Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 26 януари 2011 г.

"Престрелка" по повод темата за достойнството на личността в нашенски условия

Вчерашната ми публикация под заглавие Случка от заревото на неудържимия възход на наший народний любимец Бойко Борисов предизвика някои коментари във Фейсбук, които ми се виждат интересни; ето затова ги слагам и тук, та да могат да се прочетат и от читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ:

Kalina Stoeva: Ох, каквото и да кажа ще е стон и болка... Лично за себе си знаех, бях прочела сайтове (като "Крими"), даващи много отдавна фирмите, другарите и съратниците на този "десен демократ", но уви, наложи се да изпием поредната (страхувам, че не и последна) горчивата чаша. А сега яд, но и срам бера - от вчера си имаме и наш "Япончик"; то не стигат бисерите, които ръси и театрото, от къде извади този японски -шогун "Турнаго сама" от всякъде... Лоша работа!

Нора Недялкова: След 20 години преход пак сме на същото място. Тъжно, много тъжно! На следващите избори ще си изберем поредните "спасители" и в това се състои нашата трагедия.

Васил Ангелов: Не, госпожи и господа, не сме на същото място както преди 20 г., а още по-зле. Аз когато се опитвах да обесня преди изборите, че ако изберем Б.Б. ще вкараме нарко-дилърите и престъпноста в държавата, 90% от хората ме обвиниха в преклонник на комунизма. Не разбра ли нашият народ досега вече 20 г. че спасението е в самите тях, а не в грандиозни претенденти за власт. А сега пак не от начало, а се върнахме 50 г. назад. Сега вече няма накъде. Всичко е унищожено, народът е под границата на бедноста, а ние само си говорим! И се чудя докога ще ги търпим ?

Siyka Pentcheva: От информацията ви не видях възрастта ви, другарю философ! Къде сте образовал е ясно... мислите ли, че вашето зарево е по-добро? Аз не се съмнявам, но бъдете по-автентичен!

Ангел Грънчаров: Другарко, аз за Вас, уви, не съм другар. Аз съм враг на другарите, другарко. Непоправим съм, мразя комунизма и другаросването така силно, че повече едва ли може да бъде. Моето зарево, моят възход, моят живот са минали съвсем различно от тези на Вашия кумир, другаря Ви Бойко. Ний с вас просто сме от различни кръвни групи. Аз, за разлика от Вашия кумир, никога не съм бил член на БКП или на БСП. И затова не мога да ви бъда другар... предпочитам да съм ви враг... на всички другарки и другари, другарко...

Siyka Pentcheva: Аз нямам кумир, още по-малко този, за който пишете!!! Заприличахте ми на другар-философ, ако не сте, моля да ме извините! Интересно е обаче защо сте учили философия в този град (може би е бил Ленинград!)? Аз съм била винаги антикомунист и не съм членувала, нито преди нито сега, където и да е... Попитах само, къде е било вашето зарево и защо сте скрили възрастта си?

Ангел Грънчаров: За мен възрастта няма никакво значение; защото ний, философите, живеем във вечността и по тази причина сме безсмъртни :-) Относно интереса Ви около "Ленинград" съм длъжен да Ви уведомя, че не аз съм нарекъл града на Петър така.

Неправилно се изразих: ний, философите, не сме безсмъртни, но поне сме причастни на безсмъртието...

А учих в Петербург просто защото другарите не ми дадоха възможност да уча в Кембридж, където пращаха собствените си деца. Надявам се сега не упреквате мен, че съм избрал Петербург пред Кембридж. Не съм чак толкова извратен :-)

Васил Ангелов: Ангеле, тук не е мястото за самооизтъкване кой е по най. А за изказ на собственото мнение за положението, до което ни докара това правителство. А що се отнася за автентичноста доказано е, че всеки индивид е уникален точно с своята идивидуалност. Но не смятам, че точно на тебе трябва да го обеснявам. Този форум е създаден точно за това. Всеки да изкаже своето мнение, възгледи, преценки, а не да се опитва да изтъкне себе си. Мисля, че не му е тук мястото да се самоизтъкваме. Така че престани с свойте глупави нападки, ставаш жалък. Тук сме за да изкажем собственото си мнение като част от обществото, че нещата не са розови а напротив. А и това не е сайт за запознанства, поне така мисля аз.

Нора Недялкова: Аз не го приемам като самоизтъкване, и на мен като ми кажат "другарка" побеснявам. Пък и с това са му направили намек, че е на страната на комунистите. Като нямат други доводи изкарват всеки, който е против тях, че е комунист. Или пък плашат, че ако паднат от власт ще дойдат на власт БСП, което ми звучи много смешно - две крила на една и съща партия и се замислям кое е по-лошото.

Васил Ангелов: Абе така е. Имаш ли мнение си комунист. Ами страхуват се хората да не зи загубят мижевите си заплатки. Кой не скача е комунист. Това клише се изтърка вече, да измислят нещо ново.

Ангел Грънчаров: Всяка личност има право да се защити когато другарите атакуват достойнството и морала й. Най-нетърпимото нещо за другарската напаст е тъкмо личността; този е критерия за разпознаване на комуниста и на комуноида: като види личност, настръхва и не мирясва докато не я смаже. Комунизмът в същината си е битка с личностното начало, е най-яростен опит за изкоренване на личностното у човека, та на негово място да се възцари комуналното, безличностното.

Като дясно мислещ човек за мен най-важното е личността. Няма значение чия е тази личност, моята или на някой друг. Тъй че не става дума за "самоизтъване". На който защитата на достойнството на една личност му се вижда "глупави нападки", сам да си направи извода какво показва това за неговата собствена личност...

Няма коментари: