Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 юни 2010 г.

Спомен от времето, в което "другарите" разнасяха по цяла България ония куфарчета с пари, заради които се преобразиха от комунисти в "капиталисти"

Някъде към 1992 – 1993 година станах неволен свидетел на гневна реплика на Андрей Луканов по повод преминаващ наблизо тогавашен активист на СДС:

“Виждате ли го тоя от мръсната пяна дето се надига сега? Виждате ли го?! Да не сте и вие като него?!!! Преди искахте социализъм – направихме ви го! Сега искате капитализъм – и него ще ви направим!… Ама ние ще ви го направим… Не тия, дето крещат сега по митингите! Ние!…“

Случайно попаднал сред тия неколцина човека, говорещи си прави в ъгъла на едно площадче в провинцията, наобиколили Луканов – аз за пръв път го виждах на живо и чувайки думите му, се изплаших. Имах чувството, че е пиян или дрогиран.

Погледът му се рееше някъде извън неколцината му слушатели, като че тия думи не се отнасяха за тях, а бяха отправени към небето или към нищото… (Или са били отправени към... "светлото бъдеще", което таваришчите построиха само за себе си? Или пък към историята са били отправени думите му?! Бел.моя: А.Г.)

Беше точно времето, когато се разнасяха по цяла България куфарчетата с партийни и комсомолски пари на номенклатурата на БКП, която да ги превърне от комунисти в капиталисти.

Това ще го помня докато съм жив…

Написа: Чичо


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

6 коментара:

Анонимен каза...

Антоний Гълъбов:

- Пак покрай „съкрална дата” много се зашумя за червените куфарчета с пари. Цвятко Цветков най-отговорна заяви, обаче, че едва ли не е мит такива пари с милиони, партията столетница не е раздавала на избраници изобщо? Кого ползва подобен абсурден акт на поведение?

- Аз имам отговор за подобно отрицание, тъй като това, което се случва в Българската социалитическа партия сега е такова, че няма как да се признае подобно нещо. Вижте, те не бяха само куфарчета с пари. Но тези „образи” с куфарчетата са твърде елементарни. Тука става дума за много сериозни финансови средства. За много сериозни позиции, които биваха осигурявани на определени хора. Разбирасе, че става дума за това. Разбира се, че стопанската номенклатура се трансформира в новия капиталистически елит и сега държи много съществена част от икономиката.

цялото интервю:

http://www.blitz.bg/news/article/63478

Анонимен каза...

И книгата на Игор Бунич „Златото на партията”

...Полковник КГБ Веселовский неожиданно был вызван к заместителю председателя КГБ генералу Бобкову. Веселовский служил в Первом Главном Управлении КГБ (внешняя разведка), занимаясь весьма уникальной деятельностью. Пребывая в течение долгих лет в странах, где деятельность компартий (и сами компартии) запрещены законом, Веселовский создавал для этих подпольных партий легальные экономические источники существования и разрабатывал различные способы отмывания подпольных партийных фондов, полученных либо из СССР, либо путем обыкновенного разбоя...

... Теперь ему предстояло применить накопленный опыт у себя на родине. Генерал Бобков объявил полковнику, что по просьбе руководства КПСС в лице товарищей Ивашко и Кручины и по согласованию с Крючковым, он, Веселовский, переводится на работу в Управление делами ЦК КПСС на должность заместителя заведующего сектором по координации экономической деятельности хозяйственных служб...


...Буквально за час полковник Веселовский создал показательную семью советских миллионеров, убедив Кручину "подарить" этой семье 400 миллионов рублей партийных денег. В результате хороший знакомый Веселовского, бывший главный технолог НПО "Каучук", М. Хотимский стал неожиданно руководителем сразу четырех фирм: малого предприятия "Галактик", общества с ограниченной oтветственностью "Джобрус", фирмы "Холдинг ЛТД" и Московской муниципальной ассоциации. Его жена М. Хотимская, стала учредителем "Галактик", а ее брат В. Кравец - генеральным директором "Джобруса". В свою очередь, жена Кравца, танцовщица по профессии, стала учредителем как той, так и другой фирм. Генеральным директором самой крупной в этой семье фирмы стал подполковник КГБ Гребенщиков, формально уволенный из ведомства, но продолжавший носить пистолет и удостоверение. Его главной задачей было следить, чтобы новые миллионеры вели себя послушно и не выкинули чего-нибудь неожиданного. Фирмы, естественно, ничего не производили, а занимались перепродажей туалетной воды и пива, а поэтому доход был огромным.

Анонимен каза...

Чешкият дисидент Петър Цибулка:

...Аз не знам как изглежда колапсът на комунизма от американска гледна точка, но от болезнения опит на гражданите във всички посткомунистически страни рухването на комунизма е чиста фикция. Комунистите и тяхната властова пирамида останаха непокътнати. Комунистите и кадрите на комунистическото Гестапо СТБ (чешката ДС), офицери от комунистическото СС „Народна милиция” и други подобни престъпници се превърнаха в законни собственици на всичко, което имаше някаква стойност в тези „бивши” комунистически страни – и това беше направено чрез един измамен процес на приватизация... Ако комунизмът наистина беше победен и на власт дойдоха по-висши морални ценности, тогава трябва да обясним защо комунистическите убийци (с милиони жертви) не бяха изправени пред правосъдието. В действителност всички тези посткомунистически страни, без изключение, прикриват колосални престъпления. На всичкото отгоре те приватизираха всичко, което принадлежеше на комунистическата партия и държавата в своя полза. Този фалшив колапс на комунизма позволи на комунистическите структури да измамят света с образите на почтени политици, бизнесмени, учени, артисти, студенти и т.н. Това е най-голямата победа на комунизма досега.

Анонимен каза...

Според ст.н.с. Георги Василев, цитиран от Тошо Пейков в книгата му „Записки по българските реформи” (1996), в Б-я има 114 000-120 000 „червени капиталисти”, бивша номенклатура. По-нататък той пише: „Мрачната прогноза на автора гласи, че предстои „системна народна борба” срещу олигархията – най-крупният грабител в цялата история на България след нейното създаване. НАШИТЕ ИЗВОДИ (на Тошо Пейков) съвпадат с изводите на г-н Василев. Всички надежди за нормализация, оживление и модернизация на българското общество, за траен изход от катастрофата и духовно развитие са възможни едва „след като повалим преградите на плутокрацията”. Но не чрез въоръжено въстание...Основните средства в този двубой могат да бъдат само правото и обществните движения.”

Аз обаче питам как конкретно да се води борбата с олигархията и дали въобще е реалистично да се очаква победа в тази схватка. Факт е, че нито една посткомунистическа страна не може да се похвали с успех в това отношение. И основният проблем не е, че българската олигархия е силна. Ако ставаше дума за национален, български феномен, отдавна да сме смачкали тези нищожеста-олигархчета измислени капиталистчета като карфици. Те нямаше да просъществуват и 24 часа. Проблемът е, че зад тях стои голяма сила – Русия, от която черпят жизнени сили и сокове.

Излиза, че за целта първо трябва да се промени нещо най-вече в Русия. Ето защо за всички източноеверопейци и за света дори най-важни са процесите в Русия. Тази страна трябва да е постоянно във фокуса на вниманието. И пак изниква въпросът: реалистично ли е да се очаква, че в Русия нещо може да помръдне? Според съветския пианист-емигрант Владимир Ашкенази Русия може да стане демократична страна след 500 години. Може ли в Русия например да дойдат на власт демократите на Гари Каспаров, или това е утопия? И ако дойдат на власт, какво точно ще направят? Има ли въобще значение за Б-я кой седи като господар в Кремъл, след като руската външна политика е историческа константа и си остава една и съща?

Анонимен каза...

Аз не съм виждал куфарчета!!! Виждал съм пачки увити в вестник и/или амбалажна хартия това достатъчно ли е!!! Щом в това село се раздаваха пачки със сигурност е имало и куфарчета!
И ЖАЛКО че има хора които се съмняват!

Анонимен каза...

Смятам се за простак,но никога не бих цитирал случайно,тротуарно изказване,направено от човек,вече покойник.От човек,който не може да се защити.И ако до сега вярвах на легендата за куфарчетата и пачките с банкноти,сега вече знам,че това е грозна и бездарна политическа пропаганда.Същата пропаганда,която още през март 1990 година побърза да обяви за "липса" на доказателства,че Христо Ботев е поздравил Парижката комуна със своето Символ-верую...Е,вече и Ботев не може да се защити.Добре дошли в България!