Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 28 ноември 2010 г.

За актуалната политическа употреба на църквата и религията у нас

В блога ПРАВО И РЕЛИГИЯ В БЪЛГАРИЯ, правен от г-н Христо Беров (Берлин, Германия) открих две неща, които ме заинтересуваха. Предлагам ви да ги видите и вие; ето първия текст:

ЧЕТИРИ КАЗУСА ОКОЛО РЪКОВОДСТВОТО НА БПЦ-БП ОТ НОЕМВРИ 2010 г.

А ето откъс от текста, за да разберете за какво става дума:

Както можеше да се предполага, за първи път бе осъден висш духовник за дискриминация. Всъщност, в интерес на обективността, трябва да бъде казано, че Комисията за защита от дискриминация de iure et de facto не осъжда никого, а констатира наличие на дискриминация, защото КЗД не е съдебна инстанция, въпреки че решенията и се обжалват пред Върховния административен съд... За да нямаше подобно решение, просто този клирик можеше да се извини. Извини, т.е. просто да се покае, да поиска прошка от други грешници, точно като всички нас. Защото, все пак Евангелията дават достатъчно свидетелства за това, как Христос помага на недъгави. Друг е въпросът, доколко висшият клирик (без висше образование) е разбрал милостта на Христос, за да не търси жертвите на Бога сред хората, които са със затруднения в придвижването. Явно наистина всеки постъпва според ума си (Рим. 13:5), доколкото, разбира се, го употребява като чете Евангелията.

А ето и заглавието на втория текст: ХРАМОСТРОИТЕЛСТВО В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ. В него пък става дума за още един фрапантен случай от битието на йерарсите на Българската православна църква:

Едвам ли, за последните десетилетия, а защо не и столетие, е имало българско правителство или управляващо мнозинство, което е вложило толкова неистови усилия в своето религиозно декориране и опити за възкачване по скалата на религиозната ритуалност и церемониалност. Раздаване на частици от Христовия кръст, откриване, промотиране, размяна и разнасяне на мощи, в страната и зад граница, вкл. фото-кампания чрез мощи за привличане на руски туристи. Допълнително - религиозно-обвързани рекламни клипове за евроизбори, посещения и финансиране на манастирски комплекси и манастирско строителство също са документирани факти; сходно е положението и в парламента, където от самото си начало, 41-то НС има освен всичко друго и официален синодален представител, макар и без конкретно правно основание.

Единственото, което може би остава като последна перла в короната на правителството по религиозни политики е устрояване на собствен църковно-министерски храм.

Дочетете докрая тази публикация за да разберете за какво по-точно става дума. Аз лично се въздържам от коментар (за момента).

Приятно четене и хубав уикенд ви желая!

Няма коментари: