Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 13 декември 2010 г.

В Лондон пък не искат образователна реформа!

Препечатано от: Погроми в Лондон заради образователната реформа

Докато в България “протестиращите” излизат за няколко часа в работен ден, за да изнудват успешно правителството за пари, то във Великобритания почти целия площад Трафалгар бе унищожен, но Дейвид Камерън продължава да се бори за прокарване на реформата.

Снимките са част от колекцията на списание Newsweek.



Виж останалите снимки от ТУК.

3 коментара:

Rosen Hinkov каза...

май не си наясно за каква реформа става дума г-н Грънчаров, щом подтекста който се прокарва в коментара ти е някак си в подкрепа на реформата, силно казано разбира се, на това правителство.
Просто става дума за увеличение на студентските такси, които от 3/три/ трябва да станат на 9/девет/ хил. паунда за семестър.
Което автоматично, връща нещата в кастово робовладелския строй. Защото тук студентите се учат със студентски заеми от банките, а някой със стипендии които не стигат до никъде, и не са на издръжка от богатите си родители.
В закона е предвидено че след като един студент получи заем след като е приет в съответното учебно заведение/което не знам как ще стане правителството да задължава частни финансови институции да предостатвят такива обилни дългосрочни кредите/ след като завърши и евентуално си намери работа, може да започне да го погасява след като има заплата по голяма от 21 хил. паунда на година!!! Това не е много, не се заблуждавай. Да не мерим с българският аршин. Ако приемем че това не е демагогия за да се прокара закона, означва че всеки който е получил такъв кредит, ще се стреми да не надвиши този доход за да не плаща. Което ще рече, че не му пука. Ще се хване на някаква работа в застрохователна компания с заплата от 18 хил. и банката която е дала кредита , да го духа, нали.
Вярва ли го някой!!
Другият вариант- На трийсет години си намираш работа за над 21 хил. оженил си се, имаш дете, ипотека, студентски заем, жена, икономическа криза. Ами , ако те уволнят!!
Така че според мен не става дума за реформа, а за кастово разделение г-н Грънчаров. А трафалгар не е разрушен от студентите,вчера минах от там, напротив коледният му имидж, така да се каже, е развален от един огромен тенекиен еврейски деветосвешник.
Което може би има нещо общо с цялата тази работа, щом става дума за пари

Ангел Грънчаров каза...

Ето че нещата пак идват и се връзват в нашия български контекст, г-н Хинков: у нас образованието е "безплатно" - и съвсем калпаво. В Англия пък е платено, но за сметка на това - качествено. И за да бъде още повече ценено го реформират, като вдигат още повече таксите; дават ни пример, че не може "безплатното" образование да бъде качествено, т.е. ако искаме ситуацията коренно да се промени и у нас, трябва да бъде принуден българинът да плаща за образованието си, та да започне да го цени, респективно - за да почне да е заинтересуван и да почне да се бори за високо качество на образованието.

Да не подценяваме разбиранията на английските консерватори и мъдростта на английския народ; "Няма по-скъпи работи от евтините!" и "Не съм толкова богат, че да мога да си позволя за купувам евтини неща!" са, доколкото ми е известно, английски поговорки, и в тях има много мъдрост, от която следва да се поучим.

Българинът пък, респективно, цени евтинките неща - и поради това, общо взето, се задоволява предимно с ментета. Комай всичко е менте у нас: като се почне от сиренето и саламите, та се стигне до образованието и до "културата" ни; сърцевина на съвременната масова българска култура е чалгата, а Азис е по-уважаван и по-влиятелен и от най-авторитетния български учен (кой, апропо, е той?!).

Образованието ни е менте тъкмо щото гледаме да е евтинко, да не би да се охарчим за образование, щото ако пък се охарчим, няма да имаме достатъчно парички за ракийца, за кебапченца, за пържолки. Затуй и на масовия българин хептен, ама, дето се вика, хептен-хептен не му пука за качеството на образованието на неговите деца.

И точно заради това у нас няма и не може да има никаква реформа в образованието. И ето, че англичаните ни дават прекрасен пример за това как се постига качествено образование: то е и трябва да бъде признато за най-скъпо, дори драгоценно и безценно нещо! То струва много, ама много пари!

Ангел Грънчаров каза...

Разбира се, че лявата напаст и в Англия, и навсякъде по света, да не говорим пък за България, прави всичко, за да вреди, защото прекрасно образованият, самостоятелен, уверен в силите си, защото свободният човек няма нужда от социализми, за да се справя със задачата на живота си; напротив, той е самата смърт за всякакви социализми. Но за сметка на това пък бедният, прост, унизен човечец няма друг избор, освен да търчи да се запише в най-близкия клуб по комунизъм, където ще му обяснят, че образованието требе да е съвсем безплатно и "народно", все едно се издържа от духането на вятъра или от греенето на слънцето, че държавата за всички ще се погрижи, за да не умрат от глад най-вече мързеливите, също така че да си мързелив не е недостатък, а привилегия, заради която "социалната държава" трябва да ти плаща, та да паразитираш цял живот, че изобщо не трябва да си взискателен към себе си, щото да си прост също е нещо като звание, привилегия или... аристократична титла!

Аз пък, г-н Хинков, много ценя Англия и англичаните - и Америка и американците, които, впрочем, не са нищо друго освен английска еманация. И ми си иска ние, българите, да почнем да се учим не от руснаците, от азърбаджанците и от узбеките, а да почнем да се учим от Америка и от Англия, от американците и от англичаните. Там ни е проблема, че сме склонни в масовия случай да се възхищаваме на руснаците и азърбейджанците, но да мразим англичаните и американците.

А обикновено човек мрази онова, което не разбира и което го превъзхожда - и се съизмерва с онова, което е подобно на него. Затуй мога да река: българският народ да не чака подобряване на положението си и излизане, избавление от мизерията и унизеността докато не почне да залага на истинските и на качествените неща, които струват много пари. И докато, респективно, решително не се откаже и не зареже завинаги евтинките ментета, обричащи ни на вечна бедност и унизеност.

Това е, което смятам за уместно да каже в случая. Така виждам случващото се от далечна, намиращи се на космически разстояния от Англия България - и от толкова далечния от Лондон - и бял от пухкавия сняг древен град Пловдив.