Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 юни 2010 г.

Ако държавата въведе ред, много от днешните комуно-олигарси бързо ще фалират и ще загинат по естествен път

Във връзка с публикацията Страхотна идея за моментално излизане от кризата и за поставяне основите на бъдещия всестранен разцвет и просперитет на родината ни се получи интересен коментар, който публикувам отделно, та да се прочете от повече хора:

Проблемът на всички посткомунистически страни наистина е в това, че комунистите си присвоиха държавната, уж „общонародната собственост”, която всъщност и преди това владееха. Просто сега закрепиха своята собственост формално юридически. Това само по себе си е скандално.

(Десният) философ Робърт Нозик е на мнение, че дори в свободната пазарна икономика трябва да има справедливост и баланс в смисъл, че не бива да се допуска прекалена концентрация на собственост и капитал например чрез онаследяване. Какво остава за посткомунизма, където номенклатурата си осигури предварително предимство, като присвои собствеността?!

Но дори това не е най-големият проблем. След като веднъж си забогатял, имай поне добрината след това да спазваш някакви правила на лоялна конкуренция. Но дори на това другарите комунисти не са готови. Те продължават да съществуват и оцеляват само чрез нарушаване на правилата и недопустима държавна протекция. Неслучайно никой соцолигарх не е в състояние да просперира в западните пазарни икономики, където има известни правила и липсва директна държавна протекция.

Показателна в това отношение е съдбата на групировката Мултигруп, която през 90-те години наистина беше "държава в държавата". По време на управлението на ОДС 1997-2001 групировката беше принудена да спазва известни правила и много бързо залезе.

Предполагам, че ако в цялата държава се въведе ред, много от днешните олигарси бързо ще фалират и загинат по естествен път. Въобще другарите комунисти нека да не са спокойни. Въпреки че са се окопавали 45+20 години, нищо на този свят не е окончателно. Никога не е късно за „експроприация на експроприаторите”.

Между другото това е позабравено, но е интересно да си припомним какво се случва след Освобождението 1878 г. Тогава набързо са разграбени турските чифлици, имоти, стада и къщи, общински и държавни мери, и то главно от тогавашните управници! Както казва писателят Петко Росен: иди след това насаждай правни чувства и понятия!

Автор: Анонимен

Виж и това: Първанов ще награди днес и своя началник по линия на КГБ Примаков - и то не с теменужки, набрани около нужника му в Сирищник


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

1 коментар:

Анонимен каза...

Юрген Рот за мафията (от Медиапул):

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166834&srcpos=7#msgs

Юрген Рот с книга за обвързаността на германската икономика с мафиотски структури
Българската връзка – управата на "Фрапорт"
22 Юни 2010

Новата книга на германския разследващ журналист Юрген Рот "Гангстерска икономика" е посветена на обвързаността на германската икономика с криминалните структури. В интервю за сайта Хайзе, цитирано от радио Дойче веле, Юрген Рот разказва как всъщност престъпните организации превземат финансовия свят.

"Изхождам от предположението на МВФ, (защото конкретни цифри няма), че криминалните структури ежегодно препират по 1.000 милиарда евро. При това положение е ясно, че една част от тези пари се внася в акции, фондове и прочее, а останалата част се инвестира. Започвам все по-често да се питам дали висшите финансови среди днес изобщо могат да бъдат разграничавани от криминалните организации. Това е явно просто въпрос на дефиниция", казва Рот.

По-нататък журналистът твърди, че политиците играят основна роля в тази твърде съмнителна сфера, защото без тях изобщо нищо няма да е възможно. Показателно е мнението на проф. Карл-Йоахим Шмелц, бивш съдия във Франкфурт, преподавател във Висшето училище в Дармщат и банков експертен съветник на Финансовата комисия в германския Бундестаг:

"Истински могъщите врагове на правовата държава, които са съотговорни за кризата, не се обучават в някакви си там лагери в Пакистан. Те търкат столовете на министерствата и парламентите."

Подобни неща обаче никой не иска да чуе - казва Рот. В интервюто той твърди още, че руският газов монополист "Газпром" представлява твърде интересен случай на сътрудничество между политическите елити и криминалните структури.

Според германския разследващ журналист проникването на криминални елементи в структурите на пазарната икономика разрушава демократичното гражданско общество, както и всякакви прояви на истински социална пазарна икономика.

Социалната държава е силно атакувана. Симптоматично е - твърди още Рот - че тъкмо онези, които най-много обичат да проповядват свободната конкуренция в пазарни условия, са тъкмо тези, които на практика я правят невъзможна. На европейския пазар за комуникации, в енергийния сектор и сферата на услугите това вече може да се наблюдава.

Българската връзка

На въпрос дали може да даде оценка до каква степен германски политици са замесени в мафиотски структури, Юрген Рот отговаря така: "Биха могли да бъдат назовани доста много примери. Кой например е в Управителния съвет на "Фрапорт" - фирма, за която е доказано, че си сътрудничи с един български концерн, който медиите обозначават като чиста проба организирана престъпност? Ето отговорът: председател на Надзорния съвет е финансовият министър на федерална провинция Хесен", посочва Рот в интервюто за сайта Хайзе.

В края на 2006 г. германско-българският консорциум "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт"АД, съставен от водещия световен летищен оператор "Фрапорт АГ" и българската логистична компания "БМ Стар" спечели конкурса за концесия на летищата във Варна и Бургас.