Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 6 септември 2010 г.

Църквата ни е в ужасна криза, в страшна духовна агония, което е голям грях за всички нас - защото продължаваме да търпим

Блогърът Вени Марковски е написал постинг със заглавие Църквата – източник на чалга, алчност, нетолерантност, материализъм?, който прочетох, и от който съм възхитен. Прочетете го и вие, напълно пръв е в твърденията си, а пък е намерил и подходящи свидетелства и аргументи в тяхна подкрепа. Става дума за нови невероятни подвизи на пловдивския владика Николай. Ето един момент от тази статия, който ми се вижда особено силен, понеже става дума за скандален факт, чиста гавра, за който изобщо не съм предполагал, че е възможен:

“Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще връчи най-високото отличие на митрополията – орден “Свети апостол Ерм”, на прокурор Стефан Янев и на кмета на Пазарджик Тодор Попов за отстояване на християнските ценности. Решението за отличието е във връзка с приетата от Общински съвет - Пазарджик Наредба за обществения ред и конкретно чл. 14 в нея, който забранява публична демонстрация на сексуална и друга ориентация на обществени места.”

А ето и част от коментара на автора за действията и изявите на неудържимия владика Николай Пловдивдски:

Да, наистина е тъжно, че самият владика иска да обединява нацията около материализма, алчността и чалгата, защото как другояче може да се тълкува това, че в нарушение на всички канони, именно по негово разпореждане биха камбаните в Пловдив за сватбата на един най-обикновен тв-водещ? А призивите му за нетолерантност към различните, за това, че те са извратени, показват, че правилно Варненският митрополит отбелязва какви неща говори в Пловдив неговият колега. Чудя се: дали народът заслужава Църквата или Църквата заслужава народа си? Какъвто и да е отговорът, той няма значение, защото двете се допълват “чудесно”.

Като прочетох тия правдиви думи, нямаше начин да не реагирам някак, ето какво написах като коментар в блога на Марковски:

Поздравления за хубавата статия, за верните и смели думи! Напълно споделям написаното, смятам, че точно така трябва да се пише по тия горещи проблеми, а не нещата да се замазват от някакво лицемерно благоприличие!

Николай мина всички граници и убедително показа, че е нещо като наш роден талибан и фанатик, на който ако му дадат власт без замисляне би пращал хора и на кладата. В тоя човек няма нищо християнско, но за сметка на това има нещо много злобно, студено, сатанинско.

Нали знаете, че същия този Николай носи скъпоценен часовник за не знам вече колко си хиляди евро, който му е подарък от неговия (и на президента Гоце Първанов) приятел, именно от олигарха Георги Гергов? Нали знаете, че същият този Николай навремето обяви великия папа Йоан Павел Втори за "еретик" и тури пазванти да не би престарелият папа по време на посещението си в София да рече да влезе в "светая светих", в олтара на храма "Александър Невски", щото ако бил влязъл, храмът щял да бъде осквернен и трябвало на се освещава наново?!?! Това са думи на "праведника" Николай, показващи, че в тоя човек няма нищо християнско, а всичко е поза и антихристиянска наглост и лицемерие.

Помните ли тия по-раншни изяви на напористия "духовник", които дотолкова го издигнаха в очите на тодорживковите владици и на тодорживковския патриарх, че за благодарност съвсем млад го туриха митрополит на най-голямата духовна област у нас, Пловдивската?

Николай е носител на толкова много нехристиянска ярост и злоба защото така са го учили неговите московски наставници; аз лично смятам, че тъкмо Николай е кандидатът на Москва за български патриарх, и като знам огромните възможности на КГБ у нас, изобщо няма да се учудя, ако следващият български патриарх е тъкмо той.

Ще си получим тогава заслуженото, ще станем за смях по целия свят, щото тоя неудържим брадат дявол Николай е способен да стори такива щуротии, каквито изобщо не сме в състояние сега да предположим. Той е върл враг на европейската ориентация на страната и е яростен поборник за ново присъединяване на България към руско-азитската имперска ос.

Това исках да кажа, нещата са сериозни, а пък църквата ни е в незавидно състояние, тя се намира в ужасна криза и дори в духовна агония, намира се в крайно окаяно положение, което е голям грях за целия български народ - понеже търпи всичко това...

2 коментара:

Анонимен каза...

вввв

Анонимен каза...

зарад хора като тоя аз вече доста време не съм религиозен. Тоя човек, Николай, да си ходи в Иран да му капне мед на душата.