Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 3 октомври 2010 г.

Българите в чужбина трябва да имат възможност да гласуват: подкрепи Петицията за Закона за електронното гласуване

Господа управници, искаме да ви обърнем внимание на електроното гласуване, което ще ни даде на нас, българите в чужбина, възможност да гласуваме нормално. Има милиони хора, които не са гласували от 10 години не защото не са искали, а защото не са имали възможност да го направят - по ред причини, с които вие не се съобразявате когато насрочвате избори. А това са законите и порядките в чужди държави, където пребивават български граждани. Проектозаконът за Електронно Гласуване, подготвен от проф. Михаил Константинов още през 2004 г., обхваща гласуването по Интернет и телефон. Ето и самия проектозакон:

Чл. 1. Този закон урежда електронното гласуване при произвеждане на избори и референдуми.

Чл. 2. (1) Право да гласуват електронно имат:

1. българските граждани, които са навършили 18 години към датата на изборите, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание “лишаване от свобода”;
2. гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които по силата на закон могат да гласуват на съответния вид избор или референдум.

(2) За да могат да гласуват електронно, избирателите подават заявление и декларация по този закон.

Чл. 3. (1) Електронното гласуване е равностойно и се произвежда съвместно с гласуването с хартиени бюлетини на основата на всеобщо, свободно, равно, тайно и пряко избирателно право.

(2) За електронното гласуване са задължителни общите изисквания, които се отнасят до гласуването с хартиени бюлетини. (ПРОЧЕТИ ДОКРАЙ И ПОСЕТИ МЯСТОТО, КЪДЕТО МОЖЕШ САМ ДА ПОДКРЕПИШ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ >>>>>)

Няма коментари: