Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 16 юни 2010 г.

Апокалиптична визия за демокрацията в Европа, рушаща се заради дълговете си

Препечатано оттук: БАРОЗУ: Или спешни мерки или демокрацията в Европа рухва. Не съм уверен дали информацията е автентична, но за всеки случай я препубликувам със спомената забележка:

Демокрацията може да „рухне“ в Гърция, Испания и Португалия, ако за борба с кризата около дълговете не се вземат спешни мерки, пише Daily Mail, позовавайки се на ръководителя на Европейската комисия.

В изказване пред шефовете на профсъюзите миналата седмица председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, описа „апокалиптична“ картина, според която засегнатите страни могат да станат жертви на военни преврати или на народни въстания заради вдигане на лихвените проценти и срив на обществените услуги поради липсата на финансови средства в държавната хазна, пише авторът Джейсън Гроувс.

John Monks, председател на Европейската конфедерация на профсъюзите заяви, че е „шокиран“ от сериозността на предупреждението на Барозу, бивш министър-председател на Португалия.

„Имах разговор с г-н Барозу миналия петък за това какво да се прави с Гърция, Испания и Португалия и други страни, и посланието му е ясно: “Ако те не притежават пакет от строги мерки, тези страни могат просто да престанат да съществуват във формата, която ние наричаме демокрация. Те нямат избор, това е всичко." - казва Monks.

„Той беше много, много развълнуван. Той ни шокира с една апокалиптична визия за демокрацията в Европа, рушаща се заради дълговете си." – добави той.


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

2 коментара:

Анонимен каза...

Барозу е прав. Демокрацията е по-ценна от щастието на банкерите и трябва да бъде бранена с всички средства.

Анонимен каза...

Положението на Европа и света наистина не е хич розово, а крайно критично и взривоопасно, аз това постоянно го повтарям. Неща, които доскоро изглеждаха немислими в ЕС като военни преврати и смяна на политическия режим вече не са съвсем изключени. Още повече че Гърция, Испания и Португалия имат богат опит с преврати, граждански войни и диктатури. ЕС навремето изглеждаше добра идея, изпълнението беше под всякаква критика. Всъщност ЕС е един експримент, такава структура не е имало никога досега в историята на човечеството. Европа е била обединена например от Римската империя, но това е била империя.