Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 20 август 2010 г.

Еее, вий пенсионерите пък се не наживяхте - и се не наядохте! Майната ви най-сетне!

Понеже пак усилено се говори и пише за пенсионната "реформа" - вижте примерно това, това или това и това - където проблемите наистина са много сериозни и плашещи. И тук рефренът, повтарян от управляващите, е същият, какъвто е и в останалите му икономически "мероприятия": "Нема пáри!" (или "Пáри нема!", коя от двете форми се използва зависи от образователното ниво на съответния министър или на премиера) и също "Спасявайте се сами - или по-добре мрете!". Аз тук не ща да разсъждавам компетентно по проблемите на реформата, щото това, както знаете, го правят други; говори се обаче много, а нещата стават все по-зле.

Явно процесите и в тая област не се влияят много-много от думите, каквито са, предполагам, очакванията на управляващите, които напоследък се хвърлиха да поправят положението, опирайки се на магии или пък на чудодейната сила на всякакви мощи на светци и праведници. Ако си мислите, че живеем в XXI век, имате голяма грешка, изпаднали сте в заблуждение: тук е България, тук, уточнявам, при това е бойкоборисова България. Това говори много за тия, дето разбират.

Искам обаче да дам един пример от сферата, в която съм ангажиран пряко: образованието. Простете, че това, което следва, е... как да кажа... е доста фриволно и дори, може би, обидно за българския учител. Но аз просто регистрирам какво говорят хората, свързани с тази сфера. И то не от вчера и от оня ден, а от преди много години. Щото проблемите в българското образование са епохални. Сега се оказва, че учителите у нас вече ще се пенсионират, най-вероятно, на 67 години, важи и за учителите от двата пола - то пък полът нима има някакво значение при учителите?! А пък това, че средната продължителност на живота за тази професия е под това число (67), звучи оптимистично: ще работят до смърт и поне няма да бъдат унизявани да получават смешни пенсии - щото цял живот са били унижавани със смешни заплати.

Абе какво да каже човек: изобщо в сферата на образованието и на българското училище става все по-смешно. Та ето в тази връзка един виц, който ми разказа една пенсионирана учителка, която е имала щастието да се пенсионира докато още може да ходи:

Та значи преди много, много години, в приказната страна България имало една влиятелна комунистка Дража Вълчева, за която злите езици говорели, че била... любовница не на кой да е, а лично на "другаря Тодор Живков" (кумира на днешния ни премиер). Та по нейно време, което било много отдавна, учителите й написали писмо със следното съдържание:

Другарко Дража, молим ви, намалете стажа,
понеже докато преподаваме се напикаваме.

А пък всемогъщата другарка Дража на туй кратко писъмце отвърнала съвсем изтънчено, както подобава за пролетарско-комунистическа аристократка:

Добре е, че докато преподавате само се напикавате.
Ще се пенсионирате когато почнете да се насирате.

Тия думи си разменили тогава учителите със своята министърка, или пък, ако не е била министърка на образованието, със своята доверена и твърде влиятелна партийна другарка. Както виждате, разбрали се чудесно. Днес, апропо, другарката Дража, както говорят злите езици, в наше време си доживява блажено старините във Виена, щото мнозина от оня така мъдър селско-комунистически елит вече живеят в омразния Запад, където си съществуват, разбира се, твърде заможно, охолно и доволно.

А пък на учителите, пък и на всички останали трудещи се в отечеството нека кучетата да им ядат главите! Пенсии ли? Много искате! Понеже се оплаквате, че пенсиите били ниски, ето, сега ще направим "риформа" и ще въведем друг модел: само тия щастливци, които изобщо доживеят до пенсия, ще получават много високи пенсии; ала те, за щастие, ще бъдат малко. А пък благодарение на неизразходваните по предназначение пари, които държавата удържа от всички работещи за пенсии, ще започне невиждан икономически просперитет на родината, щото ще ги инвестираме в индустрията и туризъма; ще почне икономическо чудо, което ще направи България свърхбогата страна! Ех, пей, сърце!

И тоя път заслуга за нейния невиждан просперитет ще имат умрелите, тия, които не са доживели пенсия. Тъй ами: то пък има ли смисъл изобщо да се живее като си стар?! Да сте живели когато сте били млади. Сега ще ми искат да живеят; пенсии ще ми искат?! Айде де! Казваш им "Пáри нема!", а они пак искат. Какво нахалство само! Вий пенсионерите пък се не наживяхте - и се не наядохте! Майната ви най-сетне!

1 коментар:

Анонимен каза...

пари за пенсии няма, защото знайни и незнайни другари от БА и ДС получават титанични възнаграждения за труда си към Родината. За нормалните хора - ядец. А онези хрантутници продължават да се пенсионират след 10 години стаж и да изяждат хляба на хора като вас.
Гадини.