Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 2 септември 2010 г.

Суетно-самовлюбеното упоение от собствената величавост се явява главна предпоставка Б.Борисов да си счупи главата по най-великолепния начин

Важно интервю на Иван Костов във видео и текстови формат - за тия, които като мен не са го чули или чели: Иван Костов: Истинската реформа е надграждане над вече свършени неща. Интервюто е много интересно и показателно за реалната ситуация, в която се намира страната. Щото иначе медиите ни баламосват, ние няма как да узнаем реалностите ако не се вслушваме в гласа на сериозни анализатори, на хора, които разбират от тия неща - като Костов. Ето един фрагмент от самото интервю:

Ив. Костов: Значи, първо, аз искам да се справят. Искам... и ние всички желаем, тъй като ние все пак подкрепяме това правителство, ние искаме този риск да не се случи. Искаме да не се превърне в опасност за финансовата политика и за бюджетната политика на страната. Искаме някак си да се справят. Има комплекс от мероприятия, които те провеждат, и искрено желаем да се разкрият нови приходи, да съберат тези приходи, изобщо да се справят, примерно с производителите на алкохол, които използват фалшиви бандероли, и с цигарите контрабандата. Изобщо желаем да се справят. Но ако не се случи, тогава наистина ще стане много тежко за страната. И тогава трябва да гледаме не състава, който ни ръководи, на правителството, трябва да гледаме по-скоро интересите на страната. И тогава въпросът знаете ли как стои? Коя е тази политическа конфигурация от правителствен състав, от хора, които биха могли да върнат доверието, за да може нещата да тръгнат добре. Защото видимо е, че доверието на чуждестранните инвеститори например се губи, а то е най-чувствителният индикатор.

Това е един силен момент в интервюто, но има и други много силни моменти, понеже, на всичкото отгоре, Иван Костов е най-големият управленски капацитет на България, който се е доказал като такъв в много тежки ситуации, от които е излязъл с чест, с които се е справил. И освен това има нещо, което отличава Костов от огромната част от политиците: той е интелигентен човек; ето един момент от интервюто, който потвърждава верността на тази моя констатация:

Ив. Костов: Всеки управляващ започва от себе си, особено популистките формации, които управляваха - Симеон Сакскобургготски визирам, след това тройната коалиция, и за съжаление много от елементите на управлението на ГЕРБ. Те започват отначало, те не виждат направеното и твърдят, че всичко ще направят наново. Истинската реформа е надграждане над вече свършени неща и ще дам един пример с това, което Бойко Борисов каза за пристанищата. Той каза 20 години са унищожавани пристанища.

Водещ: Той така каза много неща между другото...

Ив. Костов: Да, само че... вижте, за 20 години, първо, са приети и са уредени по европейски начин пристанищните власти, пристанищната администрация, морската администрация. Затворена е глава "Транспорт". За първи път е работено по европейските коридори. Българин оглави една от най-големите организации - ТРАСЕКА, за международни транспортни коридори. Разшири се пристанище, удълбочи се пристанище Бургас. Построи се нов док за сух... разтоварване на сухи товари. Построи се терминал в пристанището Поти, грузински, за превоз, железопътен превоз и се направи триъгълник от фериботи. Бойко Борисов не знае, че това е правено в ония далечни времена до 2000 г., и казва, че никой не е направил нищо за това. Това е типичната черта на управления, които не са реформаторски по принцип, а които са популистки. Те искат нещата да се броят от тяхното идване нататък, но не е такава реалността. И за съжаление усилието да се управлява държавата, за да се постигат резултати, иска наистина много упорство, и то върху направения градеж да се направи нещо ново. Това е много по-сложно, отколкото другото.

Вижте Ренесансът как се е случил, нали, не са копирали майсторите от Ренесанса класическата... но са надграждали върху нея. Взели са я тая култура с нейната архитектура, с нейните форми, с нейната представа за изящност, но са я претворили по съвършено друг начин, но върху нея, не встрани от нея. Ето точно това е, което се иска от нас. А ние като махнем една от основите и се получава това безплътно изкуство на ранно християнската епоха, в което, нали, знаете какви са образите от иконите, знаете... всичкото това е, защото е прекъсната цялата нишка на развитие и е направен опит да бъде измислен отново светът, ама той не се е получил точно в този смисъл.

Това е. Това, а и още други важни неща казва Костов. А аз искам да завърша със следното: Бойко Борисов, ако мисли за същинските, реални и много тежки, проблеми на страната, за решаването на които ний, избирателите, или поне мнозинството от нас, сме го поставили там, трябва да се вслушва в гласове като този на Иван Костов, щото Костов е отдавна доказал се държавник и управник. Щото това, именно вслушването в трезвите гласове на опитни политици като Костов, е от интерес на страната, на първо място, а на второ място е в негов собствен, на Бойко, интерес. Но ако Бойко Борисов продължава недоволно да ръмжи като проскубан софийски пес, когато Костов го предупреждава за важни и сериозни неща, това за мен е точно доказателство, че неговият същински стимул не е да решава проблемите на страната, а той, милият, се грижи предимно за това доколко простия човек го харесва, какво впечатление създава у немислещата народна природопопулация.

Тоест, държи се като позастаряваща суетна дама, мацаща се с червила и помади, белким скрие тъжната истина за самата себе си, за своята неблаговидна участ. Което и показва, че реалностите, че реалното положение в страната, истината за случващото се му е последната грижа. А аз пък ще кажа, че такива като него свършват много зле; нека да се пази от жалката си участ, която сам си подготвя така усърдно, понеже е изпаднал в суетно, самовлюбено упоение от собствената си величавост - явяващо се главна предпоставка да си счупи главата по най-великолепния начин...

1 коментар:

Томи Томев каза...

Гледах това интервю, и за сетен път се убеждавам в качествата на г-н Костов като най добрият изявен наш политик и държавник. На фона на всичко това, все по трудно ми става да си одговоря на въпроса. Защо се проявихме като толкова ограничен народ, че не проумяхме капацитета на този човек, и не му позволихме още един мандат в управлението на страната. Но има време, ще се сетим отново за него.