Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 8 юли 2010 г.

Защо сме я докарали дотам, че виждаме сламката в чуждите очи, а не забелязваме гредата в своите собствени?!

В един блог, блога на Иво Божков, попаднах на информация, която ме насочи към "програмния документ" на организаторите на днешния "Протест срещу жестокото убийство на Боби Райнов". В който между другото се казва:

Това което се случва в държавата ни, е безсилието на управляващите да се справят години наред с тази паплач - циганите. Не може да посягат и да убиват, да крадът и да са ненаказани. (Забележка моя, А.Г.: запазих правописа в оригиналния му вид.)

Приятели, близки и хора, на които просто им е дошло до гуша ще организират протест срещу нелепото убийство на Боби от банда цигани на 4 Юли 2010 година в кв. Овча Купел. Засега пълната фактология на случилото се не е напълно ясна. Все пак след като вчера големите телевизии се опитаха да ни втълпят, че скандалът е плод на битова свада между двама алкохолизирани мъже, днес нещата започват да се изясняват благодарение на реакцията на гражданското общество в интернет, което не търпи да бъде лъгано. Боби е бил нападнат от цигани. Все още се изяснява каква е искрата подпалила този побой. Различни версии се разпространяват от МВР и очевидци. Според някои разправията е станала заради високият шум, който самонастанилите се цигани са вдигали. Според други заради боклука, който те са изхвърляли. Това като че ли не е особено важно. Важното е, че един млад българин си отиде в разцвета на силите.

И така нататък, все в този дух: грозно се спекулира с една трагедия за разпалване на опасен междуетнически конфликт. Просто е: независимо от кой етнос са убийците, те са убийци, сиреч, водещото е че са убийци, а не цигани или каквито и да е било други. Нима на убития ще му стане по-леко ако можеше да узнае, че е убит, примерно, от българска, а не от циганска ръка?! Какво значение има това, какви са тия простотии?! Все пак трябва да се престане с тия простотии, понеже да се играе с огъня е твърде опасно.

Тия хора - циганите - не бива да бъдат подвеждани под общ знаменател; между тях има всякакви, има и свестни, трудови хора, има и добри, има и лоши хора, както е навсякъде. А да бъде обиждан цял един етнос за това, че негов представител е убил, е грозно, е опасна провокация, която си поставя съвсем други, недопустими цели. Видяхме какво стана в косово след като сръбски бабаити дълго време крещяха срещу албанците. Явно позаляващите и маргинализиращи се "националистически формирования" искат да напомнят за себе си, искат да привлекат медийния интерес, искат да се поперчат пред камурите на услужливите медии, като организират тоя "протест". Това е моето мнение по въпроса.

Затова е прав И.Божков, който пише:

Няма да отида на протеста утре пред парламента защото:

Недопустимо е да се протестира заради жестоката смърт на човек и в същото време да се пропагандира смърт за циганите.

Недопустимо е да се използва комшийска случка на организиран бой, следствие оправяне на сметки, за да се настройва един етнос срещу друг.

Ако протестът е за правосъдие, наказание и присъди, тогава организаторите да го заявят открито и да се разграничат публично от всеки, който в групите от Фейсбук или другаде пропагандира насилие, етническа омраза и смърт.

Това пише младият блогър. Оособено съм съгласен със заключителните му думи:

Доста хора изливат върху циганите усещането си за несправедливлост, което е много осезаемо в българското общество. Но ако си говорим откровено, циганите са последните, които са ни се качили на главата. Колко хора бяха бутнати и/или убити от коли на депутати, колко милиарди бяха окрадени от едни или други престъпни политици, колко пари се плащат за местни данъци и такси, а като завали дъжд, си обливам обувките с вода и кал от плаващите плочки на тротоара... а колко хора бяха ограбени от пирамидите преди време?

Аз пък в този ред на мисли искам да попитам следното: дава ли си сметка българското общество за изолацията, сегрегацията и дискриминацията, на които ние, мнозинството, подлагаме всеки ден, постоянно, несправедливо, и то от години, циганското малцинство у нас?! Даваме ли си сметка за нашето тъпо презрение и отвращение към тия хора, което няма как да не ги обижда?! И също да запитам: съзнаваме ли неспособността и нежеланието си да намерим път към тях, да им подадем ръка, да почнем да общуваме съвсем нормално с тях, да им помагаме, да ги подкрепяме в опитите им да преодолеят бедността, в която живеят повечето от тях?

И така нататък, неудобните въпроси от този род могат да бъдат продължени още много, но аз питам: защо сме толкова претенциозни към циганите, а към събе си изобщо не сме претенциозни - сякаш сме безгрешни, сякаш сме невинни агнеци или ангелчета?! Защо сме я докарали дотам, че виждаме сламката в чуждите очи, а не забелязваме гредата в своите собствени?!


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари: