Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 август 2010 г.

Възможно ли е да създадем "блогърска телевизия", в която да участват неудобните за официалните медии журналисти и анализатори?

В дискусията, в която аз подхвърлих свой коментар (Свободата на медиите у нас в последните години е напреднала толкова много, че вече се позволява да има само едно мнение: угодното за управляващите!) гледам че се е обадил един човек, който по повод на казаното от мен пише нещо интересно; по-надолу можете да прочетете неговата реплика, която цитирам в своя отговор; смятам, че въпросът, който бива повдигнат по този своеобразен начин, е твърде важен:

@ Alex, пишете, обръщайки се скъм мен във връзка с моята реплика, следното (да го преведа на кирилица че да се чете по-лесно):

Вашият коментар, както и статията тук ме навеждат на следната идея: дали няма да е добре за БГ да се организира ТВ или радио канал, по коxто да говорят именно тези журналисти: „хората които никoй не ги кани никъде“. Мога да се обзаложа, че за по-малко от година ще е един от най-гледаните канали в БГ, а и извън нея. Спонсори и родолюбиви българи винаги ще се намерят. Защо да не…

Ще ви отвърна така: имаше такъв ТВ канал, наричаше се РЕ-тв, беше интересно да го гледаме, ама издържа едва една година и... угасна, загина. Ако се направи ново нещо от този род, като се отчетат и грешките на РЕ-тв (щото в един момент и нейният ефир беше овладян от досадни насекоми като Андрей Райчев, Георги Лозанов и цялото онова "кралско войнство" от медийни рицари, което дефилира неуморно от медия в медия!), та ако се създаде още веднъж нещо подобно, то сигурно ще има същата участ; разбира се, не е зле да се опита. Но това не е лесна работа, имам предвид да се създаде телевизия и радио, в което да участват неудобните за сегашните олигархични и продажни медии журналисти, анализатори и пр.

Аз обаче тук искам да кажа нещо друго: у нас даже блогърите трудно си взаимодействат; нали забелязвате, всеки си стои сам в своята "кула от слонова кост", мърмори си там нещо, и посреща овациите на обожателите си; всеки сам себе си разглежда за нещо като феодален владетел, а да се обединят, да направят нещо заедно е крайно трудна работа. Безброй пъти съм предлагал блоговете да си сътрудничат, писах за т.н. "блогърско цунами" срещу властта, не, вятър работа, никак не щат да си взаимодействат; българският "индивидуализъм" явно е дотолкова лош, че, както се вижда, сме неспособни на елементарна солидарност. Даже аз, който тук, в блога на г-н Инджев, редовно коментирам, препечатвам негови статии в блога си или във в-к ГРАЖДАНИНЪ, подкрепям го, бивам разглеждан като най-досаден натрапник, и чат-пат някой промърморва "Тоя пък Грънчаров що иска сега тука, що не си стои в блога и не си кюти?!".

Още един пример: създадох в-к ГРАЖДАНИНЪ и списание ИДЕИ. Призовах цялата "блогърска общност" да подкрепят, да участват, да си сътрудничим, заедно да ги правим, има нужда от такива издания. Знаете ли какво стана в отговор на моите призиви? Знаете или не? Правилно, оказва се, знаете, вярно е допускането Ви: нищо не стана! Никой не подкрепи, никой не помогна, никой не показа желание да сътрудничи; по тази причина сме всеки сам и поотделно нещо като дон Кихотовци, абсурдни херои, които не могат да си обединят силите. Ето и по тази причина властта и олигархията у нас са съвсем спокойни, щото опозиционни обществени сили и настроения, които не могат да се обединят и да си взаимодействат, съвсем не са опасни за тях.

А вместо телевизия лесно може да се създаде един ВИДЕОБЛОГ или блогърска телевизия, в който коментари ("на живо", с "образ и подобие", с "картина и звук"), в който свои "предавания" да имат и Иво Инджев, и Едвин Сугарев, и Иван Бедров, и Ралица Ковачева и много други интересни журналисти, коментатори и личности. Защо да не се направи това, лесно е, иска се само известна координация и ще стане. Ето, примерно, г-н Инджев може да си продължи да води своето предаване "В десетката" под формата на видеоблог; е, не да кани разни политици, не да поставя неудобни въпроси, но пък да прави свои коментари; иска се една камера и един микрофон, лесно е.

Българският интернет плаче за едно такова издание, за един такъв сайт, който може да стане твърде популярен, понеже пък има и предимството на двустранната връзка, на интерактивността. Подарявам тая идея на всеки, които иска да я направи; ама ще се намерят ли инициативни хора, които да свършат нещо толкова полезно и добро?

5 коментара:

Анонимен каза...

телевизия няма как да бъде създадена, докато ефирът е окупиран от антибългарските bTv, Нова, Про.бг..и още такива. Но един вестник с малко реклама и анонимни спонсори би могъл да превземе пазара за не повече от месец

Анонимен каза...

Коментари

1.
metalyrg
около 9 часа

Ми възможно е,що не....

2.
lozanov
около 9 часа

Телевизия за сега не е възможно, поради ред причини, но вестник е добра идея

3.
metalyrg
около 9 часа

Вестника е за гъзове,буквално,остават ефирните медий...

4.
lozanov
около 9 часа

Ефирна медиа може да се направи с елементарен капитал, който започва с поне 7 нули. Да обяснявам ли защо?

5.
Тигърче
около 9 часа

Ще пропусна да ти чета глупостите и истерясванията, но предполагам, че си се засилил да правиш ˝блогърска˝ телевизия за себе си и Минджев - да словоблудствате на воля

6.
lozanov
около 9 часа

Ха, явно идеята е доста дразнеща -))

7.
metalyrg
около 9 часа

Ти новичък ли си,здрасти....

8.
pety
около 9 часа

Всеки вид медия е различна.Аз примерно не купувам вестници,защото чета всичко тук, но ето опирам само за себе си. Писането е по-интересно представяне от говоренето. Визирам RE-tv .

9.
metalyrg
около 8 часа

Сложно бе моме,некой дава ли си сметка че човешкия фактор у тая мангалска държава има значение сал веднъж на 4 години...

10.
pety
около 8 часа

НЕ ДОРИ САМИТЕ НИЕ

11.
metalyrg
около 8 часа

Ми спрете вече с тая дивоия наречена избори...не са ли изморихте?

12.
Тигърче
около 8 часа

РЕв ТиВи е отличен пример. То не бе РЕв, то не бе тръшкане, то не беха призиви и позиви за дарителство, а Прокопи си взе парите и ... абе щом парите бягат работата е ясна.

13.
interpres
около 7 часа

@lozanov, не със седем, ами дори с една нула да започва числото на капитала, пак ще става дума за стотинки! Не съм чула някъде по света да са направили телевизия със стотинки, защото само домейнът и хостингът надхвърлят левче.

14.
metalyrg
около 7 часа

Левче и колко?

15.
interpres
около 6 часа

@metalyrg, защо питаш? Ти лев и колко свободен капитал имаш? Като си изтръскам джобовете от семки и бонбонки, и аз ще събера малко, та ако не за ден, поне за час да си платим и да почваме да я правим тая евтинджийска телевизия!

16.
metalyrg
около 6 часа

Убуву де,давам два лева,шма напрайте ли оператор?

17.
interpres
около 6 часа

Аха... оператор на метла става ли? Ама ако метеш убаво, може да те даваме и пу телевизоро!

18.
metalyrg
около 6 часа

Нема ядове...

19.
Barmolino
около 1 час

Работим по Върпоса стъпка по стъпка само гледайте

K.Georgiev каза...

Най-лесно е да се направи онлайн радио или онлайн телевизия, които да стриймват предварително записани материали, а също така и на живо. Онлайн радио може да си направи всеки с личен компютър и връзка към интернет. Има достатъчно безплатен софтуер за това и финансирането се свежда до таксата за интернет и релен IP адрес.

Онлайн телевизия също може да се пусне лесно, но излъчването на живо изисква по-сериозна инвестиция и самите видео файлове са по-големи, което генерира голям трафик и съответно изисква по-бърз интернет. Има и други проблеми, но те лесно могат да бъдат преодолени с повече желание.

Същинския проблем е ще може ли да се осигури интересна програма поне по няколко часа на ден и ще има ли кой да я гледа/слуша.

Колкото и да уважавам автори като Инджев съм останал с впечатлението, едва ли ще се захванат с такава апокрифна медия.

Александър каза...

Здравейте,
ефирна медия е трудно да се направи. Изисква се неприлично голям капитал, за да се осигури от малък спонсор, а големите спонсори вече са намерили къде да си дават парите. От друга страна въобще не е трудно да се направи онлайн медия на живо. За целта са нужни помещение, 3 компютъра (с поне 2 различни интернет провайдера), камера (хубава, а не любителска) и микрофон.
Алтернативния начин с онлайн радио е още по-лесен, защото там не се изискват и кой знае какви специализирани познания в областта на радио технологиите и е страшно елементарно. Нужно е помещение с 2 компютъра и микрофон.
И за 2-та варианта са нужни поне 2 различни интернет връзки - подсигуряване срещу евентуален срив на едната. Поради същата причина е нужен и повече от 1 компютър.
Наистина няма нищо трудно откъм техническа гледна точка, но съществува проблема с независимостта на медията. В момента, когато една медия започне да бъде спонсорирана от точно определен човек/фирма/организация, тази медия малко или много започва да служи на неговите интереси. Извиването на ръце типично по български е добре известно "Пусни това, а не онова, за да не ти спра кранчето" е нещо, което може да се очаква във всеки един момент, ако бъде пусната такава медия. От друга страна, ако този проект има независимо финансиране (анонимни дарения в малък размер) тогава той може да бъде запазен в гореизложеният вариант и да се развие.
Поздрави за идеята. С удоволствие бих участвал в подобен проект.

Борис Танушев каза...

Идеята ми се струва интересна но без спонсор няма да мине. По този повод се сетих за живо-умрялата фондация Демокрация.Не пречи да се опита (от тези които разполагат със съответните котакти), отново, както в зората на демокрацията ни, да се намерят външни спонсори за една нова организация (фондация, асоциация), която да подпомага независимата журналистика.