Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 7 декември 2010 г.

Подписка за подкрепа на ученическия протест от страна на учителите

Уважаеми дами и господа учители, колеги,

Миналия петък, 3 декември 2010 г. голяма група наши ученици напусна училище и се присъедини към протестно шествие-демонстрация на учениците от училищата в гр. Пловдив. От инспектората постъпиха нареждания протестиращите да бъдат наказани с неизвинени отсъствия за времето, в което са били на демонстрацията. Много директори в пловдивски училища приложиха недопустим натиск, включително и заключване на вратите на училищата, техните ученици да бъдат възпрени от участие в демонстрацията. Поводът за негодуванието на учениците е, че Министерството ги лиши от коледна ваканция, и то по времето на най-вълнуващи празници, явяващи се част от българската народна и религиозна традиция (Ивановден, Йордановден). Провеждането на учебни занятия в дните, като се почне от 3 януари 2011 г., ще бъде проява на насилие и гавра над душевността и на ученици, и на учители. Един учебен процес при липсата на нагласа за учене у учениците ще бъде изцяло неефективен и безсмислен. Ето защо ние, долуподписалите се, се съгласяваме с подписа си своята подкрепа на следното:

1. Административни наказания за участие в ученически протест са форма на репресия спрямо ученици, които са проявили гражданска активност и защита на свои накърнени човешки права, и, следователно, ако искаме да бъдем демократично общество, не бива в никакъв случай да бъдат налагани;
2. Подкрепяме исканията на нашите ученици за връщане на отнетата от Министерството зимна ваканция;
3. Солидарни сме изцяло с исканията на учениците за същностна реформа, за модернизиране и европеизация на българското образование, което се намира в нетърпима вече криза.
4. Декларираме, че ще подкрепим с присъствието си следващи протестни прояви на нашите ученици, понеже нашите интереси за общи и всички сме заинтересовани в българското образование да настъпи такива належащи промени, че неговото качество да стане на длъжното ниво.

ПОДПИСАЛИ:

1.Ангел Иванов Грънчаров
2.Кирил Илиев Савчев
3.Томи Томев
4.Димитър Щерев
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18..
19.

(ЗАБЕЛЕЖКА: Учителите и гражданите, желаещи да подкрепят тази подписка от интернет, моля да добавят имената си в коментарите, което ще се счита за присъединяване към нея. Нека да подкрепим младежта на България, която има право да се ползва от плодовете на демокрацията.)

3 коментара:

Киро каза...

Кирил Илиев Савчев - добавете ме към подписката! И искам да бъда добавен не защото учениците заслужават по-голяма ваканция, а защото най-сетне се проявява някакво желание за търсене на права! И ако сега не бъдат подкрепени ще им бъдат отрязани крилата за бъдеще, когато ще трябва да си търсят истинските права от тези, които са свикнали да им ги отнемат!

Томи Томев каза...

Аз съм за, независимо дали в конкретния момент учениците са прави или не. Важното е, че се формира едно граждански активно поколение, което поражда потенциял за промяна. За да се случи това учителите трябва да подкрепят учениците.

Анонимен каза...

Подкрепям безрезервно!