция. Едно от онези „ще”-та на Спас Герневски се осъществи – надлез „Родопи” е факт и от тогава в Пловдив нищо ново в инфраструктурата не е построено, за разлика от ивините „ще”-та, които ръси с адрес Габрово. А иначе, че ги е писал тези глупости Спас – писал ги е, че ги е публикувал през 1985 г. – публикувал ги е, но в крайна сметка … всичко можеше да мине като „грешка на вдъхновението”, ако в материала на Николова не мирише на тежка и най-долна поръчка. ПРОЧЕТИ ДОКРАЯ >>>>>

(Забележка: С по-голямата, с огромната даже част от твърденията на г-н Марков този път съм напълно съгласен. Аз лично дълго не можах да повярвам "на очите и на ушите си" когато разбрах, че тази гарга е предложена за десен кандидат-кмет на Габрово; мислех, че е безвкусна шега или провокация; не е за вярване направо; ето защо споделям убеждението, че точно тази кандидатура за синя кметица на Габрово е такъв гаф на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, по-голям от който трудно изобщо може да се измисли. Аз лично по-голямо падение не мога да си представя; отдавна подобни простотии не са правени от десните, ама явно вече всичко е възможно. Смятам, че някои изглежда работят за пълното дискредитиране на автентичната десница с подобни жълти пиарходове и небезобидни политически харакирита.)


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

Няма коментари: