Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 23 юли 2010 г.

Нравствен тест: ще приемат ли "Щурците" орден от ръцете на Гоце Първанов?

Членовете на групата “Щурците” са предложени за награждаване с ОРДЕН "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен. Указът е подписан от Президента Георги Първанов.

Дали ще откажат ордена, с какъвто ще бъде удостоен и служителят на ДС, собственикът на радио “Дарик” – Радосвет Радев, или ще го приемат, е тест за чест, морал и чиста съвест.

Ето, например, Йорданка Христова, известна като Данчето и любимка на Фидел Кастро, израсла в “Захарна фабрика” и на почтена възраст станала снаха на Григор Стоичков, член на Политбюрото на БКП, обяви, че няма да се откаже от ордена “Стара планина”, но тя никога не е пяла “Аз не съм комунист и никога няма да бъда”, тя не без свян заклейми и обяви големия български поет Борис Христов за “комплексар” заради отказа му да приеме орден.

Мда-ааа, по делата им ще ги познаете!

Изкушението е голямо.

Ще отклонят ли “ Щурците” предложението на Министерския съвет за орден или ще застанат пред Президента Георги Първанов с приведени глави (веднага се сещам за Стивън Кинг: "Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена") когато им слага на гърдите ордените след една кратка вълнуваща реч, колко много са означавали те в годините за него и партията му.

... следва приятелска прегръдка. Тортата е разрязана и всяка от двете страни вярва, че е получила по-голямото парче.


А ние, техните приятели защо ли не можем да възкликнем : „Io triumphe“ - „Ето Триумфа!“.

... финалът, уви, е предсказуем.

Автор: eien

7 коментара:

Борис Тодоров каза...

Правилният въпрос е:
- Заслужават ли призванието Щурците или не?
Отношението ни към президента или министъра можем да изразим другояче, вместо да попарваме с отрицание Щурците и да ги поставяме пред една алтернатива, която вече времето е решило.

Нашето отношение в случая трябва да се изразява с оценка на творчеството им и заслужена ли е тази награда.

Ако тази награда беше врачена от Петър Стоянов по предложение на Иван Костов - ситуацията щеше ли да е различна като отношение към творчеството им?

Анонимен каза...

Какво означава ордена??
Ние ги слушаме от 35 г. и ще ги слушаме винаги!
Това е орден!
Рони Джеймс Дио получи ли орден?
Това по-малко велик ли го прави?
А Фреди Меркюри?
На тяхно място аз бих отишъл на тържеството за връчване, за да откажа ордена. Да го откажа на сатрапите, наследници на ДС, които затваряха хора заради такава музика!
Не са се променили и сега, но им изнася да се правят на демократи...

Ангел Грънчаров каза...

Ще отвърна като един индийски мъдрец: и двамата сте прави!

Случката е такава. Дошъл при мъдреца някакъв селянин, който спорел за имот с друг селянин. Мъдрецът го изслушал и му рекъл: прав си! И го отпратил. Дошъл другия селянин след малко, той и нему отвърнал че е прав, и също го отпратил. Жената на мъдреца, която била свидетел на всичко, му рекла: как така, та нали той смята противоположното на първия?!

И мъдрецът и на нея отвърнал:

И ти, жено, си права! :-)

Недялко Тенев каза...

"Щурците" трябва да откажат ордена,защото не е редно да им го връчи един комунист като агент Гоце.

Ангел Грънчаров каза...

Точно на тях комунистът Гоце да връчи ордена наистина е голяма подигравка; те възпяха голямата истина, че комунистите не са хора, а ето, оказва се, сега ще наведат глава пред комунист, за да им окачи орден... не бива да се допуска това ако понятието за морал у нас изобщо значи нещо...

Kaloyan Borisov каза...

"По делата ще ги познаете" - не с анализи и предположения ....
Има само една истина и тя се вижда в делата ...

Томи Томев каза...

Не мога да си представя, че рокаджията и бунтара в българската музика, Кирил Маречков ще застане пред Първанов с наведена глава. Не мога и не искам това да се случи. Призовавам изключително уважаваният от мен човек и музикант, Кирил Маречков и неговите колеги и приятели да отвърнат по подобаващ начин на това голямо предизвикателство.